Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ένδυση στα χρόνια του Βυζαντίου. Ήταν καλοντυμένοι οι Βυζαντινοί; Οι άνδρες πρόσεχαν την εμφάνισή τους; Οι γυναίκες καλλωπίζονταν με τις ώρες πριν βγουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ένδυση στα χρόνια του Βυζαντίου. Ήταν καλοντυμένοι οι Βυζαντινοί; Οι άνδρες πρόσεχαν την εμφάνισή τους; Οι γυναίκες καλλωπίζονταν με τις ώρες πριν βγουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ένδυση στα χρόνια του Βυζαντίου

2 Ήταν καλοντυμένοι οι Βυζαντινοί; Οι άνδρες πρόσεχαν την εμφάνισή τους; Οι γυναίκες καλλωπίζονταν με τις ώρες πριν βγουν έξω; Τα μνημεία της τέχνης μας δίνουν την απάντηση.

3 Η αγία Ευδοκία Tunica παιδιού Παιδικά σανδάλια Χρυσά περικάρπια

4 Κατά τη βυζαντινή περίοδο τα ενδύματα αποτελούσαν διακριτικό στοιχείο, τόσο της εθνικότητας όσο και της κοινωνικής θέσης των ανθρώπων. Η οικονομική κατάσταση αποκαλυπτόταν και τότε, ίσως πολύ περισσότερο σε σχέση με σήμερα, από την ένδυση και την αμφίεση των Βυζαντινών.

5

6 Οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις είχαν ενδυμασίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για την άρχουσα τάξη συνήθη ήταν τα ενδύματα κατασκευασμένα από μεταξωτά υφάσματα, σε συνδιασμό με όμορφα χρυσά και ασημένια κοσμήματα. Οι αστοί φορούσαν μακρύ χιτώνα με πολλές πτυχώσεις και δερμάτινες μπότες το χειμώνα ή ανατολίτικα παπούτσια το καλοκαίρι. Οι γυναίκες φορούσαν μανδύα με μακριά μανίκια και κάλυμμα της κεφαλής πάνω από το στιχάριο (χιτώνα), φρόντιζαν τα μαλλιά τους και μακιγιάρονταν, ενώ οι πλούσιες φορούσαν πολυτελή ενδύματα, μεταξωτά και λινά.

7

8 Στην αυτοκρατορική αυλή δημιουργούσαν ειδικοί ράπτες, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι στο χώρο. Απολάμβαναν την εκτίμηση των ανθρώπων της αυλής, αλλά ήταν απαγορευμένο να βγουν προς τα έξω και να ράψουν ρούχα για τον απλό λαό.

9

10 Οι αγρότες και οι τεχνίτες στο Βυζάντιο φορούσαν συνήθως αμάνικους, κοντούς χιτώνες με ζώνη, μακριές βράκες και ήταν ξυπόλητοι ή φορούσαν εξώφτερνα παπούτσια.

11 Πηγές πληροφόρησης: slideshare.net/etriada/ss-8456133 matia.gr/library/ebook02_11/index.html Dolce & Gabbana Collezioni Autunno Inverno 2013-14

12 Ζωγραφική με θέμα τη Βυζαντινή ένδυση Άννα Ζαχαριάδου B1

13 Ο Ιουστινιανός Πόρπη Μανδύας Μεταξωτός Χρυσοΰφαντο ύφασμα Ανατολής

14 Η Θεοδώρα Χρυσοΰφαντο ύφασμα Ανατολής Ο τρόπος που ντύθηκαν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες και η αριστοκρατία ήταν επηρεασμένος από την ανατολή και μάλιστα από την Περσία

15 Βυζαντινή γυναίκα Σχήμα τουνίκα Μανδύας από στόφα Λινό ύφασμα

16 Συνοδός Αυτοκράτειρας Κλαβία (διακοσμητικές ταινίες)

17 Πηγές Έμπνευσης


Κατέβασμα ppt "Ένδυση στα χρόνια του Βυζαντίου. Ήταν καλοντυμένοι οι Βυζαντινοί; Οι άνδρες πρόσεχαν την εμφάνισή τους; Οι γυναίκες καλλωπίζονταν με τις ώρες πριν βγουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google