Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project: Αν ήμουν στη θέση σου» « Enola Gay » Από τη μαθήτρια Νεφέλη Καντιώτη ΥΠΟΟΜΑΔΑ: Empathy in music.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project: Αν ήμουν στη θέση σου» « Enola Gay » Από τη μαθήτρια Νεφέλη Καντιώτη ΥΠΟΟΜΑΔΑ: Empathy in music."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project: Αν ήμουν στη θέση σου» « Enola Gay » Από τη μαθήτρια Νεφέλη Καντιώτη ΥΠΟΟΜΑΔΑ: Empathy in music

2 OMD – «Enola Gay» lyrics Enola Gay, you should have stayed at home yesterday. Aha, words can’t describe the feeling and the way you lied. These games you play, they’re gonna end it more than tears someday. Aha Enola Gay, it shouldn’t ever have to end this way. It’s 8:15, and that’s the time, that is always been. We got your message on the radio, conditions normal and you’re coming home. Enola Gay, is mother proud of little boy today. Aha this kiss you give, it’s never ever gonna fade away. Enola Gay, it shouldn’t ever have to end this way. Aha Enola Gay, it shouldn’t fade in our dreams away.

3 Enola Gay (σχολιασμός στίχων ) Enola Gay, έπρεπε να είχες μείνει σπίτι χτες. (αποκαλεί σπίτι τον τόπο αποχώρησης του αεροπλάνου που μετέφερε τη βόμβα, δηλ. την Αμερική) Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα και τον τρόπο που είπες ψέματα. (αναφέρεται στο γεγονός ότι οι πιλότοι δεν γνώριζαν τις συνέπειες της βόμβας ή τα ψέματα της Αμερικάνικης κυβέρνησης προκειμένου να δικαιολογήσει ένα γεγονός που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί) Τα παιχνίδια που έπαιξες, θα τελειώσουν με δάκρυα κάποια μέρα. (πλάγια αναφορά στις καταστροφές που θα συνεχιστούν με την ραδιενέργεια) Enola Gay, δεν θα έπρεπε να τελειώσει έτσι, η ώρα είναι 8:15 π.μ.,όπως κάθε μέρα, Πήραμε το μήνυμά σου από το ραδιόφωνο, Κανονικές συνθήκες, και έρχεσαι σπίτι. (αναφέρεται στην ώρα που έσκασε η βόμβα στη Χιροσίμα. Επίσης μιλάει για τις καλές καιρικές συνθήκες που υπήρχαν στην Αμερική). Enola Gay η μητέρα σου είναι περήφανη για το ‘μικρό αγόρι’ και το ‘φιλί’ που έδωσες δεν θα ξεθωριάσει ποτέ. (αναφέρεται στην Αμερική,μητέρα της βόμβας, και παρουσιάζει με ειρωνικό ύφος το τραγικό φιλί του θανάτου, που δίνει ένα «μικρό παιδί» γεννώντας την καταστροφή, αντί για τη ζωή, την τρυφερότητα και την αγάπη). Το «μικρό αγόρι» δεν είναι άλλο από το μυστικό κωδικό της ατομικής βόμβας… Enola Gay, δεν έπρεπε να τελειώσει έτσι, Enola Gay δεν έπρεπε να ξεθωριάσουν τα όνειρά μας. (εκφράζει το άσχημο τέλος της ιστορίας αυτής, και ότι με αυτόν τον τρόπο τα όνειρα των ανθρώπων ξεθώριασαν, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια ενός συνεχιζόμενου εφιάλτη)

4 OMD Είναι ένα ηλεκτροπόπ κομμάτι του ‘80 που αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στις ακρότητες του πολέμου και στην ανθρώπινη αδιαφορία και τάση εκλογίκευσης όσων θεωρητικά αποτελούν έννομο συμφέρον για την προάσπιση εθνικών και οικονομικών συμφερόντων. Ο στιχουργός αναφέρεται στη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει μια ακραία μιλιταριστική πολιτική στην ίδια τη χώρα του, δηλ. το Ηνωμένο Βασίλειο.

5 Συνέχεια… Πρόκειται για ένα βαθιά ανθρωπιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, που ταυτόχρονα αποτέλεσε καταγγελία στη φιλοπόλεμη πολιτική της τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, που συντάχθηκε ολόψυχα στο πλευρό των ΗΠΑ την εποχή της κλιμάκωσης του Ψυχρού πολέμου. Εκτός από τη σαφή αναφορά στη ρίψη της ατομικής βόμβας και στις συνέπειές της, όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε όλον τον πλανήτη, αποτελεί μια σύνθεση γεμάτη αναφορές και συμβολισμούς στην ανθρώπινη κατάσταση και στο παράλογο του πολέμου. Το συγκρότημα αυτό δεν δίστασε να εκφράσει μέσα από την μουσική του το κακό που προκάλεσε η Αμερική στην Ιαπωνία, και όλα τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφής.

6 Πολ Γουόρφιλντ Τίμπετς – ο πιλότος του φονικού αεροπλάνου Βιογραφικό Ο Τίμπετς γεννήθηκε στο Κουίνσι του Ιλινόις στις 23 Φεβρουαρίου 1915 και πέθανε στις 1 Νοέμβρίου 2007. Ήταν αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α., πιλότος του Enola Gay, του αεροσκάφους που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Στρατιωτική Καριέρα (αναφερόμενη στο συμβάν στη Χιροσίμα) Στις 5 Αυγούστου του 1945, ο Τίμπετς ονόμασε επίσημα το Β-29 με αριθμό σειράς 44-86292, Enola Gay, κατά το όνομα της μητέρας του. Στις 2:45 π.μ. της 6ης Αυγούστου 1945, το Enola Gay απογειώθηκε από τη νήσο Τιτάν των Μαριακών με τον Τίμπετς στα χειριστήρια και προορισμό την Χιροσίμα στην Ιαπωνία. Η ατομική βόμβα, με κωδικό όνομα Little Boy εξερράγη πάνω από την Χιροσίμα στις 8:15 π.μ. σκοτώνοντας 70.000 ανθρώπους εν ψυχρώ, και ακόμα περισσότερους τα επόμενα χρόνια λόγω της ραδιενέργειας.

7 Πόλ Γουόρφιλντ Τίμπετς Μαρτυρίες από πηγές σχετικά με ο γεγονός Όπως έλεγε ο ίδιος ο Τίμπετς, που ποτέ δεν μετάνιωσε για την πράξη του, επρόκειτο για πατριωτικό καθήκον. Έλεγε, ακόμα, ότι κοιμόταν ήρεμος τα βράδια. Το 2005 είχε δηλώσει σχετικά σε εφημερίδα του Κολόμπους του Οχάιο, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, ότι «έπρεπε να βάλουμε τα συναισθήματά μας στο περιθώριο. Γνωρίζαμε ότι η βόμβα θα σκότωνε κόσμο αριστερά και δεξιά». Μετά τον πόλεμο είχαν κυκλοφορήσει ψευδείς φήμες, που τις γνώριζε και ο ίδιος και έπρεπε να τις αντιμετωπίσει όπως έλεγε, διαφορετικά θα είχε τρελαθεί ή θα είχε γίνει αλκοολικός. Πόσο μακάβριο λοιπόν μπορεί να είναι ένας άνθρωπος να μην νιώθει τύψεις και να κοιμάται ήσυχος, όταν εξαιτίας ενός κουμπιού που ο ίδιος πάτησε έχασαν χιλιάδες άνθρωποι την ζωή τους. Και ναι, είναι αλήθεια ότι κανείς δεν ήξερε τις ακριβείς συνέπειες της βόμβας, αλλά όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν καταστροφικές και θανατηφόρες για πολλές αθώες ψυχές. Κανείς όμως δεν δίστασε να συνεχίσει…

8 Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (από την μεριά της Αμερικής ) Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που με τον τρόμο που προκάλεσε, αναδείχτηκε σύμβολο υπέρ της ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού. Σχήμα οξύμωρο, το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια η οποία πρώτη φορά έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, αργότερα έγινε σύμβολο ειρήνης. Παρόλα αυτά, αυτή η εγκληματική θα μπορούσαμε να πούμε πράξη, οδήγησε στη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα. Η συγκεκριμένη πολεμική ενέργεια αποτέλεσε την πρώτη επίθεση με ατομικά όπλα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235. Τα αποτελέσματα της έκρηξης δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων, ωστόσο, δεν υπήρχε καμία αντίσταση για το γεγονός αυτό, ούτε από τις μεγαλύτερες δυνάμεις. Το Β-29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρόλο που απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο που ‘έσκασε’ η βόμβα.

9 Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (από την μεριά της Ιαπωνίας) Στη Χιροσίμα μετά την έκρηξη της βόμβας σκοτώθηκαν 70.000 άνθρωποι επί τόπου, ενώ 60.000 άνθρωποι ακόμα απεβίωσαν από τραυματισμούς ή έκθεση στη ραδιενέργεια. Επί του συνόλου των θανάτων, εκτιμάται ότι το 6ο% οφείλετε στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος, μέχρι και εγκαύματα), το 20% από μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα (καθ’ αυτό έκρηξη) και το υπόλοιπο 20% από την ραδιενέργεια. Από το 1945 μέχρι και σήμερα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε αυτή η έκρηξη, οι περισσότεροι από λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων, και άλλα είδη καρκίνου. Περίπου το 69% των οικοδομημάτων καταστράφηκαν εντελώς, και ένα άλλο 6,6% υπέστη σοβαρές βλάβες. Από την πόλη διασώθηκε μόνο ο θόλος από μπετόν και ο σκελετός που τον στήριζε. Πριν την έκρηξη, ήταν το κτίριο που στέγαζε την Εμπορική Έκθεση της περιφέρειας της Χιροσίμα. Ο θόλος αυτός υπάρχει ακόμα και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και είναι από τα διατηρητέα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Όπως λοιπόν συμπεραίνουμε, για την Χιροσίμα η πυρηνική αυτή επίθεση δεν ήταν απλά μια εγκληματική πράξη, ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή για την πόλη, αλλά και μια κανονική μακροχρόνια γενοκτονία.

10 Φωτογραφικό υλικό

11

12

13 "We look forward to the time when the Power of Love will replace the Love of Power. Then will our world know the blessings of peace.“ Προσμένουμε εκείνη την ώρα που η Δύναμη της Αγάπης θα πάρει τη θέση της Αγάπης για την Εξουσία. Τότε ο κόσμος μας θα γνωρίσει την ευλογία της ειρήνης. William Gladstone


Κατέβασμα ppt "Project: Αν ήμουν στη θέση σου» « Enola Gay » Από τη μαθήτρια Νεφέλη Καντιώτη ΥΠΟΟΜΑΔΑ: Empathy in music."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google