Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στο εξωτερικό αυτί μας υπάρχουν: Το τύμπανο Ο ακουστικός πόρος Τα τρία οστάρια Ο κοχλίας Το ακουστικό νεύρο Η αίθουσα Οι τρεις ημικυκλικοί σωλήνες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στο εξωτερικό αυτί μας υπάρχουν: Το τύμπανο Ο ακουστικός πόρος Τα τρία οστάρια Ο κοχλίας Το ακουστικό νεύρο Η αίθουσα Οι τρεις ημικυκλικοί σωλήνες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4 Στο εξωτερικό αυτί μας υπάρχουν: Το τύμπανο Ο ακουστικός πόρος Τα τρία οστάρια Ο κοχλίας Το ακουστικό νεύρο Η αίθουσα Οι τρεις ημικυκλικοί σωλήνες

5 Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ Το ηχητικό κύμα περνά από το τύμπανο και τον ακουστικό πόρο για να φτάσει στο τύμπανο. Το ηχητικό κύμα αναγκάζει το τύμπανο του αυτιού μας να ταλαντωθεί. Η ταλάντωση αυτή του τυμπάνου μεταδίδεται στα τρία οστάρια και καταλήγει τελικά σε ορισμένα νευρικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στον κοχλία. Το ακουστικό νεύρο ενώνει τα κύτταρα αυτά με τον εγκέφαλο. Η αίθουσα και ημικυκλικοί σωλήνες περιέχουν κάποιο υγρό. Τα όργανα αυτά δεν έχουν σχέση με την ακοή αλλά με την αίσθηση της ισορροπίας.

6 Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ Το βασικό όργανο ομιλίας του ανθρώπου είναι ο λάρυγγας, που βρίσκεται στο επάνω άκρο της αναπνευστικής οδού. Στον λάρυγγα βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Κατά τη διάρκεια της αναπνοής οι φωνητικές χορδές απέχουν περίπου ένα εκατοστό η μία από την άλλη. Όταν μιλάμε ή τραγουδάμε όμως, οι φωνητικές μας χορδές τεντώνονται, πλησιάζουν η μία την άλλη και σχηματίζουν τη φωνητική σχισμή. Ο αέρας που βγαίνει από τους πνεύμονες περνά από τη φωνητική σχισμή και αναγκάζει τις φωνητικές χορδές να ταλαντώνονται. Έτσι παράγεται ένας ιδιόμορφος ήχος. Ο ήχος αυτός διαμορφώνεται σε ομιλία με τη βοήθεια του φάρυγγα, της ρινικής και της στοματικής κοιλότητας, του ουρανίσκου,της γλώσσας, των δοντιών και των χειλιών που συνεχώς αλλάζουν θέσεις.

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ Το ύψος Το ύψος Η ηχηρότητα Η ηχηρότητα Η χροιά Η χροιά

8 Το ύψος είναι το πλάτος της ταλάντωσης. Η ηχηρότητα εξαρτάται από το πλάτος και την απόσταση της ηχητικής πηγής. Η χροιά είναι χαρακτηριστικό της φωνής ή του μουσικού οργάνου.

9

10


Κατέβασμα ppt "Στο εξωτερικό αυτί μας υπάρχουν: Το τύμπανο Ο ακουστικός πόρος Τα τρία οστάρια Ο κοχλίας Το ακουστικό νεύρο Η αίθουσα Οι τρεις ημικυκλικοί σωλήνες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google