Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
Από τους Σωτηρόπουλος Πολυζώης Πάνος Πλαγάκης

2 ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
Ο σύγχρονος άνθρωπος της πόλης περνάει περισσότερο από το 90% της ζωής του στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων που ζει, δουλεύει, διασκεδάζει ή απλώς επισκέπτεται. Μοιραία, λοιπόν, η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της γενικότερης ποιότητας της ζωής μας.

3 Δηλαδή γίνεσαι παθητικός καπνιστής.
Πολλές φορές θα έχεις ακούσει για το "παθητικό κάπνισμα". Ξέρεις τι είναι όμως Παθητικό κάπνισμα είναι όταν δεν καπνίζεις εσύ ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος όταν εσύ είσαι κοντά, οπότε δεν αναπνέει μόνο εκείνος τον επικίνδυνο, δηλητηριώδη καπνό από τα τσιγάρα ή την πίπα του, αλλά και εσύ! Δηλαδή γίνεσαι παθητικός καπνιστής. Οι καπνιστές ναι μεν ισχυρίζονται πως έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν, αλλά οι παθητικοί καπνιστές έχουν ένα ακόμη πιο σημαντικό δικαίωμα : ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ ! Πιο κάτω θα βρεις κάποια πολύ καλά επιχειρήματα για να υπερασπίσεις την θέση σου και να αποδείξεις στους καπνιστές πως το να καπνίζουν εκείνοι πράγματι επηρεάζει και τους άλλους που δεν καπνίζουν!

4 Όταν καπνίζει κάποιος βρωμάνε τα ρούχα του, πράγμα άβολο όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους τριγύρω του. Ο καπνός (από τα τσιγάρα κλπ) προκαλεί βήχα, κρυολογήματα και κρίσεις άσθματος σε όσους έχουν άσθμα. Προκαλεί στον καπνιστή (και στους παθητικούς καπνιστές) φαγούρα και τρέξιμο των ματιών. Ο υπερβολικός καπνός μπορεί να καταστρέψει για κάποιον την μυρωδιά και την γεύση του φαγητού! (Ποιος θα το ήθελε αυτό;) Ο καπνός σ' ένα γεμάτο εστιατόριο μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση από ένα πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο.

5 Γεμίζει τον αέρα με πολλά από τα δηλητήρια, τα οποία συνήθως βρίσκουμε στον αέρα πάνω από περιοχές με τοξικά απόβλητα (=πολύ δηλητηριώδη σκουπίδια που προέρχονται από εργοστάσια). Ο ΚΑΠΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ! Αυτά πρέπει να είναι αρκετά για να κάνουν κάποιον που καπνίζει να αρχίσει να σκέφτεται! Για κάθε περίπτωση, διάβασε πιο κάτω ακόμα λίγα στοιχεία που δίνονται από ιατρικές μελέτες, ώστε όχι μόνο να πείσεις άλλους να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά να αποτρέψεις κι εσύ τον εαυτό σου από το να αρχίσει!

6 Ήξερες πως τα τσιγάρα περιέχουν φορμαλδεΰδη, ουσία που χρησιμοποιείται για να διατηρούνται τα νεκρά βατράχια; Η ίδια κυανίνη που χρησιμοποιείται στο ποντικοφάρμακο, υπάρχει και στον καπνό από τσιγάρα δίπλα σου, είτε είσαι καπνιστής είτε όχι! Η νικοτίνη, δεν βρίσκεται μόνο στο τσιγάρο για να σε εθίζει, αλλά χρησιμοποιείται και σε εντομοκτόνα! Ένας καπνιστής αναπνέει την ίδια ουσία με μια κατσαρίδα λίγο πριν πεθάνει! Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια νεαροί κάτω των 18 ετών, που προς το παρόν είναι ζωντανοί, θα πεθάνουν πρόωρα από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα!

7 Το να ξεκινήσει κάποιος να καπνίζει σε νεαρή ηλικία, αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων. Η πιθανότητα για καρκίνο των πνευμόνων για τον κάθε καπνιστή αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο που καπνίζει! Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό (σε κάνει να νιώθεις πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτή και θέλεις συνεχώς περισσότερη) με παρόμοιους τρόπους όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το αλκοόλ. Το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία συνήθως είναι σημάδι για προβλήματα αργότερα.

8 ΠΡΟΣΟΧΗ! Καπνιστές έφηβοι είναι :

9 Τσιγάρο και καπνικά προϊόντα: Τα μόνα καταναλωτικά προϊόντα που σκοτώνουν
όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή

10 Κόβοντας το τσιγάρο Όσο νωρίτερα εγκαταλείψει κάποιος τη συνήθεια του καπνίσματος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιο νόσημα. Ετσι επιμηκύνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του. Η διακοπή, εξάλλου, του καπνίσματος σε κάθε ηλικία συνεπάγεται ελάττωση της επικινδυνότητας για πρόωρο θάνατο. Ακόμα και η καθυστερημένη διακοπή του καπνίσματος, μετά την ηλικία των 65 ετών, αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1,4 χρόνια για τους άνδρες και κατά 2,7 για τις γυναίκες. Η διακοπή σε μικρότερη ηλικία, για παράδειγμα στα 35, αυξάνει ακόμα περισσότερο το προσδόκιμο επιβίωσης, φθάνοντας τα 6,9 χρόνια για τους άνδρες και τα 6,1 χρόνια για τις γυναίκες.

11 Η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες ωφέλειες για τα άτομα όλων των ηλικιών. Συγκεκριμένα: *ΣΕ 20 ΛΕΠΤΑ Η αρτηριακή πίεση και οι σφύξεις επανέρχονται στο φυσιολογικό. Η θερμοκρασία των άκρων αυξάνεται στο κανονικό. *ΣΕ 8 ΩΡΕΣ Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μειώνεται στο φυσιολογικό. Το οξυγόνο αυξάνεται στο φυσιολογικό.

12 24 ώρες μετά τη διακοπή του, οι πνεύμονες αρχίζουν ν' αποβάλλουν τη βλέννα και άλλα υπολείμματα των ουσιών που εμπεριέχονται στον καπνό, ενώ οι πιθανότητες για έμφραγμα μειώνονται. * Εντός 48 ωρών από τη διακοπή του καπνίσματος, η νικοτίνη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη στον οργανισμό και οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής βελτιώνονται.

13 72 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η αναπνοή γίνεται ευκολότερη, καθώς χαλαρώνουν οι αεραγωγοί και αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων. * Δύο με 12 εβδομάδες μετά από τη διακοπή του καπνίσματος, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σε ολόκληρο το σώμα, διευκολύνοντας το βάδισμα. * Τρεις με εννέα μήνες μετά από τη διακοπή του καπνίσματος, τα προβλήματα αναπνοής, όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ο συριγμός κατά την αναπνοή βελτιώνονται. Συνολικά, η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται κατά 30% και ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.

14 Επικίνδυνο και το... τριτογενές κάπνισμα TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS
Του Roni Caryn Rabin Τοξικό μείγμα αερίων επικάθεται στα ρούχα και τα έπιπλα Οι γονείς που καπνίζουν συχνά ανοίγουν ένα παράθυρο προκειμένου να αεριστεί ο χώρος και να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα από τα παιδιά τους.

15 «τριτογενές κάπνισμα»
«τριτογενές κάπνισμα». Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων Νέος χαρακτηρισμός Γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης έδωσαν τον χαρακτηρισμό «τριτογενές κάπνισμα» προκειμένου να περιγράψουν αυτά τα χημικά, σε μια νέα έρευνα που μελέτησε τους κινδύνους για τα παιδιά και τα μωρά και πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Παιδιατρική». «Όλοι γνωρίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο, αλλά δεν γνωρίζουν για το τριτογενές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζόναθαν Ουνικόφ, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική

16 Σχολή του Χάρβαρντ. Η μύτη μας «Όταν τα παιδιά βρίσκονται εκτός σπιτιού, ίσως καπνίζουν. Όπως και στο αυτοκίνητο. Όταν οι γονείς βάζουν στο παιδί τη ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, ανοίγουν το παράθυρο και καπνίζουν, νομίζουν ότι όλα είναι εντάξει επειδή τα παιδιά τους δεν γίνονται παθητικοί καπνιστές», προσθέτει ο Ουινικόφ. «Μέγα λάθος.

17 SΟS για τα παιδιά από τους παιδιάτρους Η ΕΡΕΥΝΑ μελέτησε τη στάση σχετικά με το κάπνισμα σε νοικοκυριά σε διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία καπνιστών και μη καπνιστών γνώριζε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι κακό για τα παιδιά. Το 95% των μη καπνιστών και το 84% των καπνιστών συμφώνησαν ότι «η εισπνοή καπνού από το τσιγάρο των γονιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μωρών και παιδιών». Όμως πολλοί λιγότεροι γνώριζαν τους κινδύνους του τριτογενούς καπνίσματος, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι εάν άνοιγαν για λίγο το παράθυρο ή εάν έναν ανεμιστήρα, ο καπνός θα διαλυόταν και έτσι τα παιδιά δεν θα επηρεάζονταν.

18 Τριτογενές κάπνισμα Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν
Τριτογενές κάπνισμα  Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Η υγεία των μη καπνιστών δεν απειλείται μόνον από το παθητικό κάπνισμα. Πρόσφατα, στην ιατρική ορολογία αναφέρεται, εκτός από το παθητικό κάπνισμα, το τριτογενές κάπνισμα ή «κάπνισμα από τρίτο χέρι». Από το Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι στα ρούχα ή στα μαλλιά των καπνιστών, στις παραμείνουν τοξικές ουσίες του καπνού για ώρες ή και μέρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου

19 Η νικοτίνη, για παράδειγμα, παραμένει στις επιφάνειες των εσωτερικών χώρων για μεγάλο διάστημα και αλληλεπιδρά με το νιτρώδες οξύ που σχηματίζει το αέριο νιτρώδες οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τις συσκευές αερίου. Οταν η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ, σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες (TSNA).

20 Το τριτογενές κάπνισμα, εφόσον επικάθεται και δεν αιωρείται, δεν αντιμετωπίζεται με αερισμό των χώρων, όπως το παθητικό κάπνισμα, αλλά μόνο με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

21 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google