Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έννοια του Κόστους & οι Διακρίσεις του Μάθημα: Κοστολόγηση για Αρτοποιείο- Ζαχαροπλαστείο (2013-2014) Διδάσκων: Φιλιππίδη Ελένη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έννοια του Κόστους & οι Διακρίσεις του Μάθημα: Κοστολόγηση για Αρτοποιείο- Ζαχαροπλαστείο (2013-2014) Διδάσκων: Φιλιππίδη Ελένη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έννοια του Κόστους & οι Διακρίσεις του Μάθημα: Κοστολόγηση για Αρτοποιείο- Ζαχαροπλαστείο ( ) Διδάσκων: Φιλιππίδη Ελένη

2 Τι είναι το Κόστος… Κόστος είναι η εκφρασμένη σε χρήμα «θυσία» που κάνει μια επισιτιστική επιχείρηση οικειοθελώς έτσι ώστε να παράγει αγαθά ή να προσφέρει υπηρεσίες. Ενώ η δαπάνη είναι η διαδικασία πραγματοποίησης του κόστους (δαπάνες για αγορά εξοπλισμού, πρώτων υλών κοκ).

3 ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

4 Κέντρο Κόστους για μια Επισιτιστική Επιχείρηση Κέντρο Κόστους: θεωρείται το τμήμα μίας επιχείρησης όπου γίνεται συγκέντρωση κόστους-εκεί όπου πραγματοποιούνται τα έξοδα.

5 Διακρίσεις του Κόστους Πάγιο Ημιμεταβλητό Μεταβλητό Άμεσο Ελεγχόμενο Μη Ελεγχόμενο Πρότυπο

6 Στοιχεία Συνολικού Κόστους Παραγωγής Κόστος Πρώτων Υλών + Κόστος Άμεσης Εργασίας + Λειτουργικό Κόστος =ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

7 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Είδαμε λοιπόν… Τι είναι κόστος Τι είναι κέντρο κόστους για μία επισιτιστική επιχείρηση Πόσα διαφορετικά είδη κόστους έχουμε & Τι είναι το συνολικό κόστος

8 ΕΞ-ΑΣΚΗΣΗ! ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣΗΜΙΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΟ ΔΕΥ, ΕΥΔΑΠ … ΖΑΧΑΡΗ, ΒΟΥΤΥΡΟ,ΑΛΕΥΡΙ, ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ & ΑΛΛΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,ΠΡΟΩΘ ΗΣΗ & ΆΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

9 Το Κόστος Τροφίμων & Ποτών (F&B COST) Αφορά όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά και αποτελεί την κύρια δραστηριότητα μίας επισιτιστικής επιχείρησης Κόστος F&B Κόστος F&B = αρχικό στοκ + αγορές - γεύματα προσωπικού – ιδιοκατανάλωση – τελική απογραφή Τελική /Φυσική Απογραφή: στο τέλος της περιόδου που μας ενδιαφέρει ή για χάριν ελέγχου και περιοδικά

10 Μέθοδος του «Ασανσέρ» Κόστος Τροφίμων & Ποτών 35% Εργατικό Κόστος 35% Γενικά Λειτουργικά Έξοδα 15% Κέρδος 15% Κόστος Τροφίμων & Ποτών 30% Εργατικό Κόστος 25% Γενικά Λειτουργικά Έξοδα 12% Κέρδος 33%

11 Κόστος ΠρομηθευτέςΤο ίδιο το προϊόν Κλοπές Αποθήκευση Εκπαίδευση Προσωπικού Μεριδοποίηση Προγραμματισμός Παραγωγής

12 Μικτό κέρδος και Κόστος Πωλήσεων Μικτό κέρδος: Μικτό κέρδος: είναι η διαφορά πωλήσεων & κόστους πωλήσεων Αρχικό Στοκ1,000 +Αγορές5,000 =Σύνολο Διαθεσίμων6,000 -Τελικό Στοκ1,500 =Κόστος Πωλήσεων4,500 Πωλήσεις15,000 -Κόστος Πωλήσεων4,500 =Μικτό Κέρδος 10,500 Σκεφτείτε: Ποιο το μικτό κέρδος με αυτά τα δεδομένα; Στοκ 1/4/Χ1 : 900 Στοκ 30/4/Χ1: 850 Αγορές Απριλίου: 2,400 Πωλήσεις Απρίλιου:7,500

13 Προτυποποίηση Μερίδας & Συνταγής έλεγχος στο κόστος και στην ποσότητα Πρότυπη Συνταγή (ΠΣ) : όπως αναφέρει και το όνομά της προκύπτει από την μέθοδο προτυποποίησης συνταγών έτσι ώστε να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στο κόστος και στην ποσότητα ΠΣ Σταθερή Ποιότητα & Ποσότητα (& Εμφάνιση) Σκοπός Σκοπός δεν είναι ο περιορισμός της δημιουργικής έμπνευσης του σεφ-ζαχαροπλάστη αλλά ο ευκολότερος έλεγχος ποσότητας, ποιότητας & κόστους από τον Manager, καθώς και η σταθερότητα των προσφερομένων προιόντων

14 Προτυποποίηση Μερίδας & Συνταγής Η πρότυπη συνταγή περιγράφει: Όνομα φαγητού/γλυκού Ημερομηνία και όνομα δημιουργού Υλικά & Ποσότητες Τρόπο & Χρόνο παρασκευής Αναμενόμενες Μερίδες Κόστος Συνταγής ανά μερίδα

15 Προτυποποίηση Μερίδας & Συνταγής Βήματα: Καταγράφω το προϊόν Καταγράφω υλικά & ποσότητες Καταγράφω το χρόνο προετοιμασίας & ολοκλήρωσης της συνταγής Καταγράφω την θερμοκρασία Καταγράφω το βάρος, τις μερίδες Περιγράφω την διαδικασία παρασκευής Αναφέρω τον απαιτούμενο εξοπλισμό & τα σκεύη Φωτογραφίζω !!! Τελικά τι γεύση είχε; Πέτυχε;

16 Προτυποποίηση Μερίδας & Συνταγής Πλεονεκτήματα: Πλεονεκτήματα: Ελαχιστοποίηση λαθών Συνέπεια εμφάνισης, κόστους & γεύσης Εξασφάλιση σταθερού βαθμού ικανοποίησης πελατών Περιορισμός σπαταλών & απωλειών Διευκολύνει την τιμολόγηση Καλύτερος έλεγχος ποσότητας, ποιότητας & κόστους

17 Προτυποποίηση Μερίδας & Συνταγής

18

19


Κατέβασμα ppt "Έννοια του Κόστους & οι Διακρίσεις του Μάθημα: Κοστολόγηση για Αρτοποιείο- Ζαχαροπλαστείο (2013-2014) Διδάσκων: Φιλιππίδη Ελένη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google