Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ζυμαρικά - Pasta.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ζυμαρικά - Pasta."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ζυμαρικά - Pasta

2 Στόχοι Ο μαθητής /τρια με την ολοκλήρωση του μαθήματος πρέπει να:
Ο μαθητής /τρια με την ολοκλήρωση του μαθήματος πρέπει να: Ορίζει τα ζυμαρικά. Αναφέρει τη θέση των ζυμαρικών στο μενού. Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας των ζυμαρικών. Περιγράφει τον ορθό τρόπο ψησίματος των ζυμαρικών. Αναφέρει τα συνοδευτικά και τις σάλτσες για τα ζυμαρικά.

3 Ορισμός Τα ζυμαρικά είναι τροφές που γίνονται από ζύμη, η οποία αποτελείται από αλεύρι, νερό ή και αβγά, λάδι, και αλάτι. Τα καλύτερης ποιότητας ζυμαρικά παράγονται από το σιμιγδάλι (semolina). Τα ζυμαρικά προσφέρονται σε δύο μορφές, φρέσκα και ξηρή μορφή.

4 Φρέσκα ‘η αποξηραμένα ζυμαρικά
Τα περισσότερα ζυμαρικά (φρέσκα ή ξηρά) παρασκευάζονται από την βιομηχανία ζυμαρικών (έτοιμα, βιομηχανοποιημένα). Όμως, πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ετοιμάζουν φρέσκα ζυμαρικά στις κουζίνες τους (homemade).

5 Ορθός τρόπος ψησίματος ζυμαρικών
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε κοχλαστο αλατισμένο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ξανακοχλασει το νερό για να μην κολλήσουν Αφού ψηθούν Al DENTE τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε για να σταματήσει το ψήσιμο. Προσθέτουμε άοσμο λαδί και τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Τα καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τα φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε.

6 Ξαναζεσταμένα και σερβίρισμα ζυμαρικών
Λίγο πριν το σερβίρισμα μπλανσαρουμε τα ζυμαρικά σε κοχλαστο αλατισμένο νερό και τα σερβίρουμε με σάλτσα. Εάν δεν θα χρησιμοποιήσουμε σάλτσα καλό θα ήταν να τα σοτάρουμε με λίγο βούτυρο.

7 Συνοδευτικά και γαρνιτούρες ζυμαρικών
Σάλτσες: ντομάτα, μπολοναιζ, πεστο , Αλφρέδο, μιλανέζ, ναπολιτάν κτλ Σκληρό τριμμένο τυρί: παρμεζάνα, γκράνα, ρεγκατο, χαλούμι, αναρη ξερή. Αρωματικά: βασιλικό, μαϊντανό, φασκόμηλο (σπατζια)

8 Σημαντικές πληροφορίες
Al dente – αλ ντεντε: βαθμός ψησίματος των ζυμαρικών , σημαίνει στο δόντι, δηλαδή τραγάνα. Η ποσότητα του νερού στο οποίο βράζονται τα ζυμαρικά πρέπει να είναι δεκαπλάσια του βάρους των ζυμαρικών. 1 κιλό ζυμαρικά = 10 λίτρα νερό & 4 κουταλιά σούπας αλάτι

9 Μερίδα και θέση στο μενού
Ανάλογα με την ποσότητα που χρησιμοποιούμε τα ζυμαρικά σερβίρονται σαν: Ορεκτικό = 70 γρ ωμα ή 210 γρ ψημένα Κυρίως πιάτο = 100 γρ ωμα ή 300 γρ ψημένα Συνοδευτικο = 70 γρ ωμα ή 210 γρ ψημένα Επιδορπιο = 50 γρ ωμα ή 150 γρ ψημένα

10 Ντιταλίνι Κριθαράκι Μακαρόνι Α Σπαγγέτι Σούπα Μινεστρόνε Γιουβέτσι
. Σούπα Μινεστρόνε Γιουβέτσι Παστίτσιο Σπαγγέτι μπολονέζ

11 Λαζάνια Πέννε Φουσίλι Ταλιατέλλε Αραπιάτα Ταλιατέλλε Αλφρέτο Καρπονάρα

12 Ρικατόνι Τορτελλίνι Ραβιόλι Βερμισέλλι Ρικατόνι πριμαβέρα Τορτελλίνι
Φιδές Βερμισέλλι Ρικατόνι πριμαβέρα Τορτελλίνι Σούπα Ραβιόλι Σάλτσα ντομάτας Βερμισέλλι Σαλάτα

13 Σχήματα και χρώματα ζυμαρικών
Υπάρχει μια τεραστία ποικιλία σχημάτων ζυμαρικών και είναι αδύνατο να αναφερθούμε σε όλα. Επίσης τα ζυμαρικά μπορούν να πάρουν χρώμα τα πιο γνωστά είναι: κόκκινα, πράσινα, μαύρο, κίτρινο και πορτοκαλί.

14 Βασική Ζύμη Ζύμη Σπανακιού Ζύμη ντομάτας Ζύμη ζαφοράς Ζύμη Καρότου Ζύμη παντζαριού Ζύμη με μελάνι σουπιάς

15 Ανατροφοδότηση – Αξιολόγηση
Δώστε τον ορισμό για τα ζυμαρικά; Ποια θέση στο μενού μπορούν να έχουν τα ζυμαρικά; Ποιος είναι ο ορθός τρόπος ψησίματος των ζυμαρικών; Πως μπορούμε να συνοδεύσουμε τα ζυμαρικά; Ονομάστε την ποσότητα ζυμαρικών που χρειαζόμαστε ανάλογα με την μερίδα που σερβίρουμε.


Κατέβασμα ppt "Ζυμαρικά - Pasta."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google