Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΉΧΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΉΧΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΉΧΟΣ

2 Ο ήχος οφείλετε στην ταλάντωση της ηχητικής πηγής
Ο ήχος οφείλετε στην ταλάντωση της ηχητικής πηγής.Μερικές φορές μπορούμε να δούμε την ταλάντωση αυτή , π.χ. στη βελόνα του πλεξίματος που παράγει ήχο.

3 Το ηχητικό κύμα φτάνει στο τύμπανο του αυτιού μας και το αναγκάζει να ταλαντωθεί . Η ταλάντωση μεταδίδεται σε ορισμένα νευρικά κύτταρα,τα οποία διεγείρονται.Το ακουστικό νεύρο συνδέει τα κύτταρα αυτά με τον εγκέφαλο. Το αυτί αποτελείται:

4 Η ικανότητα μας να μιλάμε οφείλετε στην ταλάντωση των φωνητικών χορδών
Η ικανότητα μας να μιλάμε οφείλετε στην ταλάντωση των φωνητικών χορδών . Ο ήχος που παράγεται από τις φωνητικές χορδές στον λάρυγγα διαμορφώνεται σε ομιλία με τη βοήθεια:

5 Σε μια ταλάντωση ονομάζουμε πλάτος τη μεγαλύτερη απόσταση που μπορεί να έ΄χει το σώμα που ταλαντώνεται από τη θέση ηρεμίας του.

6 Μπορούμε να ταξινομομήσουμε τους ήχους μελετώντας τα χαρακτηριατικά τους: την ηχηρότητα,το ύψος και τη χροιά.Η ηχηρότητα εξαρτάται από το πλάτος της ταλάντωσης της ηχητικής πηγής και από την απόστασή μας από αυτήν.Το ύ΄ψος του ήχου εξαρτάται από το πόσο γρήγορη ή αργή είναι η ταλάντωση της ηχητικηής πηγής.Γρήγορη ταλάντωση προκαλεί οξείς ήχους ,ενώ αργή ταλαάντωση προκαλεί βαθείς ήχους.Ακόμη και αν ήχοι από διαφορετικές ηχητικές πηγές έχουν την ίδια ηχηρότηα και το ίδιο ύψος , μπορούμε να διακρίνουμετιςηχητικές πηγές από τη χροιά τους.Ο ήχος κάθε μουσικού οργάνου αλλά και κάθε ανθρώπινης φωνής έχει τη δική του χροιά΄.

7 Στην καθημερινή μας ζωή τους ενοχλητικούς ήχους τους ονομάζουμε θορύβους. Το πρόβλημα της έντονης ενόχλησης από τους θορύβους ονομάζεται ηχορύπανση. Η συνεχηής παραμονή σε περιβάλλον έντονων θορύβων είναι επικύνδυνη για την υγειά μας.

8 ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΒΑΣΩ ΣΑΚΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΗΧΟ.

9 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΉΧΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google