Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα: Εναλλακτικές μορφές θεραπείας και γιατροσόφια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα: Εναλλακτικές μορφές θεραπείας και γιατροσόφια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα: Εναλλακτικές μορφές θεραπείας και γιατροσόφια.
Ερευνητική εργασία Θέμα: Εναλλακτικές μορφές θεραπείας και γιατροσόφια.

2 Ενότητεσ: -Ενναλακτικές μορφές θεραπείας σήμερα - Θεραπείες στην αρχαιότητα -Εναλλακτικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο -Γιατροσόφια

3 Εναλλακτικές μορφές θεραπείας σήμερα
-Βελονισμός -Ομοιοπαθητική -Ολιστική -Ρεφλεξολογία -Κινέζικη ιατρική, Αρωματοθεραπεία κ.α λιγότερο διαδεδομένες μορφές θεαραπείας

4 Βελονισμός Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.Έχει ως στόχο να επανορθώσει ανισορροπίες στη ροή του Τσι μέσω της διέγερσης των ανατομικών περιοχών πάνω ή κάτω από το δέρμα γνωστά ως τα σημεία βελονισμού, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με κανάλια γνωστά ως "μεσημβρινοί". Στο Βελονισμό ιδιαίτερα λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σαν “σημεία βελονισμού”.

5 Σκοπός του βελονισμού: - Να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις
Σκοπός του βελονισμού: - Να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις. - Να ανακουφίσουμε τον άρρωστο από βασανιστικά συμπτώματα. - Να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε γενικά τον οργανισμό. - Να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο. - Να καταπολεμήσουμε τη παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό. Ο Βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς που αυστηρά τηρούν τους κανόνες εφαρμογής του. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως ή ατομικές και αποστειρώνονται σε χειρουργικό κλίβανο, όπως ακριβώς τα χειρουργικά εργαλεία.

6 Ομοιοπαθητική Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.

7 Είναι δυνατόν ένας ασθενής μετά από μια επιτυχή ομοιοπαθητική θεραπεία κάποια στιγμή να υποτροπιάσει. Αυτό εξαρτάται : α) από το πόσο υγιής είναι ο οργανισμός, β) από το είδος και τη χρονιότητα της αρρώστιας που είχε, γ) από τις ταλαιπωρίες, ψυχικές ή σωματικές, που έδρασαν επάνω του κατά τον χρόνο που είναι βελτιωμένος από την αρχική του αρρώστια, και δ) από το πόσο σωστά τηρεί τις συστάσεις του γιατρού μετά τη διακοπή των φαρμάκων.

8 Ολιστική ιατρική Η ολιστική ιατρική είναι ένα είδος εναλλακτικής ιατρικής πρακτικής που προσεγγίζει τα φυσικά, πνευματικά και συναισθηματικά, σωματικά, διανοητικά και εκείνα της σχέσης του με το περιβάλλον. χαρακτηριστικά του ασθενή. Συχνά ταυτίζεται με την εναλλακτική ιατρική, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Η ολιστική ιατρική συμπεριλαμβάνει τόσο τις σύγχρονες φαρμακευτικές, χειρουργικές κλπ θεραπείες όσο και τις εναλλακτικές. Οι φυσικές, ήπιες εναλλακτικές θεραπείες εφαρμόζονται μόνες, όταν μπορούν να εγγυηθούν ασφαλή και σίγουρη θεραπεία, διαφορετικά συνδυάζονται ή και αντικαθίστανται από τις σύγχρονες, φαρμακευτικές κλπ , ιατρικές προσεγγίσεις.

9 Ρεφλεξολογία Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και την ράχη των ποδιών. Επειδή στο πέλμα υπάρχουν νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού αν στην περίπτωση του ασθενή δεν είναι εφικτό να γίνει εφαρμογή στα πόδια γίνεται στα χέρια.

10 Λιγότερο διαδομένες μορφές θεραπείασ
Κινέζικη ιατρική: Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η υγεία είναι αποτέλεσμα αρμονικής ισορροπίας των δύο αντίθετων και συνάμα συμπληρωματικών δυνάμεων του Γιν και του Γιανγκ. Το Γιν σε άμεση μετάφραση χαρακτηρίζεται ως "η σκοτεινή πλευρά του βουνού" και αντιπροσωπεύει ανάλογες έννοιες και καταστάσεις όπως το κρύο, το γαλήνιο, το παθητικό, το εσωτερικό, το κατώτερο, το σκοτάδι, το αδρανές, την γη. Αρωματοθεραπεία: Η αρωματοθεραπεία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής, οπού χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια φυτών ώστε να προκληθεί χαλάρωση και ανακούφιση από των συμπτώματα κάποιας παθήσεις. Τα αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα πυκνά αρωματικά εκχυλίσματα, που εξάγονται με ψυχρή πίεση από ανθούς, φύλλα ή ρίζες.  Χοροθεραπεία Τι είναι: Ανήκει στις θεραπείες των τεχνών και πρόκειται για μία μέθοδο που βασίζεται στον χορό. Το άτομο εκφράζεται και εκτονώνεται δημιουργικά μέσω της κίνησης. Πώς εφαρμόζεται: Δεν είναι απαραίτητη η γνώση χορού, ενώ το πρόγραμμα που διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόβλημα που καλείται να καταπολεμήσει. Ο χοροθεραπευτής παρακολουθεί τον χορευτή την ώρα που αυτοσχεδιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να παρεμβαίνει ούτε να διορθώνει τις κινήσεις του. Στόχος είναι η απελευθέρωση των καταπιεσμένων συναισθημάτων και η δημιουργική έκφραση.  Κ.α.

11 Εναλλακτικές θεραπείες σε όλο τον κόσμο
Η παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει θεραπείες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των χρόνων μέσα στις διάφορες κοινωνίες πριν από την εποχή της σύγχρονης ιατρικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την παραδοσιακή ιατρική ως: «Η παραδοσιακή ιατρική είναι το συνολικό άθροισμα των γνώσεων, δεξιοτήτων και πρακτικών με βάση θεωρίες, πεποιθήσεις και εμπειρίες των αυτοχθόνων σε διαφορετικές κουλτούρες, που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της υγείας καθώς και στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη βελτίωση ή θεραπεία της σωματικής και ψυχικής ασθένειας».

12 Κινεζική ιατρική Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα ιατρικών πρακτικών που μοιράζονται κοινές έννοιες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στην Κίνα και βασίζονται σε μια παράδοση περισσοτέρων από χρόνων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών: φυτοθεραπεία, βελονισμός, μασάζ (Tui na), άσκηση (τσιγκόνγκ), και διαιτητική θεραπεία.

13 Αγιουρβέδα Η Αγιουρβέδα είναι ένα σύστημα παραδοσιακής ιατρικής στην ινδική χερσόνησο. Τα παλαιότερα γνωστά Αγιουρβεδικά κείμενα είναι το Susrutha Samhita και το Charaka Samhita . Οι αγιουρβέδοι γιατροί θεωρούν τη σωματική και ψυχική ύπαρξη ως στοιχείο που έχει την ικανότητα να επηρεάζει τους άλλους. Μία από τις θεμελιώδεις πτυχές της ιατρικής Ayurvedic είναι να λαμβάνει την ολιστική προσέγγιση υπόψη κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία.

14 Σίντα ιατρική Η Σίντα Ιατρική θεωρείται ως το παλαιότερο ιατρικό σύστημα γνωστό στην ανθρωπότητα. Η σύγχρονη λογοτεχνία Ταμίλ, υποστηρίζει ότι η Σίντα ιατρική προέρχεται από την Νότια Ινδία , στην κατάσταση των Ταμίλ Ναντού , στο πλαίσιο των τριών ινδικών θεραπειών - Αγιουρβέδα , Σίντα και Γιουνάνι . Η Σίντα πιστεύεται ότι εμφανίστηκε πάνω από χρόνια πριν.

15 Γιουνάνι Η Γιουνάνι Ιατρική είναι μια μορφή παραδοσιακής ιατρικής η οποία ασκείται στη Μέση Ανατολή και στις νότιο-ασιατικές χώρες. Αναφέρεται σε μια παράδοση της ελληνο- αραβικής ιατρικής, η οποία βασίζεται στις διδασκαλίες του Έλληνα γιατρού Ιπποκράτη και ρωμαίου γιατρού Γαληνού και εξελίχθηκε σε ένα πολύπλοκο σύστημα ιατρικής στο μεσαίωνα από Άραβες και Πέρσες γιατρούς, όπως ως Ραζής , Αβικέννας , Al- Zahrawi , και Ibn Nafis

16 Αφρικανική ιατρική Παραδοσιακή αφρικανική ιατρική είναι μια ολιστική πειθαρχία βασισμένη στην αφρικανική θρησκεία και τοπικά βότανα, που περιλαμβάνει μάντεις, μαίες, και βοτανολόγους. Επαγγελματίες της παραδοσιακής αφρικανικής ιατρικής ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να θεραπεύσει διάφορες και ποικίλες παθήσεις όπως καρκίνο, ψυχιατρικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, χολέρα, τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα, επιληψία, άσθμα, έκζεμα, πυρετό, άγχος, κατάθλιψη, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ουρική αρθρίτιδα, και την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. *Πρέπει να σημειωθεί ότι στη σημερινή εποχή η δυτική ιατρική είναι πιο διαδεδομένη από την παραδοσιακή ιατρική, ωστόσο σε πολλά μέρη ακόμα χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές θεραπείες.*

17 Γιατροσόφια και βότανα
Τα γιατροσόφια, ή «ιατροσόφια» στην καθαρεύουσα είναι τα πρακτικά φάρμακα που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα - αλλά ακόμη και στη σημερινή εποχή - προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλών ειδών γιατροσόφια, και είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο κάθε άνθρωπος τα έχει χρησιμοποιήσει σε κάποια στιγμή της ζωής του, συνήθως με την προτροπή κάποιου μεγαλύτερου σε ηλικία μέλους της οικογένειας. Τα περισσότερα γιατροσόφια βασίζονται στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών, ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας αποτελούν αξιόλογο μέρος της λαογραφικής παράδοσης του τόπου. Αν και η χρήση τους έχει αμφισβητηθεί από τους οπαδούς τηςκλασικής ιατρικής, τα περισσότερα γιατροσόφια δεν παύουν να έχουν στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση και να αποτελούν τον «πρόδρομο» των δημοφιλών φυτικών καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στα φαρμακεία στις μέρες μας.

18 Τζίντζερ: Aν νιώθετε κάποια γρίπη να σας τριγυρίζει κι αν έχετε κομμάρες και μυϊκούς πόνους, κάντε, πριν πέσετε για ύπνο, ένα 15λεπτο καυτό ποδόλουτρο με 1-2 ρίζες φρέσκου τζίντζερ ή 2-3 κουταλάκια τζίντζερ σε σκόνη. Λεβάντα: -Ως αφέψημα, τονώνει το νευρικό σύστημα. -Είναι αντισπασμωδικό, αντιβηχικό, κατά του άσθματος, του κοκκύτη, της γρίππης και της λαρυγγίτιδας. -Διουρητικό, μειώνει τον πονόδοντο, θεραπεύει την ουλίτιδα. -Δρα ως ηρεμιστικό και βοηθά στον πόνο του στομάχου που οφείλεται σε νευρικότητα και άγχος, -Λίγες σταγόνες στο μαξιλάρι μπορούν να μειώσουν την αυπνία -Στο δέρμα μαζί με κάποιο λάδι αλλάζουν την όψη ενός άρρωστου ή απλά κουρασμένου δέρματος σε υγιές και φωτεινό.

19 Βάλσαμο Επουλωτικό πληγών κυρίως με καταπλάσματα από λάδι που έχει παρασκευαστεί βάζοντας για αρκετό καιρό μέσα σε αυτό κυρίως άνθη του φυτού. Καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα θεραπεύουν μώλωπες, τσιμπήματα, εγκαύματα, τραύματα, εκδορές. Το αφέψημα είναι βάλσαμο για το πεπτικό, για το στομάχι, το ήπαρ και όλες τις παθήσεις που συσχετίζονται, κυρίως για το έλκος και τον ίκτερο. Βοηθά και στη θεραπεία της κατάθλιψης.

20 Ερεθισμένα μάτια: Μπορείτε να δροσίσετε τα ερεθισμένα και ξηρά μάτια σας κάνοντας πλύσεις με αφέψημα μαρουλιού. Bράστε ένα βιολογικό κατά προτίμηση μαρούλι σε 1/2 λίτρο νερό και μόλις γίνει χλιαρό, κάντε με αυτό πλύσεις στα μάτια. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι, αφήστε το να κρυώσει και κάντε κομπρέσες για λεπτά. Οι τανίνες που περιέχουν όλα τα είδη τσαγιού (πράσινο, μαύρο) θα προκαλέσουν αποσυμφόρηση, ενώ παράλληλα θα ενυδατώσουν, θα συσφίγξουν και θα τονώσουν τα κουρασμένα σας βλέφαρα.

21 Αδυναμία - Ατονία Xτυπήστε τον κρόκο ενός αυγού με όση ζάχαρη θέλετε και με μία κουταλιά ρούμι, μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει. Στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω ένα ποτήρι γάλα ή νερό ζεστό και πιείτε το ρόφημα. H λεκιθίνη που περιέχει ο κρόκος θα σας δυναμώσει, ενώ το αλκοόλ από το ρούμι θα επιδράσει διεγερτικά και τονωτικά στον οργανισμό σας. Αν αναρρώνετε από μια ίωση και νιώθετε καταβολή των δυνάμεών σας, το καλύτερο φάρμακο είναι να τρώτε ένα μπολ λαχανοσαλάτα 2 φορές την ημέρα, για 3-4 ημέρες.

22 Γλυκόριζα: μπορεί να «διώξει» την καούρα αλλά και να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ένα φυτικό αντιόξινο. Γαρίφαλο: Ψεκάστε με σκόνη από γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) στην περιοχή που κοπήκατε για να περιορίσετε τη μόλυνση. Επίσης, το λάδι από το γαρύφαλλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό που είναι αντισηπτικό και έχει καταπραϋντική δράση.

23 Εναλλακτικές Μορφές Θεραπείας στην Αρχαιότητα Βότανα στην αρχαία ιατρική
Ιπποκτάτης Υποστήριξε πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Πιο συγκεκριμένα: αναφέρει ότι το κριθάρι έχει άλλες ιδιότητες : «Αν θέλεις να βράσεις αξεφλούδιστο κριθάρι, το αφέψημα είναι ισχυρό καθαρτικό. Οταν καβουρδιστεί, η υγρή και η καθαρτική ιδιότητα αναστέλλονται από τη φωτιά.» Το κόκκινο κρέας συμβάλλει στα καρδιαγγειακά και στον καρκίνο. Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια. Το πράσο είναι θερμαντικό. Το οξύμελι (ξιδόμελο) συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα νοσήματα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επιτρέπει και τη χορήγηση κρασιού, αραιωμένου με νερό. Είναι αποχρεμπτικό και διευκολύνει την αναπνοή. Το μελίκρητον (νερόμελο) μαλακώνει τους πνεύμονες, διευκολύνει την απόχρεμψη και περιορίζει τον βήχα. Έχει διουρητικές ιδιότητες και μάλιστα σημαντικές

24 Θεραπευτικά Φυτά Αμάρανθος : Χρησιμοποιούνταν για φάρμακο των ματιών και των αυτιών, ενώ τα φύλλα του μέσα σε κρασί τα έπαιρναν για την ταινία του εντέρου. Αχίλλειον : Το όνομα της οφείλεται στον Αχιλλέα, που όταν τραυματίστηκε από το δηλητηριασμένο δόρυ του Πάρι στον πόλεμο της Τροίας, η θεά Αφροδίτη τον συμβούλεψε να δέσει την πληγή του μ' αυτό το φυτό για ν' ανακουφιστεί. Και πραγματικά, η αχιλλεία είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τις πληγές που έγιναν από ατσάλι.

25 Υπεύθυνη καθηγήτρια : Κεσουλη Λεμονιά
Ομάδα Β: Δημοπούλου Ελένη Καγιούδη Αιμιλία Καλαθάς Κων/νος Χατζηχαριστού Αλεξάνδρα Ομάδα Γ: Μάρκου Ευμορφία Ρεβελτζή Γεωργία Σακόλη Αθανασία Φράγκογλου Γεώργιος Ομάδα Α: Βαή Βαϊα Αλεξούδα Κων/να Λιούρου Μαρία Τσίγκας Αντώνης Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Ομάδα Δ: Αδαμίδου Κατερίνα Κεχαγιόγλου Γεώργιος Παπαδοπούλου Ματίνα Σαράτση Αναστασία Ομάδα Ε: Κηπουρός Μιχάλης Μερτζάνη Δέσποινα Μονόχειρ Μάγδα Λαλαϊτά Ευαγγελία Υπεύθυνη καθηγήτρια : Κεσουλη Λεμονιά


Κατέβασμα ppt "Θέμα: Εναλλακτικές μορφές θεραπείας και γιατροσόφια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google