Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα. Οικολογικό: Το πρώτο πρόβλημα της εποχής μας Το οικολογικό ζήτημα απασχολεί την Εκκλησία σε μεγάλο βαθμό, επειδή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα. Οικολογικό: Το πρώτο πρόβλημα της εποχής μας Το οικολογικό ζήτημα απασχολεί την Εκκλησία σε μεγάλο βαθμό, επειδή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα

2 Οικολογικό: Το πρώτο πρόβλημα της εποχής μας Το οικολογικό ζήτημα απασχολεί την Εκκλησία σε μεγάλο βαθμό, επειδή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

3 Λίγες όψεις του οικολογικού προβλήματος Η εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων της γης Η ρύπανση θαλασσών, λιμνών και ποταμών από βιομηχανικά απόβλητα Η μόλυνση της ατμόσφαιρας από καυσαέρια οχημάτων ή ρύπους εργοστασίων Η καταστροφή βιοτόπων

4

5

6

7 Η κατάντια μας

8

9

10

11

12

13

14

15 Το μετά που ανυπομονεί να’ρθει!

16 Η τεχνολογική αφετηρία του οικολογικού προβλήματος Η Βιομηχανική επανάσταση του 19 ου αιώνα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σταδιακή εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων της υφηλίου. Η εκβιομηχάνιση μόλυνε το φυσικό περιβάλλον ανεπανόρθωτα, μιας και τα περισσότερα τοξικά απόβλητα των εργοστασίων αποβάλλονταν στη θάλασσα, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μόλυνσή της. Ακόμη οι εκπομπές αερίων ρύπων κάλυψαν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι με βάση τα πιο πάνω οδηγηθήκαμε στα μέσα του 20 ου αιώνα, στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, σε ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου γένους!

17 Άνθρωποι οι οποίοι ήτανε αποφασισμένοι να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή, δημιούργησαν οργανώσεις πολιτών όπως: «Τη λέσχη της Ρώμης», “Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF)”και “Greenpeace”.Ακόμη συγκροτήθηκαν πολιτικά κόμματα, όπως οι Πράσινοι, τα οποία πήρανε πολιτική δύναμη και έτσι μπορούσαν να ελέγξουν τους παράγοντες, που προκαλούσαν την περιβαλλοντική καταστροφή.

18 Μέτρα τα οποία πάρθηκαν για την σωτηρία του πλανήτη μας: Η βιομηχανία όρισε ως υποχρεωτικές ενέργειες των εργοστασίων τα αντιρρυπαντικά φίλτρα, την ανακύκλωση και την οικολογική διαφήμιση. Η πολιτεία θέσπισε σειρά νομοθετημάτων οικολογικής νοοτροπίας. Τα κόμματα και τα δημόσια ιδρύματα τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι ιδιώτες συσσωματώθηκαν σε ενώσεις οικολογικής πρωτοβουλίας. Η Παιδεία και τα Μ.Μ.Ε. συμμετέχουν ενεργά.

19 Η Θεολογική υπέρβαση του οικολογικού προβλήματος Η Εκκλησία τοποθετείται επί του οικολογικού ζητήματος με τις εξής απόψεις:

20 1) Το οικολογικό πρόβλημα είναι ηθικό ζήτημα και όχι τεχνικό θέμα. Το πρόβλημα οφείλεται στην εσφαλμένη στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση, που επείγει να αναθεωρηθεί στο φως του ήθους της Εκκλησίας. Οι επιπτώσεις του προβλήματος δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ηθικά αδιάφορες, καθώς η ζωή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του καθενός μας προς το περιβάλλον.

21 2) Η Φύση δεν είναι κτήση του ανθρώπου, κατάκτησή του και ατομική ιδιοκτησία του. Δεν επιτρέπεται η κατάχρησή της, αλλά μόνο η χρήση της, προς όφελος της κοινωνίας και για τη δόξα του Θεού. Ο χριστιανός λέει “ Όχι στην καταστροφική εκμετάλλευση της φύσης”, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες, για τις επόμενες γενιές.

22 3) Η φύση είναι η κτίση του Θεού που πιστεύουμε ως “Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης”. Δεν επιτρέπεται να θεωρήσει ο άνθρωπος τον εαυτό του ιδιοκτήτη και κατακτητή, αφεντικό, κύριο της φύσης.

23 4) Η λατρευτική πράξη της Εκκλησίας με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, εμπνέει οικολογικό ήθος. Ο άνθρωπος ευχαριστεί το Θεό για τα δώρα και τις δωρεές Του, τη χάρη και τα χαρίσματά Του, δίνοντας πάλι πίσω στον Κύριο ό,τι Εκείνος μας δώρισε. (τα σα εκ των Σων)

24 Έτσι μαθαίνουμε κι εμείς να Τον μιμούμεθα, δηλαδή να φερόμαστε με αγάπη και ελευθερία. Η Εκκλησία σχεδόν σε όλες τις αγιαστικές πράξεις της και τα μυστήρια, χρησιμοποιεί τα υλικά στοιχεία. Αυτή η πράξη είναι πράξη καθαγιασμού των αγαθών, που σημαίνει και ευθύνη για τη διαφύλαξή τους και αφορμή ευχαριστίας προς το Θεό.

25 5) Η ασκητική παράδοση. Η ασκητική παράδοση απεικονίζει άριστα το ήθος και τη στάση του χριστιανισμού απέναντι στην κτίση. Οι ασκητές συμπεριφέρονται με σεβασμό προς τη φύση, την βλέπουν ως κάτι ζωντανό, ως δωρεά του Θεού στον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να γίνει και στάση ζωής όλων μας. Αν σεβαστούμε και εμείς τη φύση και συνεισφέρουμε στην προστασία της, τότε θα έχουμε επάρκεια αγαθών και η φύση θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επερχόμενων γενεών.

26 Φύτεψε και συ, και φρόντιζε ένα αρωματικό φυτό!

27

28

29


Κατέβασμα ppt "Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα. Οικολογικό: Το πρώτο πρόβλημα της εποχής μας Το οικολογικό ζήτημα απασχολεί την Εκκλησία σε μεγάλο βαθμό, επειδή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google