Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Χαρακτηριστικά Υλικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Χαρακτηριστικά Υλικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Χαρακτηριστικά Υλικών
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Χαρακτηριστικά Υλικών Αντωνία Ξεπαπαδάκη 2012

2 Συνοπτική παρουσίαση μαθήματος
Ιδιότητες Υλικών Καταπονήσεις Υλικών Ερωτήσεις Κατανόησης

3 Ιδιότητες κατεργασίας
Ιδιότητες των υλικών Φυσικές ιδιότητες Χημικές ιδιότητες Ιδιότητες κατεργασίας Μηχανικές Ιδιότητες

4 Φυσικές Ιδιότητες Πυκνότητα (kg/m^3) Σημείο βρασμού Σημείο τήξης
Θερμική αγωγιμότητα Ηλεκτρική αγωγιμότητα Διαφάνεια Θερμική διαστολή Ικανότητα μαγνήτισης Ιξώδες

5 Χημικές Ιδιότητες Αντοχή στη χημική διάβρωση Αντοχή στο πύρωμα
Πολλά σώματα, όταν υποστούν την επίδραση νερού, αέρα ή άλλων χημικών ουσιών, διαβρώνονται. Η δυνατότητα που έχει ένα υλικό να ανθίσταται στη διάβρωση αυτή λέγεται αντοχή στη χημική διάβρωση. Αντοχή στο πύρωμα Η αντίσταση που παρουσιάζει ένα υλικό απέναντι στη φωτιά. Εύφλεκτα ονομάζονται τα υλικά με σημείο ανάφλεξης μέχρι 100 °F και μη εύφλεκτα με σημείο ανάφλεξης 100 °F και άνω.

6 Ιδιότητες Κατεργασίας
Ονομασία Ιδιότητας Χαρακτηριστικά ιδιότητας Ελατότητα Η ιδιότητα των μετάλλων να αλλάζουν σχήμα και μορφή, χωρίς να θραύονται, όταν επιδράσουν πάνω τους εξωτερικές θλιπτικές δυνάμεις. Ολκιμότητα Η ιδιότητα των μετάλλων να μορφοποιούνται σε σύρματα υπό την επίδραση εφελκυστικών δυνάμεων. Ευχυτότητα Η ιδιότητα των μετάλλων να παίρνουν το σχήμα των καλουπιών μέσα στα οποία τοποθετούνται σε κατάσταση τήξης δίνοντας προϊόντα ικανοποιητικής ποιότητας.

7 Ιδιότητες Κατεργασίας (συνέχεια)
Ονομασία Ιδιότητας Χαρακτηριστικά ιδιότητας Κατεργασιμότητα Η ιδιότητα των μετάλλων να αφαιρούνται εύκολα με κοπή κατά την κατασκευή εξαρτημάτων επιθυμητών διαστάσεων. Δυνατότητα βαφής Η ιδιότητα ορισμένων μετάλλων να αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή σε εφελκυσμό, σκληρότητα κτλ. Μετά από θερμική κατεργασία. Συγκολλησιμότητα Η ιδιότητα των μετάλλων να συνενώνονται μόνιμα και στερεά αφού θερμανθούν, σε θερμοκρασία που εξαρτάται από την χρησιμοποιούμενη μέθοδο.

8 (Υπό την επίδραση εξωτερικών δυνάμεων, το σώμα παραμορφώνεται).
Μηχανικές Ιδιότητες Ελαστικότητα (Υπό την επίδραση εξωτερικών δυνάμεων, το σώμα παραμορφώνεται). (Υπό την επίδραση εξωτερικών δυνάμεων, πέρα από ένα όριο και όταν σταματήσουν να ενεργούν, ένα μέρος των παραμορφώσεων χάνεται, ενώ το υπόλοιπο παραμένει μόνιμα). Πλαστικότητα (Η αντίσταση ενός υλικού σε εξωτερικές δυνάμεις που τείνουν να το επιμηκύνουν). Αντοχή σε εφελκυσμό (Όταν ένα ξένο σώμα προσπαθεί να διεισδύσει με κάποια συγκεκριμένη δύναμη και για ορισμένη χρονική διάρκεια στην επιφάνεια ενός άλλου σώματος, το δεύτερο σώμα ανθίσταται). Σκληρότητα

9 Μηχανικές Ιδιότητες (συνέχεια)
Αντοχή σε κρούση (Δυσθραυστότητα: Η αντοχή σε κρούσεις) Κόπωση (Η μείωση της αντοχής του υλικού υπό την επίδραση εναλλασόμενων, περιοδικών και συνεχών φορτίων, η οποία μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία του υλικού). Ερπυσμός (Η αυξανόμενη πλαστική παραμόρφωση, η οποία οφείλεται στο μεγάλο χρονικό διάστημα επιβολής του φορτίου, στο μέγεθος του φορτίου και στη θερμοκρασία που βρίσκεται το υλικό).

10 Δυσθραυστότητα Μεγάλη Δυσθραυστότητα (καθαρά μέταλλα και κράματα: π.χ. Fe, Al, Cu, Pb, ορείχαλκος, μπρούντζος, χάλυβες με μικρή περιεκτικότητα σε άνθρακα κ.ά.). Όλκιμο Μικρή Δυσθραυστότητα (κεραμικά: π.χ. γυαλί, γύψος, χάλυβες με μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα κ.ά.). Ψαθυρό

11 Καταπονήσεις Υλικών Εφελκυσμός και θλίψη Κάμψη Στρέψη Λυγισμός

12 Ερωτήσεις Κατανόησης Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσουμε τις ιδιότητες των υλικών? Δώστε παραδείγματα σκληρών και μαλακών υλικών. Αναφέρετε μερικές φυσικές ιδιότητες. Τι γνωρίζετε για τη θερμική αγωγιμότητα και τι για τη διαφάνεια? Δώστε παραδείγματα.

13 Ομαδική εργασία για το σπίτι
Ομαδική εργασία για το σπίτι Χωριστείτε σε ομάδας των τεσσάρων ατόμων Θέμα εργασίας: Καταγραφή και κατηγοριοποίηση υλικών (εξαρτημάτων) αυτοκινήτου. Κατηγοριοποίηση σύμφωνα τις φυσικές τους ιδιότητες. Χρονική διάρκεια εργασίας: Μία εβδομάδα.

14 Ερωτήσεις- επισημάνσεις?

15 Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και το ενδιαφέρον σας
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και το ενδιαφέρον σας


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Χαρακτηριστικά Υλικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google