Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

– Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "– Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 E-Mail – Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

2 Εισαγωγή Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή αλλιώς (electronic mail), είναι η πρώτη δικτυακή υπηρεσία στην ιστορία της διασύνδεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και μία από τις υπηρεσίες που ανέδειξαν και διέδωσαν στο ευρύ κοινό, το διαδίκτυο (Internet). Είναι δε τέτοιος ο βαθμός χρησιμοποίησης του που, πρόσφατα, η Ελληνική κυβέρνηση δια νόμου το αναβάθμισε (μαζί με την τηλεομοιοτυπία- FAX) ως αποδεκτό τρόπο για επίσημη αλληλογραφία

3 Αρχή Λειτουργίας Κάθε χρήστης του διαδικτύου έχει μία ηλεκτρονική διεύθυνση που αντιστοιχεί σε μία ηλεκτρονική «ταχυδρομική θυρίδα» έξω από τον υπολογιστή του, όπου αποθηκεύονται όλα τα μηνύματα που αποστέλλονται στη διεύθυνση αυτή

4 Όνομα_χρήστη@τοποθεσία
Διευθύνσεις Η διεύθυνση του κάθε χρήστη έχει την παρακάτω μορφή

5 Περιεχόμενα Μηνύματος
Το μήνυμα που θα συντάξει ο χρήστης, μπορεί να αποτελείται μόνο από κείμενο (μορφοποιημένο ή όχι) ή να είναι εμπλουτισμένο και με εικόνες. Μπορεί επίσης ο χρήστης να επισυνάψει (Attach) κάποιο ή κάποια αρχεία, οποιουδήποτε τύπου (Μορφοποιημένα κείμενα, λογιστικά φύλλα, εικόνες, ήχο, video κτλ.)

6 Προγράμματα ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου
Λογισμικό στον Η/Υ του χρήστη Ένα πρόγραμμα αυτού του είδους χρησιμοποιείται συνήθως όταν ο χρήστης έχει αγοράσει σύνδεση στο διαδίκτυο (Internet) από κάποιον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου (OutlookExpress, Eudora, Pegasus κλπ) Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω του Παγκόσμιου Πληροφοριακού Ιστού Το λογισμικό της κατηγορίας αυτής υπάρχει εγκατεστημένο σε υπολογιστές εταιριών που προσφέρουν την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του παγκόσμιου πληροφοριακού ιστού

7 Χρήσιμη Ορολογία Όνομα χρήστη (User name) : Κάθε χρήστης οποιουδήποτε δικτύου πρέπει να έχει ένα μοναδικό όνομα στο συγκεκριμένο δίκτυο. Για το όνομα αυτό αποφασίζει ο χρήστης ο οποίος καλείται, στη διάρκεια της εγγραφής του, να δηλώσει το όνομα που θα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της σύνδεσής του. Το όνομα αυτό πρέπει να αποτελείται μόνο από λατινικούς χαρακτήρες ή/και αριθμούς και καλό θα είναι να θυμίζει το πραγματικό όνομα του χρήστη.

8 Χρήσιμη Ορολογία Κρυφός κωδικός (Password) : Επειδή το όνομα χρήστη είναι «δημόσιο» και μπορεί ο καθ’ ένας να το δει, θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερος κωδικός, κρυφός αυτή τη φορά, που θα πιστοποιεί την ταυτότητά του χρήστη και θα τον ξέρει μόνον εκείνος. Και αυτός ο κωδικός θα πρέπει να αποτελείται μόνο από λατινικούς χαρακτήρες ή/και αριθμούς και θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε δύσκολα να μπορεί κάποιος να τον ξεχάσει.

9 Χρήσιμη Ορολογία Διακομιστής εισερχόμενης αλληλογραφίας
Το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο διακομιστής εισερχόμενης αλληλογραφίας είναι το POP (Post Office Protocol) Διακομιστής εξερχόμενης αλληλογραφίας Το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο διακομιστής εξερχόμενης αλληλογραφίας είναι το SMTP (Simple mail Transfer Protocol)

10 Χρήσιμη Ορολογία - συνέχεια
Το πρωτόκολλο IMAP Το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται για webmail. Η χρήση του webmail μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία μέσω ενός από τους διαθέσιμους web browsers (Internet explorer, Netscape Communicator, κλπ)

11 OutlookExpress (Δημιουργία λογαριασμού)

12 OutlookExpress (Δημιουργία λογαριασμού)
Από το menu tools>accounts>mail επέλεξε add

13 OutlookExpress (Δημιουργία λογαριασμού)
Δώσε ένα όνομα για τον λογαριασμό σου

14 OutlookExpress (Δημιουργία λογαριασμού)
Δώσε την ηλεκτρονική διεύθυνση σου π.χ

15 OutlookExpress (Δημιουργία λογαριασμού)
Επέλεξε τον τύπο του λογαριασμού σου με βάση το πρωτόκολλο που θα χρησιμοποιηθεί (POP ή IMAP) και την διεύθυνση του διακομιστή εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας (μπορεί να είναι διαφορετικός)

16 OutlookExpress (Δημιουργία λογαριασμού)
Δώσε το όνομα του λογαριασμού σου (username) π.χ triant και προαιρετικά σε αυτή την φάση το password

17 OutlookExpress (Χρήση- Λήψη μηνύματος)
Από το menu επιλογών επιλέξατε send/receive και δώστε username και password

18 OutlookExpress (Χρήση- Ανάγνωση μηνύματος
Επέλεξε κάποιο μήνυμα από την λίστα και κάνε διπλό κλίκ πάνω σε αυτό για να το διαβάσετε

19 OutlookExpress (Χρήση- Ανάγνωση μηνύματος

20 OutlookExpress (Χρήση- Δημιουργία και αποστολή μηνύματος
Επιλέξατε create mail και συμπληρώστε τα πεδία του παραθύρου που εμφανίζεται με την διεύθυνση του παραλήπτη, τον τίτλο του μηνύματος και το τοκείμενο του μηνύματος. Για να εισάγεται ένα συνημμένο αρχείο επιλέξατε attach και το αρχείο που θέλετε από τον δίσκο σας.

21 OutlookExpress (Χρήση- Δημιουργία και αποστολή μηνύματος
Επιλέξατε Send για την αποστολή του μηνύματος σας

22 webmail Χρήση του μέσω κάποιου web browser (Internet Explorer, Nescape Navigator, κλπ) Χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο IMAP Η φάκελοι και τα αρχεία με τα mail των χρηστών παραμένουν στον mail server ακόμα και μετά την ανάγνωση τους

23 Webmail (χρήση webmail Χημικού Τμήματος)
Αφού ανοίξoμε κάποιο web browser δίνομαι την διεύθυνση του web mail server του τμήματος: Webmail.chemistry.uoc.gr

24 Webmail (χρήση webmail Χημικού Τμήματος)
Επέλεξε “Yes”

25 Webmail (χρήση webmail Χημικού Τμήματος)
Δώσε username και password και επέλεξε Login για είσοδο στο περιβάλλον του webmail

26 Webmail (χρήση webmail Χημικού Τμήματος)

27 Webmail (χρήση webmail Χημικού Τμήματος)


Κατέβασμα ppt "– Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google