Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΘΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΘΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΘΙΟΥ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΖΩΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΚΑΙ Ε ΤΑΞΗΣ: ΜΑΡΟΥΣΙΩΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΟΥΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΝΗ ΜΙΧΑΪ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΑΡΟΥΣΙΩΔΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙA ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΒΟΗΘΟΣ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

2 Τα ζώα χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
Τα σπονδυλωτά και τα ασπόνδυλα.

3 ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ Ονομάζονται τα ζώα που δεν έχουν σπονδυλική στήλη. Χωρίζονται σε 6 υποκατηγορίες: Σκώληκες Μαλάκια Εχινόδερμα Αρθρόποδα Κνυδόζωα Σπόγγοι

4 Σκώληκες Είναι ζώα με μαλακό και μακρουλό σώμα χωρίς πόδια. Το σώμα τους αποτελείται από τμήματα. Ζουν στο νερό (π.χ. η βδέλλα) και στο έδαφος (π.χ. γαιοσκώληκας)

5 Μαλάκια Ζώα με μαλακό σώμα που τα περισσότερα είναι θαλάσσια ενώ μερικά από αυτά ζουν στο έδαφος και στα γλυκά νερά. Μαλάκια είναι τα μύδια, τα στρείδια , τα σαλιγκάρια, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές κ.α.

6 Εχινόδερμα Ζουν όλα στη θάλασσα άλλα στο νερό και άλλα προσκολλημένα στο βυθό. Το σώμα τους καλύπτεται από πλάκες ή βελόνες. Τέτοια είναι οι αστερίες , οι αχινοί

7 Αρθρόποδα Έχουν άκρα με πολλές αρθρώσεις. Αρθρόποδα είναι τα έντομα, οι καραβίδες, οι γαρίδες, τα καβούρια, οι αράχνες, οι σκορπιοί, οι σαρανταποδαρούσες κ.α.

8 Κνιδόζωα Ζουν στη θάλασσα. Παράγουν ένα δηλητήριο, με το οποίο σκοτώνουν μικρά θαλάσσια ζώα. Στα κνιδόζωα ανήκουν: η τσούχτρα, η μέδουσα.

9 Σπόγγοι Το σώμα τους είναι διάτρητο από μικροσκοπικούς πόρους. Ζουν κάτω από την επιφάνεια του νερού, προσκολλημένοι σε βράχους.

10 Σπονδυλωτά Ονομάζονται τα ζώα που έχουν σπονδυλική στήλη. Χωρίζονται σε 5 υποκατηγορίες: Ψάρια Αμφίβια Ερπετά Θηλαστικά Πτηνά

11 ΨΑΡΙΑ Τα ψάρια είναι οργανισμοί που ζουν αποκλειστικά στο νερό. Αναπνέουν με βράγχια με τα οποία φιλτράρουν το νερό. Το σώμα τους καλύπτεται από γλιστερά λέπια και κολυμπούν με τα πτερύγια και με την ουρά τους.

12 ΑΜΦΙΒΙΑ Χαρακτηριστικό των αμφιβίων είναι ότι μπορούν ζουν τόσο στο νερό όσο και στη στεριά. Στην υποκατηγορία αυτή ανήκουν οι βάτραχοι, οι τρίτωνες και οι σαλαμάνδρες. Τα αμφίβια έχουν δέρμα μαλακό και υγρό χωρίς λέπια.

13 ΕΡΠΕΤΑ Χαρακτηριστικό των ερπετών είναι ότι έρπουν, σέρνονται στο έδαφος. Από την ιδιότητα τους αυτή προέκυψε η ονομασία τους. Ερπετά είναι τα φίδια, οι σαύρες, οι κροκόδειλοι και οι χελώνες. Τα ερπετά έχουν στεγνό δέρμα, που καλύπτεται από αδιάβροχα λέπια, τις φολίδες.

14 ΠΤΗΝΑ Πτηνά είναι όσα ζώα έχουν φτερά που αποτελούνται από πούπουλα. Τα περισσότερα πτηνά πετούν, αν και μερικά, όπως οι κότες, οι στρουθοκάμηλοι και οι πιγκουίνοι , έχουν χάσει αυτήν την ικανότητα .

15 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Σε καμία άλλη ομάδα δεν συναντώνται τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσο στα θηλαστικά. Το πρόβατο, ο λύκος, η αρκούδα, ο σκαντζόχοιρος, η γάτα, ο σκύλος, το δελφίνι, το καγκουρό, η φάλαινα, η νυχτερίδα, ο ποντικός και ο άνθρωπος είναι πολύ διαφορετικά. Όλα θηλάζουν τα μικρά τους με γάλα.

16 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Τρωκτικά Προβοσκιδωτά Οπληφόρα Χειρόπτερα Κητώδη Πρωτεύοντα
Σαρκοφάγα

17 ΤΡΩΚΤΙΚΑ Τα τρωκτικά αποτελούν την ποιο μεγάλη ομάδα θηλαστικών. Οι σκίουροι, οι αρουραίοι, οι ποντικοί και οι κάστορες είναι τρωκτικά. Τα μπροστινά δόντια των τρωκτικών είναι μυτερά και κοφτερά. Με τα δόντια αυτά, τα ζώα πελεκούν την τροφή τους. Οι κάστορες τα χρησιμοποιούν, για να κόβουν μικρά δέντρα και να κατασκευάζουν φράγματα.

18 ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΩΤΑ Οι ελέφαντες είναι τα πιο μεγάλα ζώα της ξηράς. Με τη βοήθεια της ευκίνητης προβοσκίδας που διαθέτουν, φέρνουν στο στόμα τους το νερό και τα φυτά από τα οποία τρέφονται. Στη χαρακτηριστική τους προβοσκίδα οφείλεται και η ονομασία «προβοσκιδωτά . Επίσης, διαθέτουν 2 χαυλιόδοντες, για να μπορούν να αμύνονται.

19 ΟΠΛΗΦΟΡΑ Τα οπληφόρα είναι φυτοφάγα ζώα. Οι άκρες των δαχτύλων τους καταλήγουν σε σκληρές οπλές. Τα άλογα, οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι κατσίκες, τα γουρούνια, οι ζέβρες, οι καμήλες και οι ρινόκεροι είναι οπληφόρα.

20 ΧΕΙΡΟΠΤΕΡΑ Στα χειρόπτερα, στα οποία ανήκουν οι νυχτερίδες, τα δάχτυλα των μπροστινών ποδιών είναι ενωμένα με μια μεμβράνη. Χάρη σε αυτήν, οι νυχτερίδες είναι τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να πετούν

21 ΚΗΤΩΔΗ Στη κατηγορία αυτή ανήκουν οι φάλαινες και τα δελφίνια. Τα μπροστινά τους άκρα έχουν τη μορφή πτερυγιων,ενώ τα πίσω τους έχουν εξαφανιστεί. Αναπνέουν με πνεύμονες, γι’ αυτό ανεβαίνουν συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας.

22 ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ Η υποκατηγορία αυτή περιλαμβάνει τα ζώα με τον πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο. Εδώ κατατάσσεται και ο άνθρωπος.

23 ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ Στην ομάδα των σαρκοφάγων θηλαστικών ανήκουν ζώα όπως οι λύκοι, οι αλεπούδες, τα λιοντάρια και οι αρκούδες. Τα ζώα αυτά είναι πολύ καλοί κυνηγοί, έχουν διαπεραστική όραση, εξαιρετική ακοή και όσφρηση. Με τη βοήθεια των αισθήσεων τους εντοπίζουν τα θύματα τους και τα αρπάζουν με τα σουβλερά δόντια τους και τα γαμψά τους νύχια.


Κατέβασμα ppt "ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΘΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google