Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθητές: Βιολάκης Εμμαλουήλ Κανιαδάκη Μαρία Παναγούλης Ευάγγελος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθητές: Βιολάκης Εμμαλουήλ Κανιαδάκη Μαρία Παναγούλης Ευάγγελος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθητές: Βιολάκης Εμμαλουήλ Κανιαδάκη Μαρία Παναγούλης Ευάγγελος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2 Εκπαιδευτικός στόχος Η κατανόηση των προνομίων της επαρχιακής ιατρικής εκπαίδευσης για την ιατρική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Η προθυμοποίηση και η παρότρυνση των φοιτητών για συμμετοχή σε αυτήν. Η σύσταση της προσοχής στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στις αγροτικές περιοχές και στην ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών μεθόδων για την επίλυσή τους καθώς παρόμοια εμφανίζει και το γενικότερο σύστημα ιατρικής περίθαλψης.

3 Μαθησιακά αποτελέσματα Ενημέρωση για: τα οφέλη της απομακρυσμένης και αγροτικής ιατρικής εκπαίδευσης για τους φοιτητές και για τους αγροτικούς πληθυσμούς. τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της επαρχίας και τους τρόπους για να τα ξεπεράσουν. εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνολογικά μέσα που αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της.

4 Το σκεπτικό του άρθρου είναι ότι λόγω της άνισης πρόσβασης του αγροτικού πληθυσμού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της έλλειψης ιατρών και μέσων στις απομακρυσμένες περιοχές είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης η παροχή ιατρικής εκπαίδευσης και στις υποεξυπηρετούμενες αγροτικές περιοχές.

5 Τα κύρια προβλήματα που προσπαθεί να επιλύσει το άρθρο αναφέρονται σε τρεις τομείς: Ανάπτυξη διδακτικού προσωπικού 1.Τα μοντέλα της αστικής ιατρικής εκπαίδευσης μπορεί να μην λειτουργούν στην επαρχία. 2.Οι αγροτικοί καθηγητές Ιατρικής δεν γνωρίζουν τους άγραφους κώδικες των αστικών κέντρων διδασκαλίας(π.χ.εθιμοτυπία στις εξετάσεις OSCE). 3.Οι εκπαιδευόμενοι στην επαρχία δεν γνωρίζουν τις απαιτήσεις ενός αστικού εξεταστή. Επιλογή φοιτητών Πολλοί φοιτητές υποχρεώνονται να εκπαιδευτούν σε αγροτικές περιοχές χωρίς πραγματικά να το θέλουν ενώ άλλοι δεν προθυμοποιούνται καθόλου. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση 1.Η αγροτική ιατρική εκπαίδευση υποστηρίζει λίγα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχέση με την αστική  μικρή προπτυχιακή εμπειρία και αναγνωσιμότητα των μεταπτυχιακών φοιτητών που την επέλεξαν. 2.Αποτυχία εφαρμογής ενός μεταπτυχιακού εξειδικευμένου συστήματος στην επαρχία  απώλεια χρόνου και προσπάθειας για τους φοιτητές που προπτυχιακά το επέλεξαν

6 Σκοπός του άρθρου είναι να εξηγήσει: γιατί η απομακρυσμένη αγροτική ιατρική εκπαίδευση είναι ωφέλιμη για τις ιατρικές σχολές ; ποια τα οφέλη της για τους φοιτητές; υπό ποιες προϋποθέσεις αυτή θα είναι επιτυχής; πώς πρέπει να προγραμματισθεί η παράδοσή της; Στόχος του άρθρου είναι ν’ αναπτύξει το θέμα με βάση τέσσερις τομείς που έχουν σημασία στην προσπάθεια ανάπτυξης επιτυχούς αγροτικής εκπαίδευσης και είναι:  Η ανάπτυξη διδακτικού προσωπικού  Η επιλογή φοιτητών  Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση  Τα ευρύτερα οφέλη των εξελίξεων στην ιατρική εκπαίδευση

7 Το κύριο ερώτημα που θέτει το άρθρο είναι: “Ποια τα μακροπρόθεσμα προνόμια της απομακρυσμένης ιατρικής για την τοπική κοινωνία πέρα από την εκπαίδευση επιπλέον γιατρών ;” Τα αποτελέσματα-συμπεράσματα σχετικά με αυτό είναι: 1. Η δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου(π.χ.μακροπρόθεσμη και συχνή εκπαίδευση φοιτητών). 2. Η ανάπτυξη των τοπικών δικτύων μέσω της απασχόλησης των γιατρών ως καθηγητών. 3. Η αύξηση των εργαζομένων στις τοπικές υπηρεσίες(δημόσιες π.χ. δήμος). 4. Η προσήλωση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας σε ποιοτικά επίπεδα μέσω ακαδημαϊκών διεργασιών. 5. Η σύσφιξη των σχέσεων στην κοινωνία και η συνεργασία. 6. Η μακροβιότερη απασχόληση των ακαδημαϊκών εκπαιδευτών.

8 Η μεθοδολογία του άρθρου αφορά τον προγραμματισμό παράδοσης της επαρχιακής ιατρικής και περιλαμβάνει:  Για την ανάπτυξη διδακτικού προσωπικού: 1) Ποικιλία μέσων και υλικού. 2) Ευελιξία δασκάλων στην παρακολούθηση συνόδων. 3) Χρήση νέων τεχνολογιών(webcasts, on-line υλικό,σύνδεσμοι video). 4) Ενημέρωση για τις απαιτήσεις των αστικών εξετάσεων. 5) Συνεχής επικοινωνία αγροτικών-αστικών φοιτητών 6) Στήριξη όλων των μελών των ομάδων ιατρικής περίθαλψης.  Για την επιλογή φοιτητών: 1) Χρήση παραμέτρων όπως η αγροτική καταγωγή του εκπαιδευόμενου ή του συντρόφου του. 2) Επιλογή των πιο προσαρμοστικών φοιτητών και όχι υποχρέωση όλων.  Για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση: Εμπλουτισμός της επαρχιακής ιατρικής με εξελιγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

9 Πληροφορίες δημοσίευσης  Τίτλος βιβλίου:”AMEE GUIDE SUPPLEMENTS”  Τίτλος κεφαλαίου:’’Using rural and remote settings in the undergraduate medical curiculum:Guide supplement 47.1-Viewpoint”  Εκδότης:Maley M.,Worley P.,Dent J.  ISBN:0142-159X  Έτος δημοσίευσης:2009  Σελ.:765-767

10 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "Μαθητές: Βιολάκης Εμμαλουήλ Κανιαδάκη Μαρία Παναγούλης Ευάγγελος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google