Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Π. Μαυρογένης 1 Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1.Ορίζει τα φαγητά εύκολης χρήσης 2.Κατατάσσει σε κατηγορίες τα φαγητά εύκολης χρήσης, σύμφωνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Π. Μαυρογένης 1 Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1.Ορίζει τα φαγητά εύκολης χρήσης 2.Κατατάσσει σε κατηγορίες τα φαγητά εύκολης χρήσης, σύμφωνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Π. Μαυρογένης 1 Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1.Ορίζει τα φαγητά εύκολης χρήσης 2.Κατατάσσει σε κατηγορίες τα φαγητά εύκολης χρήσης, σύμφωνα με το βαθμό επεξεργασίας που έτυχαν και αναφέρει παραδείγματα 3.Δικαιολογεί την αναγκαιότητα των φαγητών εύκολης χρήσης 4.Αναφέρει και επεξηγεί τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης 5.Αναφέρει και επεξηγεί οδηγίες για τη σωστή χρήση τους 6.Κατονομάζει τον επιπρόσθετο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος σε μια κουζίνα που χρησιμοποιεί φαγητά εύκολης χρήσης 7.Συγκρίνει τη θρεπτική αξία των φρέσκων τροφών με αυτή των φαγητών εύκολης χρήσης

2 Π. Μαυρογένης 2 Φαγητά εύκολης χρήσης (Convenience Food) – Ορισμός Ορισμός –Είναι οι τροφές οι οποίες έχουν υποστεί μερική ή ολική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μειώνονται ή να εκμηδενίζονται ο χρόνος και οι ενέργειες για την προετοιμασία και το ψήσιμο τους Παραδείγματα από παραδοσιακή κουζίνα –Χαλούμι, αναρή, γιαούρτι, τσαμαρέλα, χοιρομέρι, λούντζα, λουκάνικα, τραχανάς Όλες οι μέθοδοι για τη διατήρηση των τροφίμων παράγουν φαγητά εύκολης χρήσης –Κονσερβοποίηση και εμφιάλωση –Ψύξη (ελαφρά και κατάψυξη) –Αφυδάτωση / αποξήρανση –Χρήση αλατιού, ζάχαρης, οξέων –Χρήση ακτινοβολίας και αντιβιοτικών

3 Π. Μαυρογένης 3 Κατηγορίες και αναγκαιότητα φαγητών εύκολης χρήσης Σύμφωνα με το βαθμό επεξεργασίας 1.Φαγητά με ελάχιστη επεξεργασία (αποφλοιωμένες ντομάτες, ξεφλουδισμένες πατάτες) 2.Φαγητά με μερική επεξεργασία (κοτόπουλο και ψάρι πανέ, πακεταρισμένο καλαμπόκι 3.Φαγητά με ολική επεξεργασία (έτοιμα γεύματα που διατηρούνται στο ψυγείο – cook and chill, cook and freeze) Λόγοι αναγκαιότητας 1.Ανάπτυξη της τεχνολογίας (καλύτερη ποιότητα) 2.Υγειονομικός έλεγχος (εμπιστοσύνη) 3.Έλλειψη χρόνου 4.Παρουσία του απαραίτητου εξοπλισμού σε κάθε κουζίνα 5.Διαφήμιση και προβολή 6.Χρήση πρόσθετων ουσιών 7.Μείωση των εξόδων και αύξηση των κερδών

4 Π. Μαυρογένης 4 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Πλεονεκτήματα 1.Αυξημένη ποικιλία στο μενού 2.Έλεγχος μερίδων 3.Σταθερή ποιότητα και ποσότητα 4.Μειωμένος χρόνος, εξοπλισμός και χώρος 5.Λιγότερο καταρτισμένο προσωπικό 6.Μείωση κόστους καυσίμων 7.Ελάττωση χώρου και κόστους αποθήκευσης 8.Καταργείται η εποχικότητα 9.Ελαττώνεται η σπατάλη από φθορά 10.Αποφεύγονται οι απώλειες από την προετοιμασία Μειονεκτήματα 1.Αμφίβολη ποιότητα 2.Μειώνεται η θρεπτική αξία 3.Αυξάνεται το κόστος λόγο πακεταρίσματος 4.Χρήση πρόσθετων ουσιών 5.Εξασθενεί η μαγειρική τέχνη 6.Αλλαγή στον εξοπλισμό της κουζίνας 7.Σε ορισμένες εποχές του χρόνου αυξάνεται το κόστος

5 Π. Μαυρογένης 5 Οδηγίες για τη σωστή χρήση, επιπρόσθετος εξοπλισμός και θρεπτική αξία φαγητών εύκολης χρήσης 1.Να χρησιμοποιούνται με την ίδια προσοχή που δίνεται και στις φρέσκες τροφές 2.Να ελέγχονται πολύ προσεκτικά κατά την παραλαβή 3.Να αποθηκεύονται σωστά 4.Προσοχή στην ημερομηνία λήξης 5.Σωστό ξεπάγωμα 6.Τα κατεψυγμένα λαχανικά ψήνονται απευθείας 7.Διαφορετικός χρόνος ψησίματος ανάλογα με την επεξεργασία 8.Πάντοτε ακολουθούνται οι οδηγίες των κατασκευαστών Επιπρόσθετος εξοπλισμός –Φούρνοι αερόθερμοι (convection) ή συνδυασμένοι με ατμό (combi) –Φούρνοι μικροκυμάτων Θρεπτική αξία –Οποιαδήποτε επεξεργασία έχει επιπτώσεις στη θρεπτική αξία –Καλύτερη η μέθοδος της γρήγορης κατάψυξης στη διατήρηση της βιταμίνης C –Μεγάλες απώλειες κατά την κονσερβοποίηση – 80% –Βιταμίνη Β στα κρέατα – 50% –Κατά την αφυδάτωση πιο ευπαθείς οι βιταμίνες B και C

6 Π. Μαυρογένης 6 Μερικά φαγητά εύκολης χρήσης Δημητριακά προγεύματος Ροφήματα (καφές, τσάι, σοκολάτα), αναψυκτικά, χυμοί Σούπες (φακελάκια, κονσέρβες) Σάλτσες (ντέμι-γκλας, γουόστερ σος, τσίλι, δυόσμου, σόγιας, κέτσαπ) Ζωμοί Κρέμες (καραμέλα, κάσταρτ) Φρούτα παστά Φρούτα κομπόστα Λαχανικά (κατεψυγμένα, κονσέρβα, εμφιαλωμένα) Όσπρια Τυρί, γάλα (σκόνη, εβαπορέ, παστεριωμένο) Αλλαντικά Αυγά (σκόνη, κατεψυγμένα) Αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά Αλεύρι Ζυμαρικά (ραβιόλες, κρέπες) Ρύζι πάρμποϊλ Βρεφικές τροφές Παγωτό Πατάτες (ξεφλουδισμένες, κονσέρβα, σκόνη) Ξηροί καρποί


Κατέβασμα ppt "Π. Μαυρογένης 1 Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1.Ορίζει τα φαγητά εύκολης χρήσης 2.Κατατάσσει σε κατηγορίες τα φαγητά εύκολης χρήσης, σύμφωνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google