Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απομακρυσμένη Εκπαίδευση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απομακρυσμένη Εκπαίδευση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απομακρυσμένη Εκπαίδευση
Τι είναι η απομακρυσμένη εκπαίδευση. Είναι η απομακρυσμένη εκπαίδευση αποτελεσματική; Πως γίνεται η απομακρυσμένη εκπαίδευση. Ποια τεχνολογία είναι καλύτερη; Βασικά πρόσωπα της απομακρυσμένη εκπαίδευση. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην απομακρυσμένη εκπαίδευση. Το διαδύκτιο και η απομακρυσμένη εκπαίδευση.

2 Τι είναι η απομακρυσμένη εκπαίδευση.
Δάσκαλος και μαθητής χωρίζονται από φυσική απόσταση. Η τεχνολογία (Φωνή, Video, Η/Υ) χρησιμοποιείται για να γεφυρώσει το διδακτικό χάσμα. Καλλιεργεί την ανεξαρτησία που θέλουμε να αναπτύξουν οι μαθητές.

3 Είναι η απομακρυσμένη εκπαίδευση αποτελεσματική;
Έρευνα που συγκρίνει την απομακρυσμένη εκπαίδευση με την κανονική απόδειξαν ότι η διδασκαλία και η μάθηση από απόσταση μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική αν: Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι κατάλληλη. Υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μαθητές Έγκαιρη ανατροφοδότηση εκπαιδευτικού-μαθητή.

4 Πως γίνεται η απομακρυσμένη εκπαίδευση.
Ήχος: Τηλέφωνο Τηλεδιάσκεψη Παθητικά ακουστικά εργαλεία Ταινίες Ραδιόφωνο

5 Πως γίνεται η απομακρυσμένη εκπαίδευση.
Video Σταθερές εικόνες (slides). Κινούμενη εικόνα. Τηλεδιασκέψεις πραγματικού χρόνου.

6 Πως γίνεται η απομακρυσμένη εκπαίδευση.
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (δεδομένα) Διδασκαλία βοηθούμενη από Η/Υ (Computer assisted instruction) Οργάνωση διδασκαλίας με Η/Υ (Computer management instructor) Εκπαίδευση με την μεσολάβηση Η/Υ Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο( ) Fax Διάσκεψη με Η/Υ σε πραγματικό χρόνο Εφαρμογές του WWW(WebCT) Εκτύπωση

7 Ποια τεχνολογία είναι καλύτερη;
Επικέντρωση στα διδακτικά αποτελέσματα και όχι στη τεχνολογία της απομακρυσμένης εκπαίδευσης Ένα μείγμα μέσων εξυπηρετεί καλύτερα την απομακρυσμένη εκπαίδευση Για παράδειγμα: Ισχυρό εκτυπωτικό μέσο παράσχει πολύ διδακτικό υλικό καθώς και το καθημερινό πρόγραμμα Αλληλεπιδραστικό ακουστικό υλικό ή τηλεδιάσκεψη με Video παρέχει πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση Διάσκεψη με Η/Υ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολή μηνυμάτων και επικοινωνία για διάφορα άλλα θέματα Ταινίες Video για την παρουσίαση διαλέξεων στη τάξη Αυτή η ενοποιημένη προσέγγιση και οι σωστές επιλογές από πλευράς εκπαιδευτικού επιτυγχάνουν τους διδακτικούς σκοπούς.

8 Βασικά πρόσωπα της απομακρυσμένη εκπαίδευση
Μαθητές: Η ανταπόκριση των μαθητών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε αποτελεσματικού προγράμματος απομακρυσμένης εκπαίδευσης Βασίζεται σε τεχνολογικούς δεσμούς για τη γεφύρωση του χάσματος της απόστασης

9 Βασικά πρόσωπα της απομακρυσμένη εκπαίδευση
Διδακτικό προσωπικό Να κατανοήσει τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του απομακρυσμένου μαθητή χωρίς την εμπειρία της πρόσωπο με πρόσωπο επαφής. Να προσαρμόζει το διδακτικό του στυλ λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες πολλαπλού, και συχνά αποκλίνοντος, ακροατηρίου. Να αναπτύξει τις γνώσεις του για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει, ενώ παραμένει επικεντρωμένος στο διδακτικό του ρόλο.

10 Βασικά πρόσωπα της απομακρυσμένη εκπαίδευση
Προσωπικό υποστήριξης Εξασφαλίζει τη σωστή αντιμετώπιση πολλών λεπτομερών για την επιτυχία του προγράμματος Εγγραφές μαθητών Διανομή υλικών και βιβλίων Καταγραφή των βαθμών Διαχείριση τεχνικών πόρων(Συστήματα Δικτύων,Η/Υ)

11 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην απομακρυσμένη εκπαίδευση
Πλεονεκτήματα Οι ΗΥ διευκολύνουν το μαθητή να προχωρεί με το δικό του ρυθμό, αφού γίνεται εξατομίκευση της μάθησης. Παράλληλα, ο μαθητής έχει άμεση ενίσχυση και ανατροφοδότηση. Οι ΗΥ είναι εργαλείο πολυμέσων, αφού συνδέει αποτελεσματικά διάφορες τεχνολογίες. Έτσι, συνδυάζει εικόνα, ήχο, video, που το καθιστούν ελκυστικό και παραστατικό στο μαθητή. Οι ΗΥ είναι αλληλεπιδραστικοί, στηριγμένοι σε ανάλογο λογισμικό. Οι ΗΥ διευκολύνουν την πρόσβαση του μαθητή τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, μέσω του διαδικτύου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να χειρίζεται άμεσα πλήθος πληροφοριών

12 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην απομακρυσμένη εκπαίδευση
Περιορισμοί των ΗΥ Η ανάπτυξη διδακτικών δικτύων ΗΥ είναι δαπανηρή. Η τεχνολογία αλλάζει γρήγορα. Υπάρχει ακόμη πλατύς αναλφαβητισμός όσον αφορά τη χρήση ΗΥ Οι μαθητές πρέπει να έχει βαθιά γνώση στη λειτουργία των ΗΥ πριν εμπλακούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση με ΗΥ.

13 Το διαδύκτιο και η απομακρυσμένη εκπαίδευση
Το διαδύκτιο παρέχει τεράστιες δυνατότητες στους απομακρυσμένους εκπαιδευτές να ξεπεράσουν το χρόνο και την απόσταση και να πλησιάσουν τους μαθητές Έχοντας πρόσβαση στο διαδύκτιο οι μαθητές και οι εκπαιδευτές μπορούν να χρησιμοποιούν: Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ) – Διευκολύνει την ανταλλαγή μηνυμάτων με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού μέσω ενός δικτύου ΗΥ προς τη διεύθυνση του ΗΥ. Πίνακες ανακοινώσεων - Πολλοί τέτοιοι πίνακες μπορούν να διαβαστούν μέσω του internet. Ένας κοινός πίνακας ανακοινώσεων στο διαδύκτιο είναι το USENET. Το USENET είναι μια συλλογή από χιλιάδες τοπικά οργανωμένες ομάδες για ενημέρωση, καλύπτοντας οτιδήποτε από σχεδιασμό υπερυπολογιστών μέχρι το πιο απλό πράγμα.

14 Το διαδύκτιο και η απομακρυσμένη εκπαίδευση
Παγκόσμιος Ιστός (WWW) – Παρέχει δυνατότητες δημιουργίας ιστοσελίδων με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σημαντικές ευκολίες εκπαιδευτικού – μαθητή όπως το αλληλεπιδραστικό video και συνδιασκέψεις σε πραγματικό χρόνο Στα αρνητικά του διαδυκτίου συγκαταλέγονται το υψηλό κόστος του εξοπλισμού και των τηλεφωνικών γραμμών καθώς και οι ασυμβατότητες στα μέσα που χρησιμοποιούνται. Επίσης χρειάζεται εκπαίδευση και εξοικείωση για την χρησιμοποίηση των μέσων


Κατέβασμα ppt "Απομακρυσμένη Εκπαίδευση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google