Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων και δεν υποκαθιστούν την παραδοτέα ή την εξεταστέα ύλη

2 Παραφυματίωση των βοοειδών
Παραφυματίωση των βοοειδών

3 Ορισμός: Χρόνια καχεξιογόνος νόσος που προσβάλλει το λεπτό και το παχύ έντερο των βοοειδών, των προβάτων, των αιγών, και πολλών άλλων μηρυκαστικών. Χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση επίμονης διαλείπουσας ή σταθερής διάρροιας που οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους και προοδευτικά σε καχεξία.

4 Αιτιολογία Προκαλείται από το Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (M. paratuberculosis) Gram, ZN? (Ειλεός)

5 Συμπτώματα Βοοειδή Αδικαιολόγητη πτώση της γαλακτοπαραγωγής
Μη ανταποκρινόμενη διάρροια Οίδημα στην περιοχή του τραχήλου και της κοιλίας. Απώλεια βάρους αδυναμία, κατάπτωση, κακή εμφάνιση τριχώματος, και τελικά καχεξία και θάνατος.

6 Αιγοπρόβατα Απώλεια βάρους ενώ η όρεξη διατηρείται
Χρόνια διάρροια διαλείπουσα, επίμονη, μη ανταποκρινόμενη Πτώση γαλακτοπαραγωγής

7 Πώς γίνεται η μόλυνση Μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανή. Τα νεαρά ζώα μολύνονται συνήθως κατά την επαφή τους με τα κόπρανα των ενηλίκων, και από το γάλα. Στο σπέρμα (ακόμη και το κατεψυγμένο) το βακτήριο επιβιώνει και είναι δυνατό να μεταδοθεί. Τα ενήλικα είναι συνήθως ανθεκτικά στη λοίμωξη.

8 Πότε είναι ευαίσθητα Συνήθως κολλάνε σε ηλικία…
Για να εκδηλώσουν τη νόσο περνάει… Εντωμεταξύ εργαστηριακά… Φορείς…

9 Διάγνωση

10 Στην πράξη η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα και επιβεβαιώνεται με άμεση μικροσκοπική εξέταση παρασκευάσματος κοπράνων για ανίχνευση οξεάντοχων βακίλλων. Για επιβεβαίωση ή όταν η τελευταία μέθοδος βγαίνει αρνητική μπορεί να γίνει καλλιέργεια κοπράνων ή ανίχνευση του M. avium paratuberculosis με χρήση PCR. Για την ανίχνευση της μόλυνσης σε επίπεδο εκτροφής (screening) μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ELISA και στα θετικά ζώα να γίνει καλλιέργεια ή PCR.

11 Η εργαστηριακή διάγνωση μπορεί να βασιστεί στην:
1) Κυτταρική ανοσία: 2) Ανοσολογική ανταπόκριση: 3) Άμεση ανίχνευση του M. avium paratuberculosis.

12 1) Κυτταρική ανοσία: Δερματική δοκιμή του Johne ή δοκιμή της γιονίνης: Η δοκιμή έχει χαμηλή ευαισθησία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές που ενδημεί η φυματίωση. Δοκιμή ανίχνευσης της γ-ιντερφερόνης. Λεμφοκύτταρα ατόμων που έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο βακτήριο αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες γ-ιντερφερόνης όταν σε αυτά τα άτομα ενεθούν αντιγόνα του M. avium paratuberculosis.

13 Ανοσολογική ανταπόκριση
Δοκιμή της ανοσοδιάχυσης σε πηκτή αγαρόζης (Agar Gel Immunodifussion): Ικανοποιητική ευαισθησία και ειδικότητα μόνο σε ζώα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Δοκιμή σύνδεσης του συμπληρώματος (CFT): Παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών και αρνητικών αντιδράσεων. ELISA: Υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα σε ζώα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Σε γενικές γραμμές είναι η πιο αξιόπιστη από τις άλλες μεθόδους αυτής της κατηγορίας ιδίως για την ανίχνευση της μόλυνσης σε επίπεδο εκτροφής. Συνιστάται να γίνεται καλλιέργεια κοπράνων στα ζώα που αντιδρούν θετικά.

14 Άμεση ανίχνευση Καλλιέργεια σε ειδικά εκλεκτικά υλικά: Απαιτεί εξειδικευμένο εργαστήριο και προσωπικό αλλά και μεγάλο χρονικό διάστημα για επώαση. Στελέχη που προέρχονται από πρόβατα αναπτύσσονται ακόμη δυσκολότερα από τα άλλα. Ραδιομετρική μέθοδος (BACTEC): Μειώνει τον απαραίτητο χρόνο επώασης και αυξάνει την ευαισθησία της μεθόδου για τα στελέχη που προέρχονται από πρόβατα. Το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο. DNA ανιχνευτές: Υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Άμεση μικροσκοπική εξέταση των κοπράνων των ζώων ανιχνεύει τα ζώα που έχουν προσβληθεί σε ποσοστό 30-50% που αντιστοιχεί σε αυτά που αποβάλλουν οξεάντοχους βακίλλους από τα κόπρανά τους.

15 Θεραπεία: Μόνο συμπτωματική που όμως σχεδόν πάντα δεν είναι αποτελεσματική αλλά ούτε και οικονομικά ενδεδειγμένη.

16 Οικονομικές επιπτώσεις
Πτώση της γαλακτοπαραγωγής, Μείωση του μέσου χρόνου ζωής των ζώων της εκτροφής Κόστος αντικατάστασής.

17 Προβλήματα που σχετίζονται με τη νόσο:
Δύσκολη διάγνωση Απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων και μεγάλος χρόνος επώασης. Αδυναμία θεραπευτικής αντιμετώπισης. Οικονομικές συνέπειες. Συσχέτιση της νόσου του Johne και της νόσου του Crohn του ανθρώπου.

18 Draft reply to QH H-0583/02 by David Bowe
As the number of incidents of Crohn's disease increases, does the Commission support a recommendation that all pasteurised milk products in the Union require a minimum of 25 seconds of pasteurisation in order to decrease the risks of bacterium MAP which is thought to be a triggering factor for Crohn's disease? And if the Commission does not support this recommendation, why not? The current EC legislation lays down a minimal combination of 71,7°C during 15 seconds to achieve the pasteurisation of drinking milk and/or pasteurised milk products with regard to foot-and mouth disease and other known animal health, public health and zoonosis risks. However, Directive 92/46/EEC allows any equivalent pasteurisation time/temperature combination, provided that it offers the same level of food safety.

19 To date no concrete results are available to confirm any link between Mycobacterium paratuberculosis and Crohn's disease. However the consortium are heavily involved in developing new detection methods based on new molecular technologies and culture techniques. Such technologies are being used by the research consortia to facilitate the detection of M. paratuberculosis in milk and intestinal biopsies of crohns disease patients. Efforts are also focussed on using molecular typing techniques to establish any possible links between ruminant sources of Mycobacterium paratuberculosis and the etiology of crohns disease. The project continues until October 2003 and results will be made available at regular intervals. Additional information can be found in the project's web site

20 Αντιμετώπιση - Πρόληψη:
Τα νεογέννητα χωρίζονται από τα ενήλικα αμέσως μετά τον τοκετό. Εάν αυτό γίνει έστω και δύο ημέρες αργότερα, η μόλυνση θα έχει ήδη εγκατασταθεί στον μόσχο. Στα νεογέννητα χορηγείται πρωτόγαλα από υγιή ζώα. Πριν τη συλλογή του πρωτογάλατος ο μαστός θα πρέπει να έχει απολυμανθεί με προσοχή. Συγχρωτισμός με τα ενήλικα επιτρέπεται μετά από την ηλικία των μηνών. Πρέπει να αποφεύγεται ακόμη και η έμμεση επαφή με τα ενήλικα ζώα έστω και μέσω των ζωοκόμων. Ο τοκετός πρέπει να γίνεται σε καθαρό μέρος στην ύπαιθρο. Η βόσκηση των νεαρών ζώων δεν πρέπει να γίνεται σε περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν από ενήλικα ζώα ή σε αντίθετη περίπτωση να έχει μεσολαβήσει διάστημα 12 μηνών.

21 Εμβόλιο Gudair® is Australia's only vaccine for the control of Ovine Johne’s Disease (OJD). It contains inactivated (killed) Mycobacterium paratuberculosis strain 316F and combined with a new generation adjuvant offers protection against the development of clinical OJD and a reduction in faecal shedding of the organism in sheep.

22 Πηγές και ρυάκια πρέπει να φράσσονται για να μην μολύνονται με κόπρανα.
Γονιμοποίηση πρέπει να γίνεται μόνο με τεχνητή σπερματέγχυση και πάντα από ελεγμένους ταύρους. Η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου να γίνεται μόνο από Johne's-αρνητικά κοπάδια (ELISA). Άμεση απομάκρυνση ύποπτων ζώων και θανάτωση των θετικών. Έλεγχος προβάτων ή αιγών που πιθανώς συνυπάρχουν στην εκτροφή. Ο εμβολιασμός νεογέννητων μόσχων


Κατέβασμα ppt "ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google