Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟΣ Μετατροπή ρημάτων. Υπερσυντέλικος  Τα ρήματα που βρίσκονται σε χρόνο υπερσυντέλικο αναφέρονται σε κάτι που άρχισε στο παρελθόν (χτες)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟΣ Μετατροπή ρημάτων. Υπερσυντέλικος  Τα ρήματα που βρίσκονται σε χρόνο υπερσυντέλικο αναφέρονται σε κάτι που άρχισε στο παρελθόν (χτες)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟΣ Μετατροπή ρημάτων

2 Υπερσυντέλικος  Τα ρήματα που βρίσκονται σε χρόνο υπερσυντέλικο αναφέρονται σε κάτι που άρχισε στο παρελθόν (χτες) και είχε τελειώσει πριν συμβεί κάτι άλλο.  Π.χ. Είχα μαγειρέψει πριν γυρίσεις.  Είχα τρέξει, είχες διαβάσει, είχε κόψει, είχαμε μυριστεί, είχατε χτενιστεί, είχαν αποφασίσει

3 Υπερσυντέλικος

4 Μετατρέπουμε τον χρόνο των ρημάτων από τον Ενεστώτα στον Υπερσυντέλικο ενεργητικής φωνής: εγώ δένω εγώ είχα δέσει εσύ πλένεις εσύ είχες πλύνει αυτός ακούει αυτός είχε ακούσει εμείς ράβουμε εσείς κόβετε αυτοί ζηλεύουν εμείς είχαμε ράψει εσείς είχατε κόψει αυτοί είχαν ζηλέψει Υπερσυντέλικος Ενεστώτας

5 Μετατρέπουμε τον χρόνο των ρημάτων από τον Ενεστώτα στον Υπερσυντέλικο παθητικής φωνής: εγώ δένομαι εγώ είχα δεθεί εσύ πλένεσαι εσύ είχες πλυθεί αυτός ακούγεται αυτός είχε ακουστεί εμείς βαφόμαστε εσείς κόβεστε αυτοί μυρίζονται εμείς είχαμε βαφτεί εσείς είχατε κοπεί αυτοί είχαν μυριστεί Ενεστώτας Υπερσυντέλικος Ενεστώτας

6 ΑΣΚΗΣΗ: Να συμπληρώσεις τα παρακάτω κενά βάζοντας το ρήμα των παρενθέσεων στον Υπερσυντέλικο, προσέχοντας τη φωνή.  Δε μας πήραν αυτό που μας..................................................... (υπόσχομαι).  Δε μας πήραν αυτό που μας είχαν υποσχεθεί.  Οι Φοίνικες με το αλφάβητo που....................................... (αναπτύσσω), συνέβαλαν στη δημιουργία του Ελληνικού.  Οι Φοίνικες με το αλφάβητo που είχαν αναπτύξει συνέβαλαν στη δημιουργία του Ελληνικού.

7  Πάνω στο ντουλάπι της κουζίνας................................ (βάζω) ένα κουτί με σοκολάτες.  Πάνω στο ντουλάπι της κουζίνας είχα βάλει ένα κουτί με σοκολάτες.  Εσείς.....................................................(ντύνομαι) στο Καρναβάλι, όταν.......................................(πηγαίνω) στην Ξάνθη;  Εσείς είχατε ντυθεί στο Καρναβάλι, όταν είχατε πάει στην Ξάνθη; .......................(ξημερώνω), όταν έφτασα στο Πήλιο.  Είχε ξημερώσει, όταν έφτασα στο Πήλιο.

8 Το βλέμμα του...............................................(καρφώνομαι) στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Φλεβάρη! Το βλέμμα του είχε καρφωθεί στο υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Φλεβάρη! Θα γράφαμε καλά στο τεστ αν............................(διαβάζω) περισσότερο. Θα γράφαμε καλά στο τεστ αν είχαμε διαβάσει περισσότερο. Η Ζωή..............................(γράφομαι) σε σύλλογο για να πάρει μέρος στο Καρναβάλι. Η Ζωή είχε γραφτεί σε σύλλογο για να πάρει μέρος στο Καρναβάλι.


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟΣ Μετατροπή ρημάτων. Υπερσυντέλικος  Τα ρήματα που βρίσκονται σε χρόνο υπερσυντέλικο αναφέρονται σε κάτι που άρχισε στο παρελθόν (χτες)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google