Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΟΣ Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής.
Σκοπός: Η θεραπεία κάθε δυσλειτουργίας της σύγκλεισης των δοντιών και της θέσης των γνάθων.

3 Τι προσφέρει η ορθοδοντική θεραπεία ;
Σωστή λειτουργία του στόματος ( μάσηση, ομιλία ). Όμορφο χαμόγελο πιο ευχάριστο πρόσωπο, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ! Περιορισμός εμφάνισης προβλημάτων στην περιοχή σύνδεσης της γνάθου με το κρανίο.

4 ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ Ορθοδοντικά μηχανήματα είναι τα μηχανικά μέσα, που χρησιμοποιούνται στην Ορθοδοντική για την πρόληψη, καταστολή και διόρθωση των ανωμαλιών σύγκλεισης των δοντιών, της σχέσης των γνάθων την αποκατάσταση των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων του στοματογναθικού συστήματος.

5 Ιδιότητες των ορθοδοντικών μηχανημάτων:
Καλή αισθητική εμφάνιση Ανεκτά από τον ασθενή - δεν προκαλούν δυσφορία. Αντοχή και ελαστικότητα -δεν καταστρέφονται εύκολα. Καθαρίζονται εύκολα - δεν εμποδίζουν την στοματική υγιεινή. Δεν προσβάλλονται από το στοματικό περιβάλλον. Δεν προκαλούν προβλήματα στους παρακείμενους ιστούς. Δεν εμποδίζουν τις λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος. Απλή κατασκευή, εφαρμογή και συγκράτηση. Εύκολα ρυθμίζονται και αναπροσαρμόζονται.

6 Τύποι ορθοδοντικών μηχανημάτων
Ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους διακρίνονται σε: Ενδοστοματικά μηχανήματα Εξωστοματικά μηχανήματα

7

8 Είδη Ενδοστοματικών μηχανημάτων
Τα ενδοστοματικά μηχανήματα ανάλογα με τον τρόπο στήριξης διακρίνονται σε: Κινητά μηχανήματα, που μπορούν να αφαιρεθούν από τον ίδιο τον ασθενή. Ακίνητα μηχανήματα, που συγκολλούνται από τον Ορθοδοντικό και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή. Μικτά μηχανήματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σαν κινητά είτε σαν ακίνητα ή αποτελούνται από κινητά & ακίνητα τμήματα.

9 Συνεχίζουμε… Τα ενδοστοματικά μηχανήματα (κινητά, ακίνητα, μικτά), ανάλογα με το τρόπο δράσης  διακρίνονται σε: Παθητικά μηχανήματα: χρησιμοποιούνται για να συγκρατήσουν τα δόντια στις θέσεις και στις σχέσεις που έχουν. Ενεργητικά μηχανήματα: ασκούν πιέσεις στα δόντια, στα φατνία και στα οστά για την μετακίνησή τους. Λειτουργικά μηχανήματα: χρησιμοποιούν τις δυνάμεις που προέρχονται από τη λειτουργία των μυών του προσώπου και του στόματος, για  να αλλάξουν τις σχέσεις των δοντιών και των οστών των γνάθων.

10 ΚΙΝΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Αποτελούνται από: Στοιχεία συγκράτησης Στοιχεία εφαρμογής κινητήριας δύναμης Στοιχεία συγκράτησης:  Βασική ακρυλική πλάκα: συγκρατεί τα μεταλλικά εξαρτήματα στη θέση τους, αυξάνει τη στήριξη των μηχανημάτων. Μεταλλικά τμήματα για συγκράτηση: κατασκευές από ορθοδοντικό σύρμα όπως το προστομιακό τόξο και τα άγκιστρα.

11 Στοιχεία εφαρμογής κινητηρίου δύναμης:
τμήματα μηχανημάτων που ασκούν δυνάμεις πάνω στα δόντια, για να τα μετακινήσουν. Ελατήρια, διαφόρων τύπων κατασκευασμένα από ορθοδοντικό σύρμα Εξελίκτρες, μεταλλικές κατασκευές Προστομιακό τόξο, κατασκευασμένο από ορθοδοντικό σύρμα

12 ΑΚΙΝΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Δακτύλιοι, από ανοξείδωτο χάλυβα κατασκευάζονται ή υπάρχουν έτοιμοι στο εμπόριο σε διάφορα μεγέθη. Χρησιμεύουν για τη συγκράτηση ή τη συγκόλληση των διαφόρων εξαρτημάτων των ακίνητων μηχανημάτων. Άγκιστρα (brackets), συγκολλούνται στους δακτυλίους ή στα δόντια. Σωληνίσκοι, συγκολλούνται στους δακτυλίους, για εφαρμογή εξωστοματικών μηχανημάτων. Τόξα, χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις των δοντιών. Βοηθητικά εξαρτήματα, μαγνήτες, ελαστικοί δακτύλιοι, ελαστικές αλυσίδες, σπειροειδή ελατήρια.

13


Κατέβασμα ppt "ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google