Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία : Άννα Μ.. Parkinson Συχνή, χρόνια εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί διαταραχές της κινητικότητας και μεταβολές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία : Άννα Μ.. Parkinson Συχνή, χρόνια εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί διαταραχές της κινητικότητας και μεταβολές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία : Άννα Μ.

2 Parkinson Συχνή, χρόνια εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί διαταραχές της κινητικότητας και μεταβολές του γνωστικού επιπέδου και της διάθεσης. Τα χαρακτηριστικά της σημεία περιλαμβάνουν τρόμο των χεριών, μυϊκή δυσκαμψία, απώλεια της εκφραστικότητας του προσώπου, δυσκολία στην έναρξη κινήσεων ( βραδυκινησία ) και διαταραχές της βάδισης ( ειδικά συρόμενο βάδισμα, επιτάχυνση του βαδίσματος και μερικές φορές δυσκολία στην έναρξη πρόσθιων κινήσεων ). Η νόσος Parkinson ανευρίσκεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Η υποκείμενη αιτία είναι άγνωστη. Αν και η νόσος Parkinson είναι συχνά οικογενής, δεν είναι βέβαιο αν οφείλεται σε γενετικά αίτια ή αν είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε συνηθισμένους προδιαθεσικούς παράγοντες ( ιούς ή τοξίνες ). Στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου ενάμιση εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη νόσο Parkinson. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται προσβάλει κι άλλες περιοχές του εγκέφαλου.

3  Τρόμος ( Τρέμουλο ): τρόμος ( τρέμουλο ) ή τρεμούλιασμα σε ένα μέρος του σώματος, όπως το χέρι, το πόδι ή το κεφάλι. Αυτή η κίνηση είναι αυτόματη και εκτός του ελέγχου του ατόμου. Ο τρόμος συνήθως συμβαίνει όταν το άτομο αναπαύεται.  Σφιχτοί μύες : μύες όπως οι μύες του ποδιού, του σβέρκου ή του προσώπου μπορεί να φαίνονται ή να αισθάνονται σφιχτοί. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται τόσο σφιχτούς τους μύες τους που να αισθάνονται παγωμένα και ανίκανα να κινηθούν.  Αργή κίνηση : η κίνηση μπορεί να είναι αργή και τα άτομα μπορεί να κάνουν μικρά βήματα ή να σέρνουν τα πόδια τους όταν βαδίζουν. Μικρές κινήσεις όπως γραφή, δακτυλογράφηση, ξύρισμα ή κούμπωμα ενδυμάτων μπορεί να είναι δύσκολες.  Προβλήματα ισορροπίας ή δυσκολία παραμονής σε όρθια στάση.

4 Άλλα προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνουν : Κούραση ή εξάντληση Λύπη ή κατάθλιψη Προβλήματα με ισορροπία Δυσκοιλιότητα Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανάλωση τροφής ή ποτού Προβλήματα στην εκτέλεση περισσότερων του ενός πραγμάτων συγχρόνως. Η νόσος του Πάρκινσον δεν προκαλεί θάνατο και τα άτομα μπορούν να εξακολουθούν να απολαμβάνουν μακροβιότητα και παραγωγική ζωή με τη νόσο του Πάρκινσον. Μπορεί να πάρει πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα σε σημείο που να προκαλούν κύρια προβλήματα. Όταν συμβεί αυτό, πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπευτική αγωγή και υποστήριξη.

5 ΠΏΣ ΓΊΝΕΤΑΙ Η ΔΙΆΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΌΣΟΥ ; ΕΊΝΑΙ Η ΝΌΣΟΣ ΤΟΥ PARKINSON ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΉ ;  Η διάγνωση της νόσου γίνεται βασιζόμενη στα χαρακτηριστικά ενοχλήματα του ασθενούς και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Ένας κλινικός νευρολόγος θα διαπιστώσει εαν έχετε τη νόσο, από τα συμπτώματα που θα του αναφέρετε και από την κλινική εξέταση που θα ακολουθήσει. Δεν υπάρχει καμία απεικονιστική εξέταση ( μαγνητική ή αξονική τομογραφία ) που να επιβεβαιώνει ή να αποκλείει τη νόσο.  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η νόσος δε θεωρείται κληρονομική. Ωστόσο στην περίπτωση του νεανικού Parkinson ( ηλικία εμφάνισης < 50 έτη ) έχουν ανακαλυφθεί παθολογικά γονίδια που μπορεί να οδηγήσουν στην πρώτη εκδήλωση της νόσου.

6 Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αιτιολογική θεραπεία της νόσου. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά φάρμακα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιφέροντας προσωρινή ανακούφιση απο τα συμπτώματα. Η φαρμακευτική θεραπεία στηρίζεται στην αναπλήρωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο με τη λήψη χαπιών. Εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη της κινητικότητας με φυσιοθεραπείες. Σε περιπτώσεις ανθεκτικές στη θεραπεία υπάρχει επίσης η δυνατότητα χειρουργικής διέγερσης συγκεκριμένων κινητικών περιοχών του εγκεφάλου με τη χρήση ειδικού βηματοδότη (εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση). Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αιτιολογική θεραπεία της νόσου. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά φάρμακα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, επιφέροντας προσωρινή ανακούφιση απο τα συμπτώματα. Η φαρμακευτική θεραπεία στηρίζεται στην αναπλήρωση των επιπέδων ντοπαμίνης (απλή οργανική ουσία) στον εγκέφαλο με τη λήψη χαπιών. Εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη της κινητικότητας με φυσιοθεραπείες. Σε περιπτώσεις ανθεκτικές στη θεραπεία υπάρχει επίσης η δυνατότητα χειρουργικής διέγερσης συγκεκριμένων κινητικών περιοχών του εγκεφάλου με τη χρήση ειδικού βηματοδότη (εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση).

7 . Η νόσος του Πάρκινσον εξελίσσεται αργά. Μπορεί να πάρει πολλά χρόνια μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπευτική αγωγή και υποστήριξη. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά και τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν σε διαφορετικές ημέρες. Τα αίτια της νόσου παραμένουν μέχρι και σήμερα το “ μαύρο κουτί ” της νευρολογίας. Επί του παρόντος γίνονται συστηματικές έρευνες παγκοσμίως για την ανακάλυψη της αιτίας όπως επίσης και για την πιθανή συσχέτισή της νόσου με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

8 Η αντιμετώπιση Η Ν. Π. είναι χρόνια ασθένεια για την οποία δυστυχώς δεν έχει βρεθεί έως σήμερα ριζική θεραπεία. Υπάρχουν όμως στο εμπόριο πολλά φάρμακα με πολύ καλή συμπτωματική δράση, τα οποία είναι σε θέση δηλαδή να βελτιώσουν τα συμπτώματα της νόσου όπως τον τρόμο, τη βραδυκινησία και τη δυσκαμψία, βοηθώντας έτσι τους αρρώστους με Ν. Π. να έχουν ικανοποιητική λειτουργικότητα για πολλά χρόνια.


Κατέβασμα ppt "Εργασία : Άννα Μ.. Parkinson Συχνή, χρόνια εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί διαταραχές της κινητικότητας και μεταβολές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google