Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων και δεν υποκαθιστούν την παραδοτέα ή την εξεταστέα ύλη

2 Φυματίωση των παραγωγικών ζώων

3 Ορισμός Χρόνια καχεξιογόνος ή σπανιότερα, οξεία, λοιμώδης νόσος που προσβάλλει όλα τα σπονδυλωτά και προκαλείται από βακτήρια του γένους Mycobacterium. Χρόνια καχεξιογόνος ή σπανιότερα, οξεία, λοιμώδης νόσος που προσβάλλει όλα τα σπονδυλωτά και προκαλείται από βακτήρια του γένους Mycobacterium.

4 Αιτιολογία Αιτιολογία Υπάρχουν τρεις κυρίως τύποι του βακίλλου της φυματίωσης Υπάρχουν τρεις κυρίως τύποι του βακίλλου της φυματίωσης Α) Ο ανθρώπινος ( M. tuberculosis) Α) Ο ανθρώπινος ( M. tuberculosis) B) O βόειος (M. bovis) και B) O βόειος (M. bovis) και Γ) Ο ορνίθιος ( M. avium – intracellulare ) Γ) Ο ορνίθιος ( M. avium – intracellulare )

5 Πρόσφατη ονοματολογία Mycobacterium tuberculosis complex ( περιλαμβάνει κυρίως τα M. tuberculosis και M. bovis). Mycobacterium tuberculosis complex ( περιλαμβάνει κυρίως τα M. tuberculosis και M. bovis). Mycobacterium avium complex ( M. intracellulare, M. avium, M. paratuberculosis) Mycobacterium avium complex ( M. intracellulare, M. avium, M. paratuberculosis) Mycobacterium caprae Mycobacterium caprae

6 Μετάδοση Ενήλικα: αερογενώς και μέσω της στοματικής οδού. Οι μόσχοι:κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος. Εισαγωγή στην εκτροφή: μολυσμένα βοοειδή και άγρια ζώα

7 Έντονη διόγκωση των λεμφαδένων του θώρακα, της κεφαλής ή και του εντέρου. Έντονη διόγκωση των λεμφαδένων του θώρακα, της κεφαλής ή και του εντέρου. Προσβάλλεται συχνά ο πνεύμονας ( ανορεξία, βήχας, κατάπτωση, αδυναμία, απώλεια βάρους) και ο μαστός (διόγκωση και ερυθρότητα στο μαστό, άλγος, μείωση της γαλακτοπαραγωγής και προοδευτικά πλήρης αναστολή της) Προσβάλλεται συχνά ο πνεύμονας ( ανορεξία, βήχας, κατάπτωση, αδυναμία, απώλεια βάρους) και ο μαστός (διόγκωση και ερυθρότητα στο μαστό, άλγος, μείωση της γαλακτοπαραγωγής και προοδευτικά πλήρης αναστολή της) Συνήθως χρόνια εξέλιξη που οδηγεί σε απίσχνανση και θάνατο. Συνήθως χρόνια εξέλιξη που οδηγεί σε απίσχνανση και θάνατο. Συμπτώματα:

8 Υλικά για τη διάγνωση 1. Αίμα 2. Γάλα 3. Αναπνευστικές εκκρίσεις 4. Ούρο 5. Υλικό βιοψίας από περιοχές που παρουσιάζουν αλλοιώσεις

9 Διάγνωση 1. Δοκιμή του φυματινισμού. Συνίσταται στην ενδοδερμική έγχυση μίγματος αντιγόνων που παρασκευάζονται από καλλιέργειες μυκοβακτηρίων (PPD purified protein derivative) και στον έλεγχο της προκαλούμενης αντίδρασης 48-72 ώρες μετά.

10

11 2. Τα ζώα που αντιδρούν θετικά σε αυτή τη δοκιμή ελέγχονται αιματολογικά (CFT, ELISA, γ- ιντερφερόνη) ή μικροβιολογικά. 3. Μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση της φυματίωσης εξασφαλίζει η χρήση μοριακών τεχνικών που εφαρμόζονται στο γάλα, στο αίμα, σε προϊόν βιοψίας αλλά και σε κάθε είδους παθολογικό υλικό (πύο, αποχρέμψεις, πλευρικό, ασκιτικό υγρό). 3. Μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση της φυματίωσης εξασφαλίζει η χρήση μοριακών τεχνικών που εφαρμόζονται στο γάλα, στο αίμα, σε προϊόν βιοψίας αλλά και σε κάθε είδους παθολογικό υλικό (πύο, αποχρέμψεις, πλευρικό, ασκιτικό υγρό).

12 Προβλήματα σχετικά με τη νόσο: 1. Σημαντικότατη ζωο-ανθρωπονόσος

13 1. Είναι βαρείας μορφής νόσημα που προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες λόγω της μείωσης της παραγωγής (απώλεια γάλακτος και κρέατος) και της απώλειας ζωικού κεφαλαίου. 2. Δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί θεραπεία. 3. Η διάγνωση είναι δύσκολη, δαπανηρή και χρονοβόρα. 4. Υπάρχουν ζώα με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα που αποβάλλουν το βακτήριο στο περιβάλλον (άγρια ζώα).

14 Έλεγχος Τα μέτρα που είναι διαθέσιμα γενικά Α) Έλεγχος και θανάτωση των θετικών ζώων. Α) Έλεγχος και θανάτωση των θετικών ζώων. Β) Έλεγχος και απομόνωση. Β) Έλεγχος και απομόνωση. Γ) Χημειοθεραπεία. Γ) Χημειοθεραπεία. Στις χώρες που εφαρμόζεται το μέτρο του ελέγχου και θανάτωσης των θετικών ζώων όχι θεραπεία και εμβολιασμός Στις χώρες που εφαρμόζεται το μέτρο του ελέγχου και θανάτωσης των θετικών ζώων όχι θεραπεία και εμβολιασμός

15 Στην Ελλάδα Όχι εμβολιασμός (?) Όχι εμβολιασμός (?) Θετικό ζώο / θετική εκτροφή – θανάτωση των ζώων Θετικό ζώο / θετική εκτροφή – θανάτωση των ζώων Επιβολή ελέγχου, απαγόρευση μετακίνησης ζώων Επιβολή ελέγχου, απαγόρευση μετακίνησης ζώων Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για τα βοοειδή – τι γίνεται για τα αιγοπρόβατα; Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για τα βοοειδή – τι γίνεται για τα αιγοπρόβατα;

16 Εμβόλιο BCG: Bacille Calmette Guirin BCG: Bacille Calmette Guirin –Ζωντανό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης στελέχη M. bovis (!)

17 Νεκρωτική λεμφαδενίτιδα ως παρενέργεια εμβολιασμού


Κατέβασμα ppt "ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google