Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MELVYL the catalog of the universities of California Digital Libraries MELVYL ο κατάλογος των ψηφιακών βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MELVYL the catalog of the universities of California Digital Libraries MELVYL ο κατάλογος των ψηφιακών βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MELVYL the catalog of the universities of California Digital Libraries MELVYL ο κατάλογος των ψηφιακών βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια

2 Ο melvyl κατάλογος περιέχει: εγγραφές βιβλίων, ταινιών, χαρτών, μουσικών δίσκων, cd, φακέλων ηλεκτρονικών υπολογιστών, κυβερνητικών δεδομένων κ.α. που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες σε δέκα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια Αμερικής. Η βάση δεδομένων συμπεριλαμβάνει πάνω από είκοσι τρία εκατομμύρια εγγραφές και πολλά πανεπιστήμια αναβαθμίζουν τη βάση δεδομένων κάθε εβδομάδα.

3 Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στον Melvyl κατάλογο. Όμως εξαιτίας κάποιων περιορισμών κάποιες υπερσυνδέσεις στα δεδομένα του Melvyl καταλόγου είναι διαθέσιμα μόνο στους φοιτητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στους καθηγητές και στο κατάλληλο προσωπικό.

4 Ο πρωταρχικός σκοπός του ενιαίου καταλόγου είναι η δημόσια πρόσβαση στις συλλογές των βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια. Οι εγγραφές είναι σε μορφή MARC21 και όλα τα βιβλιογραφικά πεδία είναι αποθηκευμένα στον Melvyl. Το πεδίο πρόσκτησης έχει οριστεί ως αυτά που πρέπει να υπάρχουν στο ράφι.

5 Ο MELVYL συμπεριλαμβάνει εγγραφές για τεκμήρια που υπάρχουν σε δέκα πανεπιστήμια και φορείς της Αμερικής (ενδεικτικά): στο κολέγιο Hastings of Law, στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, στην Ψηφιακή βιβλιοθήκη της Καλιφόρνια, στο πανεπιστήμιο Ιστορίας και Κοινωνίας της Καλιφόρνια, στη δημόσια βιβλιοθήκη της Καλιφόρνια, στο Κέντρο Βιβλιοθηκών Ερευνών και στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley. Για να μπει κανείς στην ιστοσελίδα του Melvyl καταλόγου είναι η διεύθυνση www.melvyl.cdlib.org

6 Αλφαβητικές λίστες από τίτλους, τίτλους περιοδικών, προσωπικά ονόματα συγγραφέων, ονόματα οργανισμών, θεματικές επικεφαλίδες και εγκυκλοπαίδειες βρίσκονται στον MELVYL κατάλογο. Όλα τα τεκμήρια της συλλογής έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με το είδος τους ανάμεσα σε άλλα. Έτσι υπάρχει μια λίστα που μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τους χρήστες. Παράδειγμα:AV (audiovisual), BK (books)

7 Πλέον δεν υπάρχει όριο δανεισμού βιβλίων από τον MELVYL κατάλογο. Οι βάσεις δεδομένων MELVYL έχει τεκμήρια σε όλες τις δυτικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου και πολλές με διαφορετικά χαρακτηριστικά και τις μη λατινικές γλώσσες. Χρησιμοποιώντας ένα σετ χαρακτήρων που ονομάζεται Unicode μπορεί να εμφανίσει χαρακτήρες από τις περισσότερες γλώσσες που υπάρχουν αλλά και από αρχαίες.

8 Για την προφύλαξη εισόδου χωρίς άδεια στα δεδομένα του καταλόγου υπάρχουν φυσικά και ηλεκτρονικά εμπόδια για να διασφαλίσει και να προστατεύσει τις πληροφορίες που συλλέγονται. Επειδή ο MELVYL κατάλογος περιέχει πάνω από 23.000.000 εγγραφές, μπορεί κανείς να ανακτήσει τεράστια ποσά αποτελεσμάτων αναζήτησης με μια απλή αναζήτηση. Ο MELVYL κατάλογος θα επιτρέψει στον χρήστη να δει μόνο μέχρι τις χίλιες πρώτες.

9 Κάποια από τα τεκμήρια είναι κυβερνητικά δεδομένα. Τα τεκμήρια αυτά μπορεί να ξαφνιάσει μερικούς διότι για παράδειγμα όλα τα τεκμήρια που δημοσιεύονται από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και της εφημερίδας του πανεπιστημίου είναι καταλογογραφημένα ως κυβερνητικά δεδομένα από τη στιγμή που το πανεπιστήμιο είναι κρατικό ίδρυμα.

10 Το σύστημα μεταφράζει αυτόματα τους όρους αναζήτησης και τους συνδέει με τα τεκμήρια του καταλόγου. Μερικές φορές όμως χρειάζονται παραπάνω από ένας όροι για να γίνει αναζήτηση. ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ 1.AND (και οι δυο όροι) 2.OR (ή τον ένα ή τον άλλο όρο) 3.ΝΟΤ (χωρίς τον όρο από την δεξιά πλευρά του not) 4.% (εγγραφές διαχωρισμένους όχι παραπάνω από τον αριθμό που βρίσκεται δίπλα στο %)

11 5. ! (όρους που έχουν απόσταση μεταξύ τους συγκεκριμένο αριθμό που βρίσκεται δίπλα από το θαυμαστικό) 6. ΛΕΞΕΙΣ ΩΣ ΦΡΑΣΗ (όροι που εισάγονται με συγκεκριμένο τρόπο και ανακτούνται με τον ίδιο). ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : www.melvyl.cdlib.org


Κατέβασμα ppt "MELVYL the catalog of the universities of California Digital Libraries MELVYL ο κατάλογος των ψηφιακών βιβλιοθηκών των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google