Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ Μαρία Β.& Φιλοθέη Α. Τμήμα: Ε’1 7 ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ Μαρία Β.& Φιλοθέη Α. Τμήμα: Ε’1 7 ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ Μαρία Β.& Φιλοθέη Α. Τμήμα: Ε’1 7 ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου

2 Γεννήθηκε στην Α Α Α Α Α θθθθ ήήήή νννν αααα το 1 1 1 1 1 9999 2222 5555, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σ Σ Σ Σ Σ άάάά μμμμ οοοο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στην Μόσχα. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγει το 1967 πάλι, με τον ερχομό της Χούντας - αυτή τη φορά για το Παρίσι. Αργότερα, συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο περιοδικό "Νεανική Φωνή", ένα περιοδικό για νέους που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μ Μ Μ Μ Μ άάάά ρρρρ ιιιι οοοο Π Π Π Π λλλλ ωωωω ρρρρ ίίίί ττττ ηηηη, τον Τ Τ Τ Τ Τ άάάά σσσσ οοοο Λ Λ Λ Λ ιιιι γγγγ νννν άάάά δδδδ ηηηη, τον ΚΚΚΚ ωωωω σσσσ ττττ ήήήή Σ Σ Σ Σ κκκκ αααα λλλλ ιιιι ώώώώ ρρρρ αααα. Βιογραφία

3 Βιογραφία 2 Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας, το οποίο αποτελεί σταθμό στην παιδική μας λογοτεχνία.Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας, το οποίο αποτελεί σταθμό στην παιδική μας λογοτεχνία.1963 Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.Πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.δικτατορία Ιωάννη Μεταξάδικτατορία Ιωάννη Μεταξά Το 1971 γράφει τον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου, αυτή τη φορά για την κατοχή και την απελευθέρωση.Το 1971 γράφει τον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου, αυτή τη φορά για την κατοχή και την απελευθέρωση.1971 Το σημαντικό στα ιστορικά της μυθιστορήματα είναι ότι δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της.Το σημαντικό στα ιστορικά της μυθιστορήματα είναι ότι δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της. Μαζί με τη Ζωρζ Σαρρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.Μαζί με τη Ζωρζ Σαρρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα σχολικά τους χρόνια, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.Ζωρζ ΣαρρήΖωρζ Σαρρή

4 Βιογραφία 3 Μέσα στα έργα της η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, κρατώντας πάντα την απαραίτητη απόσταση από το αυτοβιογραφικό στοιχείο αλλά επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της θεώρηση.Μέσα στα έργα της η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, κρατώντας πάντα την απαραίτητη απόσταση από το αυτοβιογραφικό στοιχείο αλλά επιτρέποντας στους ήρωές της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της θεώρηση. Ανήκοντας σε μια γενιά της οποίας οι ατομικές φιλοδοξίες υποχώρησαν μπροστά στα συλλογικά οράματα και στα συνταραχτικά γεγονότα που αναγκαστικά ισοπέδωναν την προσωπική ζωή κι έχοντας συμβαδίσει με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, των ανατροπών, των διωγμών, της αγωνίας για το αύριο, της συμμετοχής στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, αισθάνεται το χρέος να αποτυπώσει σημαντικές ιστορικές στιγμές για χάρη των νεότερων γενεών.Ανήκοντας σε μια γενιά της οποίας οι ατομικές φιλοδοξίες υποχώρησαν μπροστά στα συλλογικά οράματα και στα συνταραχτικά γεγονότα που αναγκαστικά ισοπέδωναν την προσωπική ζωή κι έχοντας συμβαδίσει με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, των ανατροπών, των διωγμών, της αγωνίας για το αύριο, της συμμετοχής στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, αισθάνεται το χρέος να αποτυπώσει σημαντικές ιστορικές στιγμές για χάρη των νεότερων γενεών.

5 Έργα Ο θείος ΠλάτωνΟ θείος Πλάτων Κοντά στις ράγεςΚοντά στις ράγες Αρβυλάκια και γόβεςΑρβυλάκια και γόβες Μια Κυριακή του ΑπρίληΜια Κυριακή του Απρίλη Τα παπούτσια του ΑννίβαΤα παπούτσια του Αννίβα Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους)Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα (για ενηλίκους) Η μωβ ομπρέλαΗ μωβ ομπρέλα Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρωνΗ Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες τηςΗ Κωνσταντίνα και οι αράχνες της Ψεύτης ΠαππούςΨεύτης Παππούς Το καπλάνι της βιτρίναςΤο καπλάνι της βιτρίνας Ο μεγάλος περίπατος του ΠέτρουΟ μεγάλος περίπατος του Πέτρου Σπανιόλικα ΠαπούτσιαΣπανιόλικα Παπούτσια ΓατοκουβέντεςΓατοκουβέντες Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα..Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα.. Νεανική ΦωνήΝεανική Φωνή Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά...(Μαζί με την Ζωρζ Σαρή)Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά...(Μαζί με την Ζωρζ Σαρή)

6 Φωτογραφίες Η Άλκη ΖέηΗ Άλκη Ζέη


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ Μαρία Β.& Φιλοθέη Α. Τμήμα: Ε’1 7 ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google