Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ
Νομος Ξaνθης ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ

2 ξανθη Η Ξάνθη, είναι μια πόλη της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Ξάνθη, είναι μια πόλη της Θράκης στη Βόρεια Ελλάδα. Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: Η πρώτη πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή. Υπάγεται διοικητικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και του ομώνυμου δήμου με πληθυσμό κατοίκων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του

3 ΙΣΤΟΡΙΑ Η πόλη αποτέλεσε σταθμό της εκστρατείας του Ανδρόνικου Γ΄ του Παλαιολόγου το 1327 κατά τον εμφύλιο πόλεμο που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Ξανθιώτες συμμετείχαν με κυριότερο οπλαρχηγό, τον καπετάν Γεώργιο Δημητρίου. Η άνθηση της πόλης επήλθε 18ο με 19ο αιώνα, οπότε και η πόλη έγινε ξακουστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τον καπνό της, και δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Την αποκαλούσαν και σαν μικρό Παρίσι, εξαιτίας του πλούτου που είχε εκείνη την εποχή . Την οικονομική άνθηση της πόλης σταμάτησαν δύο δύσκολες περίοδοι: α) η ελληνική επανάσταση, κατά την οποία πολλοί Ξάνθιοι συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν (μεταξύ των οποίων και ο τότε μητροπολίτης Σεραφείμ. β) δυο αλλεπάλληλοι σεισμοί το 1829 (Μάρτιο και του Απρίλιο) ισοπέδωσαν την πόλη και τα χωριά της περιοχής. Η πρώτη φάση οικοδόμησης της σημερινής Παλιάς Πόλης, διατηρώντας μεγάλο μέρος του παλαιότερου πολεοδομικού ιστού, εκτιμάται ότι είναι μεταξύ με οικοδόμους από την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Μετά την καταστροφή της Γενισέας το 1870 ξεκινά η δεύτερη φάση οικοδόμησης της πόλης. Η πόλη γίνεται διοικητικό κέντρο της περιοχής και το 1891 ολοκληρώνεται η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης. Την περίοδο 1870–1910 στην πόλη αναπτύσσεται έντονη οικονομική δραστηριότητα και έχουμε οικονομική άνθηση. 

4 ΙΣΤΟΡΙΑ Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η Ξάνθη καταλαμβάνεται από τους Βούλγαρους στις 8 Νοεμβρίου του 1912. Στις 13 Ιουλίου του 1913 απελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό, ωστόσο με τη Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913) όλη η Θράκη αποδίδεται στην Βουλγαρία. Η οριστική απελευθέρωση από τους Βούλγαρους λαμβάνει χώρα στις 4 Οκτωβρίου του 1919, μετά την ήττα των Γερμανών και των συμμάχων τους, ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη και απελευθερώνει την πόλη. Η πλήρης ενσωμάτωση της Ξάνθης και όλης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα θα λάβει χώρα με την Συνθήκη των Σεβρών στις 28 Ιουλίου 1920.

5 Αξιοθεατα της Ξανθης Η Ξάνθη φημιζόταν για τον εξαιρετικό καπνό που παρήγαγε πράγμα που την έκανε πλούσια. Παρά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης, η Ξάνθη έχει να δείξει ένα τεράστιο αριθμό από καπναποθήκες, οι οποίες σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές υπηρεσίες ενώ άλλες χρησιμοποιούνται σαν μουσεία και σαν πολιτιστικά κέντρα. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Κόσυνθος όπου παραπλεύρως του υπάρχουν καφετέριες και στο βοριότερο τμήμα του βρίσκεται το δάσος της ξάνθης που αποτελείται από πεύκα. Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου και κυρίως το ρολόι που βρίσκεται εκεί αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης. Ο πρώην Δήμαρχος της Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης είχε σχεδιάσει ένα τεράστιο έργο με την ενοποίηση δύο κεντρικών πλατειών και την δημιουργία πολιτιστικού χώρου, υπαίθριου γυμναστηρίου, καταρράκτη,κ.α. με την παράλληλη κάλυψη από πράσινο. Έργο που εκπονήθηκε από τον νέο δήμαρχο, ύψους 3,000,000€. Τέλος το σημαντικότερο σημείο της πόλης είναι η Παλιά της Πόλη. Αρχοντικά σπίτια και σπίτια εργατών διασώζονται χάριν σε νόμο που ψηφίστηκε το και απαγόρευε την οποιαδήποτε εξωτερική αλλαγή των κατοικιών. Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται και το παλιό δημαρχείο της πόλης που ανήκε στον καπνέμπορο Μωυσή και αποτελεί ίσως το ωραιότερο κτήριο στον οικισμό.

6 Πολυτεχνείο Στην Ξάνθη έχει τη βάση της η Πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης από το 1974, με τα ακόλουθα τμήματα: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολιτικών Μηχανικών Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται έξω από την Ξάνθη στην Πολυτεχνειούπολη Κιμμερίων, ενώ κάποια τμήματα βρίσκονται ακόμη στην πόλη. Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη και διαθέτει φοιτητική εστία με 300 κλίνες και εστιατόριο που εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν των φοιτητών που ζουν στην πόλη. Στην Πανεπιστημιούπολη βρίσκονται επίσης, οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, ενώ τo Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στεγάζεται προς το παρόν σε κτίρια που βρίσκονται μέσα στην πόλη.

7 ΠολιτιςτικΑ δρΩμενα Η πόλη έχει πλούσια ιστορία, παραδόσεις και έθιμα και είναι πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή. Θεωρείται επίσης πόλη πολυπολιτισμική και έχει χαρακτηριστεί ως "Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα".  Διάσημο στην πόλη είναι το Ξανθιώτικο Καρναβάλι (κάθε Φεβρουάριο) το οποίο είναι από τα πιο γνωστά καρναβάλια της Ελλάδας ενώ εξ ίσου γνωστές είναι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης (αρχές του Σεπτεμβρίου). Επίσης γνωστό είναι το Παζάρι της Ξάνθης, που γίνεται κάθε Σάββατο στην πλατεία Εμπορίου, καθώς και το Φεστιβάλ Μάνος Χατζιδάκις που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

8 ΑθλητιςμΟΣ Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης είναι η Skoda Ξάνθη που αγωνίζεται στην Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα μπάσκετ της Ξάνθης είναι η Ξάνθη Α.Σ. που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία και η Ασπίδα Ξάνθης που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα Θράκης Στην περιοχή των Πηγαδιών βρίσκεται το υπέρ-σύγχρονο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Skoda Ξάνθη μαζί με το προπονητικό Κέντρο και στην πόλη της Ξάνθης το Κλειστό γήπεδο Φίλιππος Αμοιρίδης και το Δημοτικό στάδιο Ξάνθης.

9 μουsεια Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Ξάνθης
Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Το μοναστήρι Ταξιαρχών Μουσείο Παιδικής Τέχνης Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Μουσείο Καπνού Μουσείο Παλιάς Πόλης

10 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Tο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Λόγω του μικρού χώρου που κατείχε και επειδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων επεκτάθηκε στα αρχοντικά του Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη στις αρχές του 19ου αιώνα. To κτήριο είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας ορισμένης τυπολογίας κατοικιών που άρχισαν να κατασκευάζονται στην πόλη της Ξάνθης την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας, από το 1830 και μετά. Ο εσωτερικός διάκοσμος υπογραμμίζει το αισθητικό-οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων. Οι τοιχογραφίες του Μουσείου είναι του 1880, έργα Βαυαρών και Γερμανών. Σε καθορισμένη διάταξη βρίσκονται τα γεωργικά εργαλεία, ανάλογα με την εποχή που χρησιμοποιήθηκαν. Ένας ολόκληρος θησαυρός καλαισθητικής παράδοσης, άρρηκτα δεμένος με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Επιδέξια σκαλισμένες κασέλες, που έκρυβαν ιερά κειμήλια, κοσμήματα, ασημένιες πόρπες, υφαντά, τσεβρέδες, φορεσιές Θρακιωτών-Σαρακατσάνων- Ποντίων.

11 Μουςειο φυςικης ιςτοριας
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ξάνθης, βρίσκεται στο παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου, στην οδό Δοϊράνης, το οποίο δημιουργήθηκε από το δασαρχείο Ξάνθης. Είναι στεγασμένο σε ένα πλούσια διακοσμημένο κτίριο και εκτίθενται μέσα χαρακτηριστικά δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας του Νομού, καθώς και πετρώματα. Μία αρκούδα κοιτάζει αγριεμένη, ένα όρνεο ανοίγει τα φτερά του κρατώντας στα νύχια του έναν ασβό. Μοιάζουν με αληθινά, αλλά δεν είναι. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα δείτε ταριχευμένα πάνω από 80 είδη πανίδας της Ξάνθης- από λύκους και αγριόγατες μέχρι όρνεα και αετούς. 

12 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google