Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορικοί Στην εργασία μας ως ιστορικοί αναζητήσαμε πληροφορίες για μυθολογικά όντα υπερφυσικών διαστάσεων αλλά και για ιστορικά μνημεία που το μέγεθός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορικοί Στην εργασία μας ως ιστορικοί αναζητήσαμε πληροφορίες για μυθολογικά όντα υπερφυσικών διαστάσεων αλλά και για ιστορικά μνημεία που το μέγεθός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορικοί Στην εργασία μας ως ιστορικοί αναζητήσαμε πληροφορίες για μυθολογικά όντα υπερφυσικών διαστάσεων αλλά και για ιστορικά μνημεία που το μέγεθός τους εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα. Επίσης προβληματιστήκαμε για την έλξη που αισθάνεται ο άνθρωπος για το μεγαλειώδες μέγεθος τους…

2 Θέματα Μυθολογικά όντα υπερφυσικών διαστάσεων
Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου Ανθρώπινες κατασκευές γιγαντιαίων διαστάσεων

3 Μυθολογικά όντα υπερφυσικών διαστάσεων

4 Άτλας(Τιτάνας) Στην ελληνική μυθολογία και κατά τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν γιος του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης, και αδέλφια του ήταν ο Προμηθέας, ο Επιμηθέας και ο Μενοίτιος, οι γνωστοί «Ιαπετίδες».

5 Στη Τιτανομαχία ήταν αρχηγός των Τιτανιδών (γιων των Τιτάνων) και μάλιστα ο δυνατότερος και ο επιδεξιότερος, που όμως μετά τη νίκη του ο Δίας τον τιμώρησε για πάντα υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο (Ουρανό, βλέπε και Ουράνια σφαίρα). Επειδή τη "θεία τιμωρία" αυτή την υπέμενε με θαυμαστή και παραδειγματική εγκαρτέρηση έλαβε το όνομα Άτλας (εκ του α και του τλάν = τα πάντα υπομένοντας). Για τον λόγο αυτόν στεκόταν ο Άτλας επί της κορυφής μεγάλου όρους της Αφρικής, το οποίο πήρε το όνομά του.

6 Χίμαιρα(Τερατα) Η Χίμαιρα ήταν τρίμορφο τέρας που γεννήθηκε από την ένωση του Τυφώνα και της Έχιδνας. Αδέλφια της ήταν ο Κέρβερος του Άδη, το Λιοντάρι της Νεμέας, η Λερναία Ύδρα, ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος, η Φαία της Κρομμυώνας και η Σφίγγα της Θήβας.

7 Η Χίμαιρα απεικονιζόταν συχνά με κεφάλι λιονταριού, ουρά φιδιού και σώμα κατσίκας κι άλλες φορές με κεφάλι και σώμα λιονταριού, στο κέντρο της ράχης της υπήρχε ένα δεύτερο κεφάλι κατσίκας, και η ουρά της κατέληγε σε κεφάλι φιδιού. Ανατράφηκε από το βασιλιά Αμισώδαρο της Λυκίας. Ζούσε στα Πάταρα και κρυβόταν μέσα σε μια χαράδρα. Κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος περνούσε από εκεί, η Χίμαιρα, έβγαινε από την κρυψώνα της και τον έκαιγε με τις φλόγες που ξεπηδούσαν από τα τρία στόματά της. Ο Βελλεροφόντης ήταν εκείνος που κατάφερε να την εξοντώσει. Επιστροφή

8 Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας
Τα θαύματα του κόσμου είναι ανεξάντλητα και ποτέ δεν παύουν να μας μαγεύουν. Χαιρόμαστε να συναντάμε θαύματα που μας συνεπαίρνουν με το εντυπωσιακό μέγεθός τους, τη σπάνια ομορφιά ή την ιδιαιτερότητας τους. Η παρουσία τους μας απομακρύνει από τη καθημερινή ρουτίνα, προκαλώντας μας αισθήματα δέους, θαυμασμού ή και ευλάβειας . Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας είναι : Οι πυραμίδες της Γκίζας Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού Το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία Ο κολοσσός της Ρόδου Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας Ο ναός της Άρτεμης στην Έφεσο Ο φάρος της Αλεξάνδρειας

9 ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι το αρχαιότερο σωζόμενο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Βρίσκονται στην Αίγυπτο. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στην Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη από τις πυραμίδες της Γκίζας είναι η πυραμίδα του Χέοπα (ή Χούφου) ενώ οι άλλες δύο είναι μικρότερες και βρίσκονται κάποια μέτρα μακρύτερα απο την πυραμίδα του Χέοπα.

10 Έχει ύψος 146,60 μ. και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μ
Έχει ύψος 146,60 μ. και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μ., προκαλεί δε εντύπωση στους σύγχρονους ερευνητές για τα δεδομένα της εποχής της κατασκευής της. Έχει όγκο κυβ. μ., καλύπτει επιφάνεια τετρ. μ. και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Συμπεριλαμβάνεται στα Επτά Θαύματα του κόσμου. Για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς από εργάτες-δούλους, πολλοί από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια κατασκευής της Επιστροφή

11 Τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου
"Η όπερα του Σύδνεϊ" "Η Σήραγγα της Μάγχης" "Το αεροδρόμιο Κανσάι"     "Το Κόνκορντ" "Το φράγμα του Ασουάν" "Ο ουρανοξύστης Σίαρς" "Το διαστημικό Κέντρο Κένεντι"

12 "Η όπερα του Σύδνεϊ" Αυτό το ασυνήθιστο μοντέρνο κτίριο αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αυστραλίας. Οικοδομήθηκε στην παλαιότερη και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εμπρός στο μεγάλο φυσικό της λιμάνι. Η θάλασσα το περιβάλλει από τις τρεις πλευρές, ενώ οι στέγες του σχεδιάστηκαν ειδικά για να θυμίζουν γιγάντια πανιά ιστιοφόρου πλοίου

13 Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1950 οργανώθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός για το σχεδιασμό ενός νέου κέντρου τεχνών στο Σύδνεϊ. Για την οικοδόμηση επιλέχτηκε το Μπένελονγκ Πόιντ, μια στενή λουρίδα στεριάς που προεξέχει στο λιμάνι. Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Δανός αρχιτέκτονας Γιερν Ούτσον. Η επιτροπή έκρινε το σχέδιό του, ως το πλουσιότερο σε φαντασία. Πηγές έμπνευσης τα πανιά των ιστιοφόρων και οι ναοί των Αζτέκων και των Μάγιας.

14 Ωστόσο η υλοποίηση της κατασκευής δεν ήταν εύκολη υπόθεση
Ωστόσο η υλοποίηση της κατασκευής δεν ήταν εύκολη υπόθεση . Για την οικοδόμησή τους απαιτήθηκαν 2000 προκατασκευασμένα τμήματα από μπετόν, που τα συνέδεσαν συνολικά 350 χιλιόμετρα βέργες χάλυβα. Οι αχιβάδες καλύφθηκαν με ένα και πλέον εκατομμύριο κεραμικά πλακάκια. Τα λευκά και κίτρινα πλακάκια σχηματίζουν σχέδια που λαμποκοπούν στο φως του ήλιου. Στο κέντρο του κτιρίου υπάρχουν τέσσερις αίθουσες εκδηλώσεων. Στη μεγαλύτερη, την Αίθουσα Συναυλιών, μπορούν να καθίσουν 2600 άνθρωποι. Επάνω από την Αίθουσα Συναυλιών υψώνεται η μεγαλύτερη αχιβάδα σε ύψος 67 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Αίθουσα της Όπερας είναι μικρότερη, με 1500 θέσεις. Κι οι άλλες δυο είναι αίθουσες Δράματος και Θεάτρου. Επιστροφή

15 Ανθρώπινες κατασκευές γιγαντιαίων διαστάσεων

16 Άγαλμα της ελευθερίας Το Άγαλμα της ελευθερίας είναι ένα ψηλό άγαλμα, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή και βρίσκεται σε ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

17 Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του , μελέτησε ο Γουστάβος Άιφελ. Όταν τελείωσε, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο νησάκι, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886. Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό. Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης.

18 Μετά από πολλή σκόνη, και ψάξιμο πληροφοριών η εργασία μας έφτασε στο τέλος της…. Ευχαριστούμε πολύ
Τέλος


Κατέβασμα ppt "Ιστορικοί Στην εργασία μας ως ιστορικοί αναζητήσαμε πληροφορίες για μυθολογικά όντα υπερφυσικών διαστάσεων αλλά και για ιστορικά μνημεία που το μέγεθός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google