Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Η έννοια του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου (έτσι μεταφράζεται σα ελληνικά ο όρος bullying) αφορά τη βία που ασκείται από και σε βάρος μαθητών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Η έννοια του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου (έτσι μεταφράζεται σα ελληνικά ο όρος bullying) αφορά τη βία που ασκείται από και σε βάρος μαθητών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Η έννοια του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου (έτσι μεταφράζεται σα ελληνικά ο όρος bullying) αφορά τη βία που ασκείται από και σε βάρος μαθητών. Συγκεκριμένα, στοιχεία του ορισμού της σχολικής βίας είναι η επιβολή της βούλησης, η πρόκληση ζημίας ή βλάβης, η απειλή εκφοβισμού, κακομεταχείρισης ή κακοποίησης.  Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, και λεκτική κακοποίηση καθώς και ο βανδαλισμός αποτελούν τις κύριες μορφές σχολικής βίας.  Με κριτήριο τα άτομα ή τις ομάδες που εμπλέκονται στη σχολική βία διακρίνουμε τη:  Βία μεταξύ των μαθητών  Βία από τους δασκάλους προς τους μαθητές  Οι σχετικές με τον σχολικό εκφοβισμό έρευνες δείχνουν ότι, όταν ένα παιδί αγνοεί συστηματικά, απομονώνει, χτυπά ή βρίζει ένα συμμαθητή του, χαρακτηρίζεται ως δράστης σχολικής κακομεταχείρισης.

3 ΣΗΜΑΔΙΑ BULLYING (ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ) Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Τσιάντη «τα παιδιά - θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας και φοβίες. Επίσης, συχνά εκδηλώνουν άρνηση να συμμετάσχουν στη σχολική καθημερινότητα (σχολική άρνηση), μαθησιακές δυσκολίες και σχολική αποτυχία».

4 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ Παράλληλα, το άγχος που βιώνουν τα παιδιά, εκφράζεται συχνά και σωματικά:  Πονοκέφαλοι  Πόνοι στην κοιλιά  Διαταραχές ύπνου Το άτομο εμφανίζεται:  Κοινωνικά απομονωμένο  Επιθετικό η υπερβολικά ανήσυχο - υποτονικό

5 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ  Ανάπτυξη σχέσεων καθηγητών με τα παιδιά εκτός σχολείου έτσι ώστε να λένε τα προβλήματα τους  Ενημέρωση των καθηγητών για το θέμα της σχολικής βίας.  Δημιουργία κλίματος συνεργασίας και δημοκρατικού διαλόγου ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.  Σε κάθε σχολείο καλό είναι να ορίζονται ορισμένοι εκπαιδευτικοί με ειδικές δεξιότητες και γνώσεις, ως μεσολαβητές - σύμβουλοι, προς τους μαθητές.  Συζητήσεις στις τάξεις σχετικά με τα δικαιώματα και ειδικότερα για τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών.

6 ΠΗΓΕΣ  Βία στο σχολείο – Έρευνες και πολιτικές στην Ευρώπη (Βάσω Αρτινοπούλου)  http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1& artid=43821  http://old.law.uoa.gr/crime-research/via- schools.pdf


Κατέβασμα ppt "ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Η έννοια του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου (έτσι μεταφράζεται σα ελληνικά ο όρος bullying) αφορά τη βία που ασκείται από και σε βάρος μαθητών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google