Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νευρική Ανορεξία 2ο Ε.Π.Α.Λ. Σερρών Καθηγήτριες: Αδαμίδου Ελένη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νευρική Ανορεξία 2ο Ε.Π.Α.Λ. Σερρών Καθηγήτριες: Αδαμίδου Ελένη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νευρική Ανορεξία 2ο Ε.Π.Α.Λ. Σερρών Καθηγήτριες: Αδαμίδου Ελένη
Βασιλειάδου Ιωάννα Kωνσταντίνου Χριστίνα Φωτιάδου Κατερίνα Ευαγγελία Τασούλα Δερμεντζή Μαρία Τσάτσου Θεοδώρα Τσακίρη Σταυρούλα

2 Η ιστορία της νευρικής ανορεξίας.
Η νευρική ανορεξία είναι μια καινούρια σχετικά ασθένεια έχει μήκος ζωής μόλις περίπου χρόνια. Μια ασθένεια που οι επιστήμονες, αποτελούμενοι κυρίως από γιατρούς και ψυχολόγους, της εποχής εκείνης ονόμασαν “νευρική φθίση”. Η ονομασία αυτή δόθηκε στην ασθένεια περίπου το 1689. Δεν θα ήταν κόπος μας να αναφέρουμε, ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι μια απλή ασθένεια, αλλά είναι κυρίως μια ψυχογενής ασθένεια, γι’ αυτό και αντιμετωπίζεται με τη θέληση κυρίως του ασθενούς, αλλά και με ψυχοθεραπεία.

3 Η ασθένεια ξεκινά συνήθως με μια δίαιτα , η οποία σιγά – σιγά ξεφεύγει από τον έλεγχο και καταλήγει σε μια υπερβολική δίαιτα θα έλεγε κανείς. Η νευρική ανορεξία έχει πολλά ανεπιθύμητα συμπτώματα με τελευταίο και χειρότερο το θάνατο. Η νευρική ανορεξία κατατάσσεται στις ψυχικές νόσους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς αγγίζει το 20%.

4 Τι είναι η νευρική ανορεξία;
Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια ψυχογενής διατροφική διαταραχή, ένας σύνδρομος αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν με τη θέληση τους την πρόσληψη τροφής καθώς έχουν τον παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν.

5 ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
1.Άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία 2.Ανορεξικά μοντέλα 3.Κληρονομικότητα 4.επιρροή του συγγενικού περιβάλλοντος 5.Συναισθηματικές διαταραχές 6.Άτομα με υψηλές επιδώσεις στο σχολείο 7.Αθλητισμός 8.Ανταγωνιστικότητα

6 Αίτια Νευρικής Ανορεξίας
γενετικοί παράγοντες και η κληρονομικότητα. γενετική προδιάθεση ακατάλληλη διατροφή ή τη συναισθηματική πίεση ο ρόλος της οικογένειας Την δίαιτα και την τελειοθηρία

7 ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τριχόπτωση. Ατροφία νυχιών.
Αϋπνίες. Ατροφία των δοντιών. Υπόταση. Σοβαρές μεταβολικές διαταραχές. Πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών και διουρητικών φαρμάκων. Ακραία απώλεια βάρους. Κοιλιακοί πόνοι, ζαλάδες, λιποθυμίες, πρηξίματα σε πρόσωπο και στομάχι, κόπωση και μυϊκή ατονία. Δυσχρωμίες και ξηρότητα στο δέρμα. Διακοπές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο ή αμηνόρροια.

8 Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και μείωση της οστικής μάζας.
Άρνηση της ύπαρξης του προβλήματος. Έντονος φόβος για πρόσληψη βάρους. Υπεραπασχόληση για ότι σχετίζεται με το φαγητό. Κατάθλιψη και συνεχείς ψυχολογικές μεταπτώσεις (αμφιθυμία). Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός. Ήπια αναιμία. Θάνατος.

9 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ
Ατομική Ψυχοθεραπεία: Οι περισσότεροι θεραπευτές προσπαθούν να ενθαρρύνουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, να ενισχύσουν την επανάκτηση βάρους και κάποιες συνεδρίες περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα αυτοεικόνας και εικόνας σώματος.

10 Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: Πρόκειται για θεραπευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ημερολόγια σίτισης κι εκτενή εκπαίδευση σχετικά με θέματα διατροφής στα οποία υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι του υποσιτισμού κι ενθαρρύνεται η συζήτηση για θέματα υγείας και αντιλήψεων σε σχέση με το φαγητό

11 Συστηματική θεραπεία του συγγενικού περιβάλλοντος: Οι οικογενειακοί θεραπευτές βλέπουν την ανορεξία σαν μια κατάσταση που γεννιέται και συντηρείται από το οικογενειακό σύστημα.

12

13

14

15 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ


Κατέβασμα ppt "Νευρική Ανορεξία 2ο Ε.Π.Α.Λ. Σερρών Καθηγήτριες: Αδαμίδου Ελένη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google