Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας
Από τους μαθητές της Στ΄2 Νίνο Αβαλισβίλι Στέφανη Λεωνίδας Βλαντισλάβ Μάρκοβ Μάρτιος 2010

2 Κωνσταντίνος Κανάρης Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά γύρω στο Από μικρός δούλευε σε πλοία συγγενών του, κυρίως σ' αυτό του θείου του Μπουρέκα. Αρχικά το όνομά του ήταν "Κανάριος" και τελικά έγινε Κανάρης. Όταν πέθανε ο θείος του, στου οποίου το μικρό εμπορικό πλοίο εργαζόταν, ανέλαβε καπετάνιος του ο ίδιος σε ηλικία είκοσι ετών. Πήγε στην Οδησσό για πρώτη φορά το Ήξερε για τη Φιλική Εταιρεία αλλά δεν είχε γίνει μέλος της. Όταν έμαθε ότι ξέσπασε η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, γύρισε εσπευσμένα στα Ψαρά. Ήταν απ' τους πρώτους που κατατάχθηκαν στον στόλο των Ψαριανών όπου Ναύαρχος ήταν ο Ν. Αποστόλης. Ο Κανάρης έκανε επιδρομές στα μικρασιατικά παράλια ενώ κατόπιν εντάχθηκε στα πυρπολικά. Η ανατίναξη στην Ερεσό ενός τουρκικού δικρότου τον παρακίνησε να κάνει ένα ανάλογο εγχείρημα.

3 Στοιχεία μάχης Πότε έγινε: Τον Ιούνιο του 1822
Πού έγινε: Στο λιμάνι της Χίου Διάρκεια: Ένα βράδυ Σκοπός: Εκδίκηση Ελλήνων για την σφαγή στην Χίο

4 Στιγμές μάχης Στην πυρπόληση της ναυαρχίδας βοήθησαν:
Η νύχτα χωρίς φεγγάρι Η φρούρηση στα καράβια ήταν λιγοστή 2. Το πυρπολικό πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα την ναυαρχίδα και την ανατίναξε

5 Ποίημα του Κωνσταντίνου Κανάρη
Όλη η βουλή των προεστών στο μώλο συναγμένη είπε πως όξω στη στεριά τους Τούρκους θα προσμένει. Τότε έβγαλα το φέσι και να μιλήσω θάρρεψα προβάλλοντας στη μέση: "Τίποτα, αρχόντοι, δε φελά, μονάχα το καράβι!" Σα μ' άκουσε ένα απ' τα τρανά καλπάκια μας, ανάβει και το φαρμάκι χύνει: "Ποιός είναι αυτός, και πώς τον λέν, που συμβουλές μας δίνει;" Να τα Ψαρά πως χάθηκαν. Κ' εγώ φωτιά στο χέρι πήρα, και πέρα τράβηξα κατά της Χιός τα μέρη, κ' είπα από κει -δε βάσταξα- με χείλια πικραμένα: "Να πώς με λέν έμενα".


Κατέβασμα ppt "Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google