Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ
Επιμέλεια παρουσίασης: Κανιαδάκη Μαρία, 3οετής φοιτήτρια Ιατρικής

2 Η διάλεξη αυτή απευθύνεται σε:
Φοιτητές Ιατρικής. Εργαζόμενους(π.χ.κτηνοτρόφοι,χημικοί) σε χώρους επεξεργασίας ζωικών τροφίμων και τυροκομικών εργαστηρίων.

3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Στόχος της διάλεξης είναι μια σύντομη και αδρή ενημέρωση του ακροατηρίου για τα αίτια τις κλινικές επιπτώσεις τις επιπλοκές  τη γεωγραφική εξάπλωση την διάγνωση τον τρόπο μετάδοσης την πρόληψη την θεραπεία της βρουκέλλωσης.

4 ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά από αυτή την παρουσίαση οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές θα μπορούν ξέροντας τα κλινικά συμπτώματα και τις επιπλοκές ν’ αναγνωρίσουν πιθανή βρουκέλλωση σε μια μελλοντική διαφορική διάγνωση. οι εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας ζωικών τροφίμων και τυροκομικών προϊόντων θα ευαισθητοποιηθούν και θα λαμβάνουν με προσοχή τα απαραίτητα μέτρα όπως ο έλεγχος για τυχόν μολυσμένα ζώα και η παστερίωση του γάλακτος.

5 Τι είναι η βρουκέλλωση;
Βρουκέλλωση (ή αλλιώς μελιταίος πυρετός) είναι ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας που ανήκει στην κατηγορία των Γκραμ αρνητικών βακτηρίων. Το νόσημα παρατηρείται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο και μεταδίδεται και από τα ζώα στον άνθρωπο. Το στέλεχος το οποίο προσβάλλει κυρίως τον άνθρωπο είναι η brucella melitensis που συναντάται κατά βάση στα αιγοπρόβατα.

6 Κοκκίωμα σε βρουκέλλωση

7 Κλινικές εκδηλώσεις  Οι κλινικές εκδηλώσεις της βρουκέλλωσης περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως διαλείποντα, κυματοειδή πυρετό, ο οποίος εκδηλώνεται κατά τις νυχτερινές ώρες και στην συνέχεια υποχωρεί.Συνοδεύεται από εφίδρωση, ανορεξία και κόπωση .Ακόμα μπορούν να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πόνοι στις αρθρώσεις, ρίγη , κεφαλαλγία και μείωση του βάρους .Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 με 7 εβδομάδες μετά την είσοδο του μικροοργανισμού στο ανθρώπινο σώμα χρόνος που απαιτείται για την επώαση του μικροβίου.

8 Μετάδοση Το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με:
Μετάδοση  Το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με: κατανάλωση μολυσμένων ζωικών προϊόντων με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και σπανιότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο (μέσω μεταγγίσεων αίματος, μυελού των οστών, θηλασμό)

9 Επιπλοκές Στις επιπλοκές της βρουκέλλωσης συμπεριλαμβάνονται
Επιπλοκές  Στις επιπλοκές της βρουκέλλωσης συμπεριλαμβάνονται η ενδοκαρδίτιδα η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα η κερατίτιδα ή η χρόνια ιριδοκυκλίτιδα και ορχίτιδα. Κυρίως όμως μπορεί να εμφανιστεί αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα και δισκοσπονδυλίτιδα.

10 Γεωγραφική εξάπλωση Σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκοσμίου οργανισμού υγείας άτομα νοσούν κάθε χρόνο. Η νόσος έχει παγκόσμια κατανομή αλλά κυρίως ενδημεί στη Λατινική Αμερική, Αφρική, λεκάνη της Μεσόγειου, Μέση Ανατολή και Δυτική Ασία. Η Ελλάδα βρίσκεται στον κατάλογο των 25 χωρών με τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως.

11 Διάγνωση  Η διάγνωση πραγματοποιείται με εργαστηριακές τεχνικές όπως μικροβιολογικές και ορολογικές δοκιμασίες. Οι ορολογικές περιλαμβάνουν ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα των ασθενών και επιτυγχάνοντα με δοκιμασία ELISA, τεστ Coombs(αντίδραση αντισφαιρινικού ορού) κ.α. Μικροβιολογική ταυτοποίηση γίνεται μετά από καλλιέργεια σε ΜacConkey και αιματούχο άγαρ και βασίζεται στην παρατηρούμενη μορφολογία και στις χαρακτηριστικές αντιδράσεις οξειδάσης και ουρεάσης που δίνει η βρουκέλλα .

12 Θεραπεία  Η θεραπεία βασίζεται στην χορήγηση αντιβιοτικών τα οποία θα πρέπει να μπορούν να εισδύουν στα μακροφάγα και να δρουν σε όξινο ενδοκυττάριο περιβάλλον. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνιστά το συνδυασμό δοξυκυκλίνης και ριφαμπικίνης για τουλάχιστον έξι εβδομάδες σε ενήλικες. Ο συνδυασμός τους κρίνεται πολλές φορές απαραίτητος καθώς σε μονοθεραπεία παρατηρούνται αρκετές υποτροπές. Η θεραπεία συνήθως είναι αποτελεσματική και θάνατοι παρατηρούνται μόνο σε περίπτωση δημιουργίας ενδοκαρδίτιδας ως επιπλοκή της ασθένειας.

13 Πρόληψη Κύρια μέτρα για την πρόληψη της ασθένειας είναι
Πρόληψη  Κύρια μέτρα για την πρόληψη της ασθένειας είναι η δήλωση όλων των κρουσμάτων που παρατηρούνται σε ζώα και η αποφυγή επαφής με αυτά ή κατανάλωση προϊόντων τους Η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους σε χώρους επεξεργασίας ζωικών προϊόντων και τυροκομικών εργαστηριών η παστερίωση του γάλακτος και η σωστή συντήρηση του όπως και η επαρκής ωρίμανση των τυροκομικών είναι απαραίτητη.

14 ΠΗΓΕΣ Patrick R. Murray,Ken S. Rosenthal,Michael A. Pfaller(2008) Ιατρική Μικροβιολογία(πεμπτη εκδοση) Ιωάννης Κ. Παπαπαναγιώτου,Βασιλική Κυριαζοπούλου-Δαλαϊνά(2008) Ιατρική μικροβιολογία και ιολογία (Β΄ εκδοση) Boschiroli ML, Foulongne V, O'Callaghan D. Brucellosis(2001) A worldwide zoonosis. Αποστόλου Φωτεινή ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ, Β΄ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων(ΠΠΝΙ)

15 Ευχαριστώ για την προσοχή σας…


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google