Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή στο Εδεσματολόγιο 1.  Ορίζει τι είναι εδεσματολόγιο ή μενού.  Aναφέρει την ιστορική αναδρομή του εδεσματολογίου.  Ονομάζει τους τομείς επισιτισμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή στο Εδεσματολόγιο 1.  Ορίζει τι είναι εδεσματολόγιο ή μενού.  Aναφέρει την ιστορική αναδρομή του εδεσματολογίου.  Ονομάζει τους τομείς επισιτισμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή στο Εδεσματολόγιο 1

2  Ορίζει τι είναι εδεσματολόγιο ή μενού.  Aναφέρει την ιστορική αναδρομή του εδεσματολογίου.  Ονομάζει τους τομείς επισιτισμού στους οποίους χρησιμοποιείται το μενού. ΣΤΟΧΟΙ#1 Ο μαθητής να μπορεί να: 2

3 Ορισμός  Εδεσματολόγιο ή μενού είναι ο κατάλογος των φαγητών που σερβίρονται σ’ ένα γεύμα. 3

4  Δειπνολόγιον = κατάλογος φαγητών.  Δειπνοποιός = εκείνος που παρασκευάζει το δείπνο (Αθηναίου – Δειπνοσοφισταί).  Τα μενού έχουν περάσει πολλά στάδια για να καταλήξουν στη μορφή που εμείς γνωρίζουμε σήμερα. 4

5  Από 12 μέχρι 14 πιάτα.  Η σύνθεση του μενού απαιτεί δεξιότητα, γνώσεις και εμπειρία.  Πολλοί είναι οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προτού δημιουργήσουμε ένα μενού. 5

6 ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ  Εμπορικός τομέας  Βιομηχανικός τομέας  Ιδρυματικός τομέας 6

7 Εμπορικός τομέας  Εστιατόρια  Πιτσαρίες  Ταβέρνες  Εθνικά Εστιατόρια  Μέσα επικοινωνίας: αεροδρόμια  Ξενοδοχεία 7

8 Βιομηχανικός τομέας  Μικρές ή μεγάλες εταιρίες που διατηρούν τμήμα επισιτισμού για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους. 8

9 Ιδρυματικός τομέας  Σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια.  Νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία.  Σωφρονιστικά ιδρύματα, αναμορφωτήρια.  Στρατόπεδα, κατασκηνώσεις 9

10  Να ορίσετε τι είναι εδεσματολόγιο ή μενού.  Aναφέρετε την ιστορική αναδρομή του εδεσματολογίου.  Ονομάστε τους τομείς επισιτισμού στους οποίους χρησιμοποιείται το μενού. Αξιολόγηση : : 10

11  Αναφέρει πληροφορίες που παρέχει το εδεσματολόγιο και εξηγεί τη χρησιμότητα του για μια επισιτιστική μονάδα.  Ορίζει τα είδη του εδεσματολογίου.  Επεξηγεί τα χαρακτηριστικά κάθε είδους μενού. ΣΤΟΧΟΙ#2 Ο μαθητής να μπορεί να: 11

12 ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥ  Το μενού είναι ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας της επισιτιστικής μονάδας με τον πελάτη, όσο αφορά το φαγητό.  Μέσο επικοινωνίας του Chef με τον πελάτη.  Χωρίς το μενού, ο πελάτης δεν είναι σε θέση να διαλέξει το φαγητό του. 12

13  Ενημερώνει τον πελάτη για τα φαγητά που περιλαμβάνει ένα γεύμα ή δείπνο, τη σειρά με την οποία θα σερβιριστούν, καθώς και την τιμή που καλείται να πληρώσει.  Αποτελεί οδηγό δραστηριοτήτων για την κουζίνα και των άλλων τμημάτων που ασχολούνται με την παρασκευή και την παράθεση φαγητών και ποτών. 13

14 Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ: 14

15 1.Ποιότητα φαγητού  Καλή τιμή  Σταθερή ποιότητα  Εμφάνιση  Μενού 15

16 2.Ποιότητα εξυπηρέτησης  Σχέση πελάτη με προσωπικό  Εμφάνιση  Συμπεριφορά  Προσοχή 16

17 ΕΙΔΗ ΜΕΝΟΥ  Προκαθορισμένο = prix fixe / Table ď hôte.  Μενού κατ΄επιλογή = a la carte.  Ειδικά μενού = (Special Menus). 17

18 ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ-PRIX FIXE- FIXED PRICE  Μενού με καθορισμένη τιμή.  Δεν υπάρχει επιλογή φαγητού ή είναι περιορισμένη. 18

19 ΜΕΝΟΥ ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ - A LA CARTE  Εδώ ο πελάτης επιλέγει το φαγητό του.  Το κάθε φαγητό στο μενού αυτό έχει τη δική του τιμή και ο πελάτης πληρώνει ότι παραγγέλλει.  Τα φαγητά ψήνονται κατά παραγγελία. 19

20 ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΝΟΥ = (SPECIAL MENUS)  Είναι μενού με συγκεκριμένες παρασκευές ανάλογα με την εκδήλωση.  Μενού για δεξιώσεις, γάμους, διαιτητικά, επετειακά, παιδικά και άλλα.  Τα φαγητά είναι καθορισμένα.  Οι πελάτες συνήθως δεν έχουν δικαίωμα επιλογής. 20

21  Η τιμή είναι προσυμφωνημένη.  Τα ποτά μπορεί να περιλαμβάνονται στην τιμή.  Το είδος των φαγητών που προσφέρονται εξαρτάται από το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο. 21

22  Αναφέρετε πληροφορίες που παρέχει το εδεσματολόγιο και εξηγείστε τη χρησιμότητα του για μια επισιτιστική μονάδα.  Ορίστε τα είδη του εδεσματολογίου.  Επεξηγείστε τα χαρακτηριστικά κάθε είδους μενού. Αξιολόγηση : 22


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή στο Εδεσματολόγιο 1.  Ορίζει τι είναι εδεσματολόγιο ή μενού.  Aναφέρει την ιστορική αναδρομή του εδεσματολογίου.  Ονομάζει τους τομείς επισιτισμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google