Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο μαθητής/μαθήτρια να κατονομάζει υλικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων. Αναφέρει τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων Να αναφέρει την χρήση των υλικών συσκευασίας

3 ΧΑΡΤΙ Το πιο πολυχρησιμοποιημένο υλικό συσκευασίας είναι το χαρτί. Παράγεται από την κυτταρίνη διαφόρων φυτών (βαμβακιού, λιναριού, άχυρου, ξύλου κ.ά.), αφού επεξεργαστεί χημικά και μηχανικά.

4 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ- ΧΑΡΤΙΟΥ
Είναι φθηνό Είναι σχετικά ελαφρύ Μπορεί να πάρει διάφορες μορφές Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία Η εκτύπωση σ’ αυτό είναι εύκολη Αποσυντίθεται γρήγορα Ανακυκλώνεται.

5 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ- ΧΑΡΤΙΟΥ
Καταστρέφεται σχετικά εύκολα Το διαπερνά η υγρασία, εκτός αν επεξεργαστεί κατάλληλα

6 Μέταλλο-ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΣ
Ο λευκοσίδηρος είναι χάλυβας (κράμα σιδήρου και άνθρακα) καλυμμένος με κασσίτερο. Ο κασσίτερος προστατεύει το προϊόν και το χάλυβα από διάβρωση. Επιπρόσθετα, το εσωτερικό του καλύπτεται με ειδικό βερνίκι (ρητίνες), που μοιάζει σαν πλαστικό κάλυμμα.

7 ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΣ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Είναι σκληρός κάνοντάς τον ανθεκτικό στις χημικές και μηχανικές αλλαγές Έχει καλή εμφάνιση Είναι σχετικά φθηνός Μεταδίδει πολύ αποτελεσματικά τη θερμότητα Παίρνει διάφορες μορφές Μπορεί να συγκολληθεί εύκολα.

8 Λευκοσίδηρος-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Είναι βαρύ Όταν κτυπηθεί πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά. Όταν σκουριάσει υπάρχει πρόβλημα βουτουλισμού Ψηλότερο κόστος μεταφοράς

9 ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Το αλουμίνιο προέρχεται από το ορυκτό βωξίτης που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στην συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε μέταλλο αλουμίνιο.

10 ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Είναι ελαφρύ Είναι εύκαμπτο Είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική διάβρωση Μεταδίδει πολύ αποτελεσματικά τη θερμότητα Ανακυκλώνεται εύκολα.

11 ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Είναι ακριβό Δεν συγκολλιέται.

12 ΓΥΑΛΙ Το γυαλί είναι από τα αρχαιότερα υλικά συσκευασίας. Ανασκαφές έφεραν στο φως δοχεία που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο (2000 π.Χ.). Η πρώτη ύλη για κατασκευή του γυαλιού είναι ο άμμος ο οποίος λιώνει σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες (1500˚C) για να γίνει η γυαλόμαζα. Στη συνέχεια παίρνει σχήμα είτε με πίεση σε καλούπια, είτε με φύσημα.

13 ΓΥΑΛΙ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ανακυκλώνονται.
Αντέχουν στις θερμικές επεξεργασίες Δεν αντιδρούν με χημικές ουσίες Είναι αδιαπέραστα από το νερό και τον αέρα Μπορούν να χρωματιστούν Έχουν καλή εμφάνιση Παίρνουν διάφορες μορφές και σχήματα Καθαρίζονται εύκολα Ανακυκλώνονται.

14 ΓΥΑΛΙ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Σπάζουν εύκολα (εύθραυστα) Είναι βαριά
Είναι ευαίσθητα σε απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας Τα διαπερνά το φως, γεγονός που τα κάνει ακατάλληλα για μερικές τροφές (γάλα, χυμούς φρούτων, λάδι κ.ά.), γιατί το φως μειώνει την ποιότητά τους.

15 ΠΛΑΣΤΙΚΟ Το πλαστικό χρησιμοποιείται στη συσκευασία τροφίμων με αυξητική τάση, με αποτέλεσμα να εκτοπίζει αλλά παραδοσιακά υλικά συσκευασίας, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλο.

16 ΠΛΑΣΤΙΚΟ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Αντέχουν στα κτυπήματα. Αν σπάσουν δεν κομματιάζονται επικίνδυνα Είναι ελαφριά Είναι ευπαρουσίαστα, σε διάφορους χρωματισμούς Μπορεί να εκτυπωθούν σ’ αυτά διάφορες πληροφορίες Μπορεί να είναι διαφανή ή αδιαφανή, ανάλογα με το προϊόν που προορίζονται Ανακυκλώνονται.

17 ΠΛΑΣΤΙΚΟ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Δεν αποσυντίθεται εύκολα με αποτέλεσμα να μολύνουν το περιβάλλον και να αυξάνουν την ποσότητα σκυβάλων Μερικά πλαστικά είναι ακατάλληλα για τη συσκευασία τροφίμων.


Κατέβασμα ppt "ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google