Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ορισμός – Ιστορικά στοιχεία Μάθημα 1ο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ορισμός – Ιστορικά στοιχεία Μάθημα 1ο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ορισμός – Ιστορικά στοιχεία Μάθημα 1ο
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ Ι Ορισμός – Ιστορικά στοιχεία Μάθημα 1ο

2 Μάλαξη είναι μια σειρά, από ειδικούς επιστημονικούς χειρισμούς, που έχουν βάση τα διδάγματα της ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας και οι οποίοι γίνονται στην επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα και έχουν θεραπευτικό ή υγιεινό ή αισθητικό σκοπό. Η λέξη προέρχεται από το ελληνικό «μάσσειν» που σημαίνει «μαλάσσω». Η μάλαξη ήταν ένας από τους αρχαιότερους τρόπους θεραπείας για ανθρώπινες παθήσεις. Ορισμός

3 Ο Ιπποκράτης έλεγε σχετικά με την εξάρθρωση του ώμου ότι πρέπει να τρίψουμε τον ώμο μαλακά και ελαφρά με απαλά χέρια. Ο γιατρός πρέπει να είναι έμπειρος σε πολλά πράγματα, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να έχει εμπειρία στην εντριβή. Ακόμα η μάλαξη ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα του λουτρού των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή σαν θεραπευτική μέθοδος. Στην Ινδία και στην Κίνα, την εφάρμοζαν πριν από 4000 χρόνια. Ιστορικά στοιχεία

4 Παλαιότερα η μάλαξη γινόταν από εμπειρικούς, όταν το 1837 ο Μαρτέν απέδειξε τα θεραπευτικά της αποτελέσματα στην ισχυαλγία και έτσι έγινε δεκτή στην ιατρική. Η μάλαξη στηρίζεται απόλυτα στη φυσιολογία και ανατομία του σώματος. Θα πρέπει να γνωρίζονται οι μυς, η διεύθυνση των ινών τους, οι τένοντες, τα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία, καθώς και η διεύθυνση ροής του αίματος και της λέμφου.

5 Η μάλαξη θεωρείται σαν δύναμη, η οποία με την κίνηση επιδιορθώνει την πολυσύνθετη μηχανή που είναι το ανθρώπινο σώμα. Η κίνηση ή η δόνηση, επιφέρει αύξηση της ζωτικής ενεργητικότητας και έτσι αυξάνει τον σφυγμό, την αναπνοή και την θερμοκρασία του σώματος. Η σύσπαση και η χαλάρωση των μυών, διευκολύνει την κίνηση του αίματος, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, και έχει άμεση επίδραση στην καρδιά, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο, καθώς και στην ανταλλαγή των υγρών του σώματος. Η αύξηση της παροχής και η διευκόλυνση της κινήσεως του αίματος και της ανταλλαγής των υγρών του σώματος, προσδίδουν μεγαλύτερη θερμότητα και διατροφή σε όλο το σώμα.

6 Καλά υπολογισμένοι και επιστημονικοί χειρισμοί στο δέρμα και στους μαλακούς ιστούς του σώματος, κάνουν άριστη την φυσιολογική κατάσταση του δέρματος, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, και διεγείρουν το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη οξυγόνωση του αίματος, την επιτάχυνση της ροής της λέμφου και της ανταλλαγής των υγρών του αίματος, και την διευκόλυνση της αποβολής των αχρήστων ουσιών. Επίσης η μάλαξη μπορεί να περιγραφεί σαν η τέχνη της αφής.


Κατέβασμα ppt "Ορισμός – Ιστορικά στοιχεία Μάθημα 1ο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google