Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντίληψη της ομορφιάς Μόδα και περιποίηση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντίληψη της ομορφιάς Μόδα και περιποίηση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντίληψη της ομορφιάς Μόδα και περιποίηση
Μιρέλλα Πολίτη Κωστούλα Βυζά Κατερίνα Βένι Αντίληψη της ομορφιάς Μόδα και περιποίηση

2 Λίθινη Εποχή Ζωγραφική και εγχάραξη προσώπου και σώματος
Κατασκευή πρώτων ενδυμάτων(δέρματα, γούνα, φύλλα, κλαδιά κ.α.) Αργότερα κατασκευάστηκαν τα πρώτα υφάσματα(λινάρι, μαλλί)και υποτυπώδη κοσμήματα. Εμφανίζονται σκούφοι και δερμάτινα σανδάλια

3 Μεσοποταμία Άντρες και γυναίκες: μακριά, κωδωνόσχημα και εφαρμοστά φορέματα. Χρωματισμένα κόκκινα ή γαλάζια. Μεταλλικά κοσμήματα.

4 Είχαν μαλλιά και γένια, ωστόσο στη Βαβυλώνα, ο λαός είχε κοντή γενειάδα.
Η μόδα αυτή ήταν αντίθετη µε τα ξυρισμένα χείλη και τα πηγούνια. Το κούρεµα του κάθε ατόµου είχε συµβολική αξία.

5 Αίγυπτος Γυναίκες: μακριά, εφαρμοστά, απλά φορέματα μέχρι του αστραγάλους. Άνδρες: στενή λωρίδα υφάσματος γύρω από τη μέση(σέντι). Επάνω μέρος γυμνό. Υποδήματα(σανδάλια) φορούσαν μόνο οι βασιλείς και αξιωματούχοι.

6 Χρησιμοποιούσαν χρωστικές ουσίες για να βάψουν τα μαλλιά, τα νύχια, το δέρμα, τα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια, τα χείλη και τα μαγουλά τους Υπήρχαν τα τατουάζ Φρόντιζαν συνεχώς τα μαλλιά τους. Περίπλοκα χτενίσματα (διέφεραν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κοινωνική τάξη), αξεσουάρ, βαφές και περούκες.

7 Άντρες: κοντά περιζώματα με ζώνες
Μινωική Κρήτη Άντρες: κοντά περιζώματα με ζώνες Γυναίκες: Περίπλοκα, στενά φορέματα, εξώστηθα, πολύχρωμα και στολισμένα.

8 Μακριά μαλλιά, μπούκλες και κοτσιδάκια.
Τριανταφυλλί χείλη, κόκκινα νύχια, μαύρα βλέφαρα, φρύδια και βλεφαρίδες, ιδιαίτερα άσπρη επιδερμίδα. Αυτά ίσχυαν τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

9 Μυκηναϊκή Περίοδος Άντρες: κοντοί , χειριδωτοί χιτώνες με μακριά μανίκια. Σπανιότερα κοντά παντελόνια. Γυναίκες: Μακριοί, ίσιοι, ριχτοί επενδυτές. Υπήρξε τεράστια επίδραση από τη μινωική μόδα, σε σημείο που να μη διακρίνεται η διαφορά.

10 Αρχαία Ελλάδα Άντρες-γυναίκες: Κύριο ένδυμα ο χιτώνας. Κυριαρχούσαν τα έντονα χρώματα. Το ιμάτιο έμπαινε πάνω απ’ το χιτώνα. Ως υποδήματα φορούσαν σανδάλια. Καθαρά γυναικείο ένδυμα ο πέπλος.

11 Έβαφαν τα μαλλιά τους ξανθά(χρώμα που τους άρεσε ιδιαίτερα)
Έβαφαν τα μαλλιά τους ξανθά(χρώμα που τους άρεσε ιδιαίτερα). Οι γυναίκες έπλεκαν πάντα τα μαλλιά τους ενώ οι άνδρες συνήθιζαν να έχουν γενειάδα Οι γυναίκες είχαν λευκό πρόσωπο, κόκκινα χείλη και μάγουλα και σκουρόχρωμη σκιά.

12 Αρχαία Ρώμη Χαρακτηριστικό ένδυμα η τήβεννος και η τουνίκα. Υιοθέτησαν το χιτώνα και το ιμάτιο απ’ τους Έλληνες. Υποδήματα: γυναίκες-κλειστά, άντρες-σανδάλια.

13 Λευκό πρόσωπο, ένα είδος αϊλάινερ, κόκκινο κραγιόν.
Έκαναν αποτρίχωση. Ψεύτικες τούφες μαλλιών, περούκες και βαφές σε κόκκινες και ξανθές αποχρώσεις.

14 Μεσαίωνας Αρχικά, ανδρικά και γυναικεία ρούχα ήταν παρόμοια.
Άντρες: παντελόνια-σωλήνες, πουκάμισα, χιτώνες, μανδύες με κουκούλες, βράκες, σκούφοι. Γυναίκες: φορέματα μακριά έως το δάπεδο, ριχτά και μετά στενά, με ρηχό ντεκολτέ και υπερβολικά μακριά μανίκια.

15 Το μακιγιάζ είναι πολύ απαλό
Το μακιγιάζ είναι πολύ απαλό. Το μακρόστενο πρόσωπο χωρίς γωνίες θεωρούνταν ιδανικό. Τα μαλλιά τραβιόνταν προς τα πίσω ή αποτριχώνονταν. Τα φρύδια αποτριχώνονταν τελείως ή σχημάτιζαν λεπτή γραμμή. Το χρώμα του δέρματος ήταν διάφανο-λευκό. Τα μάτια τονίζονταν ελαφρά σε αμυγδαλωτό σχήμα, ενώ οι βλεφαρίδες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Τα χείλη και τα μάγουλα ήταν ελαφρά χρωματισμένα.

16 Βυζάντιο Βασικό ένδυμα η τουνίκα με διάφορες παραλλαγές. Ακριβές πρώτες ύλες. Ταυτόχρονη χρήση πολλών ενδυμάτων. Μεγάλη διαφοροποίηση με βάση την κοινωνική τάξη. Έντονα χρώματα.

17 Αναγέννηση Διαστρέβλωση της μορφής του σώματος με τη χρήση κολάρων, φουσκωμάτων, κορσέδων, πέπλων και καπέλων.

18 Γυναίκες: Κυματιστά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα
Γυναίκες: Κυματιστά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα. Κατάλευκη επιδερμίδα, ρόδινα χείλη και μάγουλα (απαλό μακιγιάζ). Όμορφα θεωρούσαν τα λεπτά χείλη και φρύδια, τα στρογγυλά μάτια και το πλατύ μέτωπο. Άντρες: Λευκή πούδρα, κόκκινα χείλη και μαλλιά καλυµμένα µε βιολετιά σκόνη. Επίσης αποτρίχωναν τα φρύδια τους.

19 Άνδρες: εξέλιξη κοστουμιού, προβολή πουκαμίσων, κυλόττα, καζάκα.
17ος αιώνας Άνδρες: εξέλιξη κοστουμιού, προβολή πουκαμίσων, κυλόττα, καζάκα. Γυναίκες: κορσέδες, φούστες με ουρά, τουρνούρι.

20 Το μακιγιάζ δεν ανθεί. Μεγάλη προσοχή στην εμφάνιση των χεριών και του δέρματος. Χρησιμοποιούνταν μόνο άσπρη πούδρα για λεύκανση του δέρματος κα μεγεθύνονταν ελαφρά τα μάτια με μαύρο περίγραμμα. 

21 18ος αιώνας Άνδρες: καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα φοριέται το φράκο.
Γυναίκες: φορούσαν ψηλοτάκουνα, βαθιά ντεκολτέ, ογκώδεις φούστες, κορσέδες τα οποία στη συνέχεια απλοποιήθηκαν.

22 Λευκά μαλλιά, αρχικά χτενισμένα επίπεδα και αργότερα υπερβολικά ψηλές κομμώσεις, πολύ έντονο μακιγιάζ. Προς το τέλος του αιώνα το μακιγιάζ γίνεται πολύ ελαφρύ και τα μαλλιά αφήνονται ελεύθερα. Πουδράρισμα(στα μαλλιά) και μακιγιάζ έκανε και το αντρικό φύλο.

23 19ος αιώνας Άνδρες: παντελόνια, κολλαριστός γιακάς, γραβάτα, σακάκι.
Γυναίκες: μόδα παρόμοια με αυτή των τελών του 18ου αι. και αργότερα άφιξη του ταγιέρ.

24 Το μόνο χαρακτηριστικό που τονιζόταν ήταν τα μάτια που μεγεθύνονταν με περίγραμμα. Τα φρύδια δεν αποτριχώνονταν καθόλου, ήταν παχιά και τονίζονταν ακόμα περισσότερο με μαύρο χρώμα. Στα μάγουλα και στα χείλη δεν χρησιμοποιούσαν χρώμα.


Κατέβασμα ppt "Αντίληψη της ομορφιάς Μόδα και περιποίηση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google