Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συστήματα Ταξινόμησης Βιβλιοθήκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συστήματα Ταξινόμησης Βιβλιοθήκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συστήματα Ταξινόμησης Βιβλιοθήκης
Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί

2 Ομάδα Εργασίας Καλησπέρα σας, η ομάδα μας αποτελείται από τους…
Καμπέρης Κωνσταντίνος Λαζαρίδης Λάζαρος Λινάρδος Βασίλης Νικοδήμου Ναυσικά Ντιραϊκόπουλος Δημήτρης Καλησπέρα σας, η ομάδα μας αποτελείται από τους…

3 Ευχαριστίες Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καθηγήτρια της πληροφορικής, κα. Τίκβα Χριστίνα, που με μεγάλη προθυμία μας βοήθησε για να βγει αυτό το αποτέλεσμα!!! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την αρμόδια καθηγήτρια της πληροφορικής κα Τίκβα Χριστίνα για την βοήθεια και την υποστήριξη της. Επίσης ,το λύκειο του Καλαμαρί για την παροχή των κατάλληλων υπολογιστών για τη σωστή και εύκολη διεξαγωγή της εργασίας. Ακόμα , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διεύθυνση που μας προσέφερε τον χώρο της βιβλιοθήκης για την ταξινόμηση των βιβλίων , την καταγραφή τους και την αναδιαμόρφωση του χώρου. Τέλος , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ακούσατε την εργασία μας και εκτιμήσατε την προσπάθεια που καταβάλαμε.

4 Στα πλαίσια της Συνθετικής εργασίας ασχοληθήκαμε
Βιβλιοθήκη Καλαμαρί Οργάνωση Ταξινόμηση Σύστημα ταξινόμησης Dewey Στα πλαίσια της Συνθετικής εργασίας , ασχοληθήκαμε με την οργάνωση και ταξινόμηση της σχολικής βιβλιοθήκης. Αυτό έγινε με την βοήθεια του συστήματος Dewey(ντιουι) αφού πρωτίστως είχαμε χωριστεί σε ομάδες.

5 Κάθε βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί ένα σύστημα οργάνωσης
Σε κάθε βιβλιοθήκη υπάρχουν χιλιάδες βιβλία Ο καθένας μπορεί είτε να δανειστεί βιβλία είτε να διαβάσει Τα βιβλία ταξινομούνται με ένα σύστημα οργάνωσης Το σύστημα είναι πρακτικό για τον καθένα, για να βρίσκει με ευκολία τον τίτλο που ψάχνει Όλοι θα έχουμε επισκεφθεί κάποια βιβλιοθήκη στην ζωή μας. Είναι ένα μέρος στο οποίο ο καθένας μπορεί να διαβάσει ή να δανειστεί ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Όμως σε μια βιβλιοθήκη υπάρχουν χιλιάδες βιβλία. Όπως είναι λογικό λοιπόν, κάθε βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί ένα σύστημα οργάνωσης με τη βοήθεια του οποίου ταξινομεί τα βιβλία της. Η οργάνωση μιας βιβλιοθήκης είναι πολύ χρήσιμη και συγχρόνως πρακτική για τους υπαλλήλους που δουλεύουν εκεί καθώς και για τους αναγνώστες έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα τους τίτλους που αναζητούν.

6 Έχουν το υλικό τους ταξινομημένο βάσει κάποιου συστήματος ταξινόμησης
Έχουν το υλικό τους ταξινομημένο βάσει κάποιου συστήματος ταξινόμησης Συλλέγουν μη έντυπο πληροφοριακό υλικό Είναι η συλλογή βιβλίων και περιοδικών Με την παραδοσιακή έννοια του όρου, βιβλιοθήκη είναι συλλογή βιβλίων και περιοδικών. Σήμερα βέβαια πολλές βιβλιοθήκες συλλέγουν μη έντυπο πληροφοριακό υλικό όπως χάρτες, δίσκους, βινυλίου, βιντεοκασέτες, DVD, CD-ROM. Οι βιβλιοθήκες έχουν το υλικό τους ταξινομημένο βάσει κάποιου συστήματος ταξινόμησης βιβλιοθήκης, ώστε τα τεμάχια να εντοπίζονται γρήγορα και ο χρήστης να μπορεί εύκολα να ρίχνει μια ματιά σε βιβλία πάνω σε κάποιο θέμα.

7 Σύστημα ταξινόμησης βιβλιοθήκης
Πρόκειται για ένα σύστημα για την οργάνωση υλικού βιβλιοθήκης και ταξινόμησή του κατά θέμα. Αποτελείται από πίνακες θεματικών επικεφαλίδων με αντίστοιχους κωδικούς, καθώς και σαφείς οδηγίες για τον προσδιορισμό ενός ταξινομικού αριθμού για κάθε τεκμήριο βάσει του θέματος που αφορά. Ένα σύστημα ταξινόμησης βιβλιοθήκης είναι ένα σύστημα για την οργάνωση υλικού βιβλιοθήκης (βιβλίων, περιοδικών, οπτικοακουστικού υλικού, χαρτών, κ.τ.λ.) και ταξινόμησή του κατά θέμα. Αποτελείται από πίνακες θεματικών επικεφαλίδων με αντίστοιχους κωδικούς, καθώς και σαφείς οδηγίες για τον προσδιορισμό ενός ταξινομικού αριθμού για κάθε τεκμήριο (π.χ. βιβλίο) βάσει του θέματος που αφορά.

8 Ομαδοποιεί βιβλία που έχουν το ίδιο θέμα
Χρήση ενός συστήματος ταξινόμησης Ομαδοποιεί βιβλία που έχουν το ίδιο θέμα Βάσει του ταξινομικού αριθμού προσδιορίζεται και ο ταξιθετικός αριθμός Διευκόλυνση του χρήστη στο να εντοπίσει στο ράφι πρόσθετα τεκμήρια που πιθανόν να τον ενδιαφέρουν Η χρήση ενός συστήματος ταξινόμησης σε μια βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τα ακόλουθα: Ομαδοποιεί βιβλία (ή άλλα τεκμήρια) που έχουν το ίδιο θέμα Βάσει του ταξινομικού αριθμού προσδιορίζεται και ο ταξιθετικός αριθμός, ο οποίος δείχνει την ακριβή θέση του τεκμηρίου στο ράφι, για τον εύκολο εντοπισμό του Τα δύο πιο πάνω σε συνδυασμό διευκολύνουν τον χρήστη στο να εντοπίσει στο ράφι πρόσθετα τεκμήρια που πιθανόν να τον ενδιαφέρουν

9 Σύστημα ταξινόμησης βιβλιοθήκης
Ο επισκέπτης της βιβλιοθήκης μπορεί να εντοπίσει κάποιο βιβλίο γνωρίζοντας τον συγγραφέα, τον τίτλο ή το θέμα (εντοπισμός). μπορεί να δει τι βιβλία διαθέτει η βιβλιοθήκη από κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα, πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή σε κάποια συγκεκριμένη λογοτεχνία (ομαδοποίηση). μπορεί να επιλέξει βιβλίο ως προς την έκδοση του βιβλίου και ως προς την κατηγορία στην οποία ανήκει. Έτσι, γίνεται απαραίτητο αφού βοηθά τους αναγνώστες στη γρήγορη και εύκολη εύρεση των βιβλίων που αναζητούν. Με αυτό, λοιπόν, μπορεί ο επισκέπτης της βιβλιοθήκης να εντοπίσει κάποιο βιβλίο γνωρίζοντας τον συγγραφέα, τον τίτλο ή το θέμα (εντοπισμός). Ακόμη μπορεί να δει τι βιβλία διαθέτει η βιβλιοθήκη από κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα, πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή σε κάποια συγκεκριμένη λογοτεχνία (ομαδοποίηση). Το σύστημα ταξινόμησης βοηθάει στην επιλογή βιβλίων ως προς την έκδοση του βιβλίου και ως προς την κατηγορία στην οποία ανήκει.

10 Τα δύο βασικότερα συστήματα ταξινόμησης βιβλιοθήκης είναι:
α)Το σύστημα ταξινόμησης της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου β)Το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey

11 Σύστημα Ταξινόμησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ανέρχεται περίπου στα 32 εκατομμύρια. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, που ιδρύθηκε το 1800, θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων (σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 γλώσσες) ανέρχεται περίπου στα 32 εκατομμύρια.

12 Σύστημα Ταξινόμησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ανέπτυξε ένα σύστημα ταξινόμησης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από πολλές βιβλιοθήκες στις Η.Π.Α. για την ταξινόμηση βιβλίων και άλλου βιβλιοθηκονομικού υλικού. Λειτουργεί διαιρώντας τη γνώση σε 21 βασικές κατηγορίες σύμφωνα με το κάθε γράμμα του λατινικού αλφαβήτου και σε υποκατηγορίες. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ανέπτυξε ένα σύστημα ταξινόμησης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από πολλές βιβλιοθήκες στις Η.Π.Α. για την ταξινόμηση βιβλίων και άλλου βιβλιοθηκονομικού υλικού. Λειτουργεί διαιρώντας τη γνώση σε 21 βασικές κατηγορίες σύμφωνα με το κάθε γράμμα του λατινικού αλφαβήτου και σε υποκατηγορίες.

13 Δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey
Είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν οι περισσότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο.  Το επίσημό του όνομα είναι DDC (Dewey Decimal Classification), δηλαδή Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey. Είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν οι περισσότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Το επίσημό του όνομα είναι DDC (Dewey Decimal Classification), δηλαδή Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey.

14 Δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey
Το σύστημα λέγεται δεκαδικό γιατί ξεκινάει από 10 κατηγορίες στις οποίες καταχωρούμε οποιοδήποτε βιβλίο. Κάθε κατηγορία υποδιαιρείται με τη σειρά της σε 10 υποκατηγορίες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν ειδικότερες κατηγορίες.

15 Δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey
Το σύστημα συγκροτείται αρχικά από δέκα τάξεις: 000 – Γενικά θέματα 100 – Φιλοσοφία και ψυχολογία 200 – Θρησκεία 300 – Κοινωνικές επιστήμες 400 – Γλώσσα 500 – Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά 600 – Τεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες) 700 – Τέχνες και διασκέδαση (Καλές και διακοσμητικές τέχνες) 800 – Λογοτεχνία και ρητορική 900 – Ιστορία και γεωγραφία

16 Δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey
Εμείς επιλέξαμε αυτό το σύστημα για να οργανώσουμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας επειδή θεωρούμε ότι είναι πιο εύχρηστο καθώς έχει πολλές ειδικές υποκατηγορίες κάτι που μας βοηθάει αφού η βιβλιοθήκη μας είναι σχετικά μικρή και δεν έχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων. Εμείς επιλέξαμε αυτό το σύστημα για να οργανώσουμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας επειδή θεωρούμε ότι είναι πιο εύχρηστο καθώς έχει πολλές ειδικές υποκατηγορίες κάτι που μας βοηθάει αφού η βιβλιοθήκη μας είναι σχετικά μικρή και δεν έχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων.

17 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Συστήματα Ταξινόμησης Βιβλιοθήκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google