Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας» Σχολικό έτος 26ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

2 Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:Σχοινά Ιωάννα ΠΕ70
Συνεργαζόμενοι:Ευθυμίου Άγγελος ΠΕ08, Αλεξανδροπούλου Μαρία ΠΕ32 , Σολωμού Αθανασία ΠΕ16 Τάξη:Β΄ Τμήμα:1ο

3 ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΑΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ, ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

4 ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ…
Για να αναδειχθεί η σημασία της ελιάς για τη χώρα μας, τους κατοίκους της, η ιστορία της και ο ρόλο της για το μέλλον της πατρίδας μας. Τα παιδιά γνωρίζουν από την οικογένειά τους και το σχολείο τη σημασία της στην υγεία κάθε ανθρώπου. Σύμβολο ειρήνης και δόξας από τα αρχαία χρόνια. Οι Έλληνες είναι ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά και η Θεά Αθηνά φυτεύει την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη.

5 Η Δραση μαΣ…(5 τουλαχιστον διαφανειεΣ)
Οι Δραστηριότητες μας : Επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Με τη βοήθεια της ξεναγού τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα αγγεία της καθημερινής ζωής και τους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι, τον τρόπο με τον οποίο αποθήκευαν τα προϊόντα τους. Άκουσαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την ελιά και το λάδι. Στο τέλος της ξενάγησης συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα του Μουσείου στην οποία συζήτησαν, ζωγράφισαν για όσα είδαν και άκουσαν Δραματοποίηση του μύθου της Αθηνάς και του Ποσειδώνα μέσα στην τάξη με ενδυμασία ανάλογη του μύθου. Κατασκευή κολάζ της ελιάς και ατομικές εργασίες με χαρτόνι κάνσον, με μύθους και παροιμίες. Τραγούδια με την μουσικό σχετικά με την ελιά Φύλλα εργασίας σχετικά με την ελιά Παραμύθια και ιστορίες. Μαγειρικές συνταγές με κύριο συστατικό το ελαιόλαδο.

6 Επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας.

7

8

9

10

11 Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο και ελαιώνα
Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο στην περιοχή Μποζαΐτικα, στην οποία οι μαθητές είδαν από κοντά την διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Παρακολούθησαν τη διαδικασία με τη χρήση διαφόρων μηχανημάτων. Αμέσως μετά τα παιδιά επισκέφθηκαν έναν ελαιώνα κοντά στο ελαιοτριβείο.

12

13

14

15

16

17 Μύθος Αθηνάς-Ποσειδώνα

18

19 Η παρουσίασή μας… Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην σχολική κοινότητα.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην σχολική κοινότητα. Τα παιδιά παρουσίασαν παροιμίες, κατασκευές, ένα τραγούδι που το έγραψαν τα ίδια και απάγγειλαν ένα ποίημα που το δημιούργησαν τα ίδια και το οποίο το τοποθέτησαν πάνω στην αφίσα με το σύμβολο της ελιάς. Μοιράστηκε στη συνέχεια στους μαθητές ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.

20

21

22

23

24 Ας αξιολογηθούμε… Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν για το ρόλο του ελαιόλαδου στη ζωή του ανθρώπου. Δούλεψαν ομαδικά, συνειδητοποίησαν τη διαχρονικότητα του ρόλου της ελιάς (μύθος Αθηνάς, παροιμίες κ.α.) Αναγνώρισαν τα ίχνη της ελιάς στη Μεσόγειο και έμαθαν για τις χρήσεις του ελαιόλαδου στην αρχαιότητα όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στα αρχαία μνημεία, αγγεία, νομίσματα, τοιχογραφίες κ.α. Τα παιδιά σημείωσαν στο χάρτη περιοχές που έχουν μεγάλη παραγωγή λαδιού στην Ελλάδα. Τα παιδιά ανέτρεξαν στο Ολυμπιακό ιδεώδες και απέκτησαν πλούσιο λεξιλόγιο σχετικό με την ελιά.

25 Κλεινοντασ… Από την υλοποίηση του προγράμματος προέκυψε ένα σημαντικό μήνυμα για την ελιά: ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΙΑ


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google