Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωνσταντίνος Κανάρης Ο Ήρωας του 1821. Η Γέννηση και η ζωή του Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά όπου και μεγάλωσε. Ήταν το μικρότερο παιδί του Ψαριανού Δημογέροντα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωνσταντίνος Κανάρης Ο Ήρωας του 1821. Η Γέννηση και η ζωή του Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά όπου και μεγάλωσε. Ήταν το μικρότερο παιδί του Ψαριανού Δημογέροντα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωνσταντίνος Κανάρης Ο Ήρωας του 1821

2 Η Γέννηση και η ζωή του Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά όπου και μεγάλωσε. Ήταν το μικρότερο παιδί του Ψαριανού Δημογέροντα Μικέ Κανάριου και της Μαρώς (το γένος Μπουρέκα) Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δούλευε σε πλοία συγγενών του, κυρίως σ' αυτό του θείου του Μπουρέκα. Αρχικά το όνομά του ήταν "Κανάριος" και τελικά έγινε Κανάρης. Όταν πέθανε ο θείος του, στου οποίου το μικρό εμπορικό πλοίο εργαζόταν, ανέλαβε καπετάνιος του ο ίδιος σε ηλικία 20 ετών.

3 Περί Καταγωγής T ο π ραγ μ ατικό όνο μ α του Κανάρη ήταν Κωνσταντής Νικολάου Σ π ηλιωτέας. Η ετυ μ ολογία του ονό μ ατός του κατά μ ίαν ά π οψη π ροέρχεται α π ό τη λέξη καρνάγιο ( ιταλικά carenaggio = ναυ π ηγείο ). Υ π άρχει ό μ ως και δεύτερη εκδοχή. Κατά το η μ ερολόγιο του γιου του, π υρ π ολητή Αριστείδη Κ. Κανάρη, «… α π εκλήθη ο π ατήρ μ ου Κάν - Άρης ή Κανάρης, λόγω του μ ειλιχίου και σώφρονος χαρακτήρας του, διότι αν και ριψοκίνδυνος, π ολε μ ικός και α π οφασιστικός, π άντοτε κατό π ιν π ερισκέψεως …».

4 Η Φιλική Εταιρεία Ήξερε για τη Φιλική Εταιρεία αλλά δεν είχε γίνει μέλος της. Όταν έμαθε ότι ξέσπασε η επανάσταση στη Μολδαβία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, έσπευσε αυθόρμητα να πάρει μέρος στον πρώτο "πολεμικό στόλο" των Ψαριανών υπό τον Ν. Αποστόλη. Από τους πρώτους μήνες ο Κανάρης ξεχώρισε για το θάρρος του και την αποφασιστικότητά του, κάνοντας επιδρομές στα μικρασιατικά παράλια ενώ κατόπιν εντάχθηκε στα πυρπολικά. Η ανατίναξη ενός τουρκικού δικρότου στην Ερεσό από τον Δημήτριο Παπανικολή τον παρακίνησε σε ανάλογο εγχείρημα.

5 Το εγχείρημα της Αλεξάνδρειας τον Αύγουστο του 1824 πυρπόλησε μια μεγάλη φρεγάτα του Χοσρέφ στη Σάμο και μια κορβέττα στη Μυτιλήνη. Η έλλειψη πόρων, ωστόσο, αποσυντόνισε το ναυτικό των Ελλήνων. Οι ναύτες έπαιρναν τα πλοία, σήκωναν όποια σημαία ήθελαν και επιδίδονταν στην πειρατεία. O Κανάρης κατάφερνε να επιβάλλει την πειθαρχία στα δικά του πληρώματα. Αλλά κι αυτός μέσα σ' αυτό το καθεστώς αναρχίας παραλίγο να σκοτωθεί το 1825 στην Αίγινα, την εποχή που η Μπουμπουλίνα έχανε τη ζωή της στις Σπέτσες κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής διαμάχης..

6 Η Πολιτική ζωή του Όταν ήρθε στην Ελλάδα ο Όθωνας, τον διόρισε καταρχήν πλοίαρχο γ΄ τάξεως κι έπειτα ναύαρχο. Μετά τη μεταπολίτευση του 1843, ο Κανάρης έγινε υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Ανδρέα Μεταξά και κατόπιν στην κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη. Το 1854 έγινε υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Επειδή οι ιδέες του γίνονταν όλο και περισσότερο αντιμοναρχικές, το 1861 αρνήθηκε τη σύνταξη που του χορήγησε η Κυβέρνηση. Το καλοκαίρι του 1862 ο Όθωνας του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Κανάρης πρότεινε έναν κατάλογο με υπουργούς, που όλοι τους είχαν σχεδόν επαναστατικές απόψεις, λέγοντας στον Όθωνα ότι μόνο με τέτοια κυβέρνηση και η μοναρχία θα ήταν δυνατό να σωθεί και η τάξη στη χώρα να διατηρηθεί. Ο Όθωνας όμως δεν δέχθηκε και έδωσε την εντολή στον Ιωάννη Κολοκοτρώνη. Ο Κανάρης πέρασε ανοιχτά στην αντιπολίτευση.

7 Τα παιδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη Νικόλαος (1818-1848), σκοτώθηκε σε ειδική αποστολή στη Βηρυτό. Θεμιστοκλής (1819-1851), σκοτώθηκε σε ειδική αποστολή στην Αίγυπτο. Μιλτιάδης (1822-1899), ναύαρχος και πολιτικός. Λυκούργος (1826-1865), νομικός. Μαρία (1828-1847) Αριστείδης (1831-1863), αξιωματικός. Σκοτώθηκε έξω από τα ανάκτορα (Ηρώδου του Αττικού), κατά τη διάρκεια των «Ιουνιανών». Θρασύβουλος (1834-1898), ναύαρχος.

8 Η ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας Τον Ιούνιο του 1822, αφού ο ελληνικός στόλος δεν κατάφερε να σώσει τη Χίο α π ό την τουρκική σφαγή, ο Κανάρης ανέλαβε να βάλει μ π ουρλότο στη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, του ε π ικεφαλής του στρατού π ου έσφαξε τους κατοίκους και έκαψε το νησί. Στο εγχείρημα βοήθησαν δύο π αράγοντες : αφενός ότι η νύχτα ήταν π ολύ σκοτεινή καθώς δεν είχε φεγγάρι και αφετέρου ότι στο κατάφωτο κατάστρωμα της ναυαρχίδας οι π ερί π ου 2.000 Τούρκοι γιόρταζαν το Μ π αϊράμι κι έτσι τα μέτρα φρούρησης ήταν ελλι π ή. Η φωτιά α π' το μ π ουρλότο μεταδόθηκε ταχύτατα στο καράβι. Πριν π ρολάβουν να α π ομακρυνθούν α π' αυτό οι π ρώτες σωστικές λέμβοι, η φωτιά έφτασε στην π υριτιδα π οθήκη, η ο π οία ανατινάχθηκε. Ως α π οτέλεσμα τα θύματα ήταν π άρα π ολλά.

9 Ο Θάνατος του Στις 2 Σεπτεμβρίου 1877 πέθανε, όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός. Η τελευταία του κατοικία βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Α' Νεκροταφείου.

10 Οι συγγραφείς Δ η μ ήτρης Περγελίδης Ντένης Κόντης Τμήμα Ε΄ 1


Κατέβασμα ppt "Κωνσταντίνος Κανάρης Ο Ήρωας του 1821. Η Γέννηση και η ζωή του Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά όπου και μεγάλωσε. Ήταν το μικρότερο παιδί του Ψαριανού Δημογέροντα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google