Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη
Σ' αυτό το μάθημα θα μάθω Λέξεις - κλειδιά

2 Αγελάδες σε λιβάδι (Βέλγιο)
Αγελάδες σε στάβλο (Γερμανία) κτηνοτροφία Βόσκηση στα λιβάδια, όταν τα ζώα είναι λίγα για μια δεδομένη επιφάνεια γης (παραδοσιακή, εκτατική κτηνοτροφία). Οι δυνατότητες μιας περιοχής σε τροφή και νερό, η μορφολογία και το κλίμα καθορίζουν το είδος των ζώων (βοοειδή, πρόβατα, αίγες, χοίροι, τάρανδοι). Εγκλεισμός των ζώων σε κτίρια, όταν οι εκτάσεις γης που υπάρχουν για βοσκή είναι περιορισμένες (σταβλισμένη, εντατική κτηνοτροφία). Έτσι εκτρέφονται χοίροι, πουλερικά, βοοειδή για παραγωγή γάλακτος κ.ά. (παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος και άλλων προϊόντων, σε μικρότερο μάλιστα χρονικό διάστημα). Όπως στην ευρωπαϊκή γεωργία, έτσι και στην κτηνοτροφία εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι εκτροφής ζώων και η παραγωγή έχει υψηλές αποδόσεις.

3 2006 κτηνοτροφία

4 Μεσογειακή ζώνη: (ορεινό ανάγλυφο, ξηρό, ζεστό κλίμα) εκτρέφονται με εκτατική κτηνοτροφία μικρόσωμα ζώα, ενώ στις λιγοστές πεδινές περιοχές της ζώνης αυτής, όπου υπάρχουν μεγάλης έκτασης βοσκότοποι και νερό, εκτρέφονται μεγαλόσωμα ζώα. Π.χ. η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. σε παραγωγή χοιρινού και αρνίσιου κρέατος και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή κατσικίσιου κρέατος. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία λόγω των πεδινών περιοχών του ιταλικού βορρά είναι η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. στην παραγωγή βοδινού κρέατος. Νοτιοκεντρική ορεινή Ευρώπη (Ελβετία, Αυστρία κτλ.) εκτατική εκτροφή των ζώων, που καθιστά αναγκαία την εποχική μεταφορά τους το καλοκαίρι στα ορεινά βοσκοτόπια και τον χειμώνα στις πεδινές κοιλάδες σε στάβλους ή στάνες. Βορειοευρωπαϊκή & ρωσική πεδιάδα (ζώνη μεικτών αγροτικών δραστηριοτήτων), η κτηνοτροφία και εκτατικά και εντατικά (π.χ. η Γαλλία και η Γερμανία), ενώ η μικρής έκτασης Δανία, η οποία εφάρμοσε πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (ήδη από τη δεκαετία του 1960) την εντατική εκτροφή χοίρων, είναι πρώτη σε εξαγωγές χοιρινού κρέατος. Βρετανικά νησιά ( τραχύ κλίμα και μεγάλα ορεινά βοσκοτόπια): εκτατική εκτροφή προβάτων με πυκνό τρίχωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε παραγωγή αρνίσιου κρέατος. Βόρεια Σκανδιναβία: εκτρέφονται με νομαδική κτηνοτροφία τάρανδοι, αφού το ψυχρό κλίμα είναι κατάλληλο για τα ζώα αυτά του ευρωπαϊκού βορρά. Στην Ευρώπη εκτρέφονται σε μικρούς πληθυσμούς και σε διάφορες περιοχές στρουθοκάμηλοι, πάπιες, κουνέλια, γαλοπούλες, άλογα κ.ά., ενώ ασκείται και η μελισσοκομία. κτηνοτροφία

5 Με εφαρμογή νέων τεχνολογιών της σύγχρονης βιολογίας πετυχαίνουμε νέες ράτσες ζώων που συγκεντρώνουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Π.χ. μεγαλόσωμες ράτσες αγελάδας χρησιμοποιούνται για εκτροφή κρέατος (μεγαλόσωμα μοσχάρια = μεγάλη απόδοση), ενώ μικρόσωμες αγελάδες χρησιμοποιούνται για παραγωγή γάλατος (μικρόσωμο ζώο = λιγότερη τροφή). κτηνοτροφία Αγελάδα Brachman Αγελάδα Liberty

6 Αλιεια

7 αλιεία Ο ΒΑ Ατλαντικός Ωκεανός και ο ΝΔ Ειρηνικός Ωκεανός αποτελούν τις δύο περιοχές του πλανήτη με τη μεγαλύτερη παραγωγή αλιευμάτων. Η Μεσόγειος είναι μια μικρή κλειστή θάλασσα με μικρούς πληθυσμούς ψαριών. Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Δανία είναι χώρες με σημαντική αλιευτική παραγωγή. Αλιεία πραγματοποιείται και στις λίμνες και στα ποτάμια της Ευρώπης.

8 αλιεία

9 αλιεία Ψάρια που αλιεύονται είναι η σαρδέλα, η ρέγκα, ο μπακαλιάρος, ο τόνος κ.ά.

10 αλιεία

11 υδατοκαλλιέργιες Ιχθυοκαλλιέργεια (Βρετανία) Οι μεσογειακές χώρες, πέρα από την αλιεία, έχουν προσανατολιστεί στις υδατοκαλλιέργειες, και η παραγωγή ψαριών και οστρακοειδών στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ιχθυοκαλλιέργεια σε ποτάμι (Δράμα) Ιχθυογεννητικός Σταθμός (Αταλάντη) Ιχθυοκαλλιέργεια (Κέρκυρα) Ψάρια που εκτρέφονται είναι, κυρίως, η τσιπούρα και το λαβράκι στη Μεσόγειο και ο σολομός στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νορβηγία.


Κατέβασμα ppt "Μάθημα 39: Η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργιες στην Ευρώπη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google