Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μουσική είναι …κύμα. Σχέση μουσικής και φυσικής! Σχέση μουσικής και φυσικής! Διαδίδονται στον αέρα. Παράγονται από διάφορα μουσικά όργανα. Οι μουσικοί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μουσική είναι …κύμα. Σχέση μουσικής και φυσικής! Σχέση μουσικής και φυσικής! Διαδίδονται στον αέρα. Παράγονται από διάφορα μουσικά όργανα. Οι μουσικοί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μουσική είναι …κύμα

2 Σχέση μουσικής και φυσικής! Σχέση μουσικής και φυσικής! Διαδίδονται στον αέρα. Παράγονται από διάφορα μουσικά όργανα. Οι μουσικοί ήχοι είναι κύματα πίεσης.

3 Παράγονται όταν κάποιο σώμα κινείται παλμικά και συμπιέζει – αποσυμπιέζει τον αέρα στην περιοχή του. Στα έγχορδα όργανα όπως η κιθάρα, το βιολί και το πιάνο το σώμα που κινείται παλμικά είναι η χορδή. Στα πνευστά όργανα όπως η τρομπέτα, το κλαρίνο ή το φλάουτο, το σώμα που κινείται είναι μια στήλη αέρα.

4

5

6 Χορδές Συχνότητες Χρώμα

7 Συχνότητα Συχνότητα Όταν μια χορδή απομακρύνεται από τη θέση ισορροπίας αρχίζει να πάλλεται με έναν ρυθμό. Εξαρτάται από το μήκος, από το πάχος και από την τάση της δηλαδή από το πόσο τεντωμένη είναι η χορδή.

8 Η συχνότητα των ηχητικών κυμάτων κυμαίνεται από περίπου 100 παλμούς το δευτερόλεπτο (για τα μπάσα) ως περίπου 10.000 (για τα πρίμα). Στην κιθάρα αυτό γίνεται πιέζοντας με τα δάχτυλα τα μεταλλικά «τάστα» όπου το ίδιο γίνεται και στα άλλα έγχορδα όργανα.

9 Η τάση των χορδών ενός μουσικού οργάνου μπορεί να ρυθμιστεί με τη βοήθεια των περιστρεφόμενων «κλειδιών», στα οποία τυλίγεται η μία άκρη της χορδής. Η ρύθμιση αυτή λέγεται χόρδισμα αλλά είναι γνωστή με τον όρο κούρδισμα. Τάση των χορδών Τάση των χορδών

10 Απεικόνιση της νότας ΜΙ στην κλασσική κιθάρα. Απεικόνιση της νότας ΜΙ στην κλασσική κιθάρα.

11 Χρώμα Χρώμα Μια χορδή δεν πάλλεται μόνο με μια συχνότητα αλλά με πολλές ταυτόχρονα. Αν δηλαδή χτυπήσουμε την νότα λα, αυτή θα πάλλεται 440 φορές το δευτερόλεπτο και ταυτόχρονα θα γίνονται και μικρότερες παλμικές κινήσεις με συχνότητα. (2х40=880 3х440=1.320). Οι συχνότητες αυτές ονομάζονται αρμονικές.

12 Η στήλη του αέρα αναγκάζεται να πάλλεται και να παράγει ήχους. Σε κάποια πνευστά γίνεται με το γλωσσίδι (κλαρίνο), με το κάθετο φύσημα (φλάουτο) και με παλμική κίνηση των χειλιών (τρομπέτα).

13 Συχνότητα στα πνευστά Συχνότητα στα πνευστά Εξαρτάται από το μήκος της στήλης και από το αν η στήλη είναι κλειστή και στα δύο άκρα, η ανοιχτή και στα δύο ή κλειστή στο ένα και ανοιχτή στο άλλο.

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής «Φυσική science»

15 ΤΕΛΟΣ… ΤΕΛΟΣ… Μάθημα:Φυσικής Εργασία:Σχέση μουσικής και φυσικής Σχολική χρονιά:2012-2013 Τάξη:Α3 Επιμέλεια:Τσακαλάκη Μαρία


Κατέβασμα ppt "Η μουσική είναι …κύμα. Σχέση μουσικής και φυσικής! Σχέση μουσικής και φυσικής! Διαδίδονται στον αέρα. Παράγονται από διάφορα μουσικά όργανα. Οι μουσικοί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google