Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μουσική είναι …κύμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μουσική είναι …κύμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μουσική είναι …κύμα

2 Σχέση μουσικής και φυσικής!
Οι μουσικοί ήχοι είναι κύματα πίεσης. Παράγονται από διάφορα μουσικά όργανα. Διαδίδονται στον αέρα.

3 Παράγονται όταν κάποιο σώμα κινείται παλμικά και συμπιέζει –αποσυμπιέζει τον αέρα στην περιοχή του.
Στα έγχορδα όργανα όπως η κιθάρα, το βιολί και το πιάνο το σώμα που κινείται παλμικά είναι η χορδή. Στα πνευστά όργανα όπως η τρομπέτα, το κλαρίνο ή το φλάουτο , το σώμα που κινείται είναι μια στήλη αέρα.

4

5

6 Χορδές Συχνότητες Χρώμα

7 Συχνότητα Όταν μια χορδή απομακρύνεται από τη θέση ισορροπίας αρχίζει να πάλλεται με έναν ρυθμό. Εξαρτάται από το μήκος , από το πάχος και από την τάση της δηλαδή από το πόσο τεντωμένη είναι η χορδή.

8 Η συχνότητα των ηχητικών κυμάτων κυμαίνεται από περίπου 100 παλμούς το δευτερόλεπτο (για τα μπάσα) ως περίπου (για τα πρίμα). Στην κιθάρα αυτό γίνεται πιέζοντας με τα δάχτυλα τα μεταλλικά «τάστα» όπου το ίδιο γίνεται και στα άλλα έγχορδα όργανα.

9 Τάση των χορδών Η τάση των χορδών ενός μουσικού οργάνου μπορεί να ρυθμιστεί με τη βοήθεια των περιστρεφόμενων «κλειδιών» , στα οποία τυλίγεται η μία άκρη της χορδής. Η ρύθμιση αυτή λέγεται χόρδισμα αλλά είναι γνωστή με τον όρο κούρδισμα.

10 Απεικόνιση της νότας ΜΙ στην κλασσική κιθάρα.

11 Χρώμα Μια χορδή δεν πάλλεται μόνο με μια συχνότητα αλλά με πολλές ταυτόχρονα. Αν δηλαδή χτυπήσουμε την νότα λα , αυτή θα πάλλεται 440 φορές το δευτερόλεπτο και ταυτόχρονα θα γίνονται και μικρότερες παλμικές κινήσεις με συχνότητα. (2х40= х440=1.320). Οι συχνότητες αυτές ονομάζονται αρμονικές.

12 Οι στήλες του αέρα! Η στήλη του αέρα αναγκάζεται να πάλλεται και να παράγει ήχους. Σε κάποια πνευστά γίνεται με το γλωσσίδι (κλαρίνο) , με το κάθετο φύσημα (φλάουτο) και με παλμική κίνηση των χειλιών (τρομπέτα).

13 Συχνότητα στα πνευστά Εξαρτάται από το μήκος της στήλης και από το αν η στήλη είναι κλειστή και στα δύο άκρα , η ανοιχτή και στα δύο ή κλειστή στο ένα και ανοιχτή στο άλλο.

14 Εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής «Φυσική science»

15 ΤΕΛΟΣ… Μάθημα:Φυσικής Εργασία:Σχέση μουσικής και φυσικής
Σχολική χρονιά: Τάξη:Α3 Επιμέλεια:Τσακαλάκη Μαρία


Κατέβασμα ppt "Η μουσική είναι …κύμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google