Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κέτωση των μηρυκαστικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κέτωση των μηρυκαστικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κέτωση των μηρυκαστικών

2 Τι είναι; Μεταβολική νόσος που αφορά κυρίως γαλακτοπαραγωγά ζώα υψηλών αποδόσεων. Εμφανίζεται συνήθως ημέρες μετά τον τοκετό και είναι αποτέλεσμα της υπογλυκαιμίας που οδηγεί στο σχηματισμό κετονοσωμάτων (κυρίως ακετόνης) στο αίμα (λόγω καταβολισμού του λίπους). Εμφανίζεται γενικότερα σε καταστάσεις stress σε συνδυασμό με φτωχή δίαιτα. Στα πρόβατα συχνά σε περίπτωση πολυδιμίας (twin lamb disease)

3 Συμπτώματα Κατάπτωση, αδυναμία, αδιαφορία, απώλεια βάρους και μείωση της γαλακτοπαραγωγής δυσκοιλιότητα με βλεννώδη κόπρανα, αταξία και πάρεση (έλλειψη γλυκόζης). Μερικά ζώα εμφανίζουν υπερδιέγερση (τριγμό, ιδίως αγελάδες). Χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Τα ζώα εμφανίζουν διάθεση να φάνε ξηρά τροφή αλλά όχι συμπυκνωμένη. Μετά από 1-2 μήνες η γαλακτοπαραγωγή μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της και το ζώο να επανέλθει. Συνήθως η κέτωση είναι πρωτογενής. Το 1/3 των περιστατικών είναι δευτερογενή λόγω παρακράτησης πλακούντα, μετατόπισης ηνύστρου, νεφροπάθειας. Τα τελευταία συνοδεύονται συνήθως και από αυξημένη θερμοκρασία.

4 Διάγνωση Εξέταση αίματος δείχνει υψηλή περιεκτικότητα σε κετονοσώματα και χαμηλή σε γλυκόζη. Επιβεβαίωση με ανίχνευση κετονοσωμάτων στα ούρα. Θεραπεία Χορήγηση IV διαλυμάτων γλυκόζης. Χορήγηση κορτιζόνης.

5 Οξέωση Ένα από τα σημαντικότερα μεταβολικά νοσήματα των εντατικά εκτρεφόμενων μηρυκαστικών που προκαλείται από την υπερπαραγωγή οξέων λόγω της μαζικής απορρόφησης στη μεγάλη κοιλία μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων.

6 Οξεία μορφή Εκδηλώνεται με αιφνίδιο θάνατο του οποίου μπορεί να προηγηθούν νευρικά συμπτώματα που περνούν αμέσως με τη χορήγηση θειαμίνης (της οποίας η παραγωγή μειώνεται δραματικά λόγω της διαταραχής της μικροβιακής χλωρίδας).

7 Υποξεία οξέωση Πολύ δύσκολα γίνεται αντιληπτή αφού εκδηλώνεται κυρίως με μείωση της όρεξης και προοδευτικά της απόδοσης των ζώων. Μπορεί να εμφανιστεί ανησυχία, διάρροια, αλλοτριοφαγία.

8 Θεραπεία Υποξεία μορφή θεραπεύεται συχνά χωρίς κάποια ειδική θεραπεία αλλά με τη διόρθωση του σιτηρεσίου. Σε αντίθετη περίπτωση δίνουμε διανθρακικό νάτριο.

9 Υπασβεστιαιμία (milk fever)
Χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα συνήθως (3-4 ημέρες) μετά τον τοκετό. Συχνότερη κατάσταση στο κρύο, σε ζώα που διατράφηκαν πολύ πλούσια κατά την εγκυμοσύνη, σε ζώα προχωρημένης ηλικίας.

10 Συμπτώματα Ανησυχία και προοδευτικά κατάπτωση, στερνική κατάκλιση με το κεφάλι στραμμένο προς τα πίσω, δύσπνοια, αδυναμία ανέγερσης, ξηρό επιρήνιο, διάρροια. Αν δεν γίνει θεραπεία, πλάγια κατάκλιση, τυμπανισμός και θάνατος. Θεραπεία Βορογλυκονικό ασβέστιο IV και μισό IM ,για να αποφευχθεί ανακοπή.


Κατέβασμα ppt "Κέτωση των μηρυκαστικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google