Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Διατροφή και Έφηβος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΛΩΝΗΣ ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΛΜΠΑΣΑΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

2 Τι είναι διατροφή – Έφηβος;
Η λέξη διατροφή προέρχεται από τη λέξη ‘τρέφω’ και σημαίνει την συντήρηση του οργανισμού με την λήψη τροφής. Εφηβεία είναι η αναπτυξιακή εκείνη περίοδος της ζωής του ανθρώπου που ξεκινάει με ειδικές βιολογικές αλλαγές (ορμονικές) στο σώμα του παιδιού και τελειώνει ψυχολογικά με την τελική γενετήσια ολοκλήρωση και αυτόνομη ωρίμανση του ατόμου.

3 Διατροφικές ανάγκες του εφήβου – αθλητή.
Η διατροφή του εφήβου θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες. Ο έφηβος αθλητής πρέπει να καθοδηγείται για να επιλέγει τις τροφές του ανάμεσα σε αυτές που θα βοηθήσουν την σωματική του ανάπτυξη.

4 Διατροφή Αρχαίων Ελλήνων
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα» : σιτάρι, λάδι και κρασί.

5 Συμπεράσματα έρευνας Μετά την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου μας, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα : Οι έφηβοι εβδομαδιαία καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας σε σχέση με το λευκό που θεωρείται και πιο υγιεινό. Τρέφονται με πολλά γαλακτοκομικά και δημητριακά, προφανώς έτσι καλύπτουν τις ανάγκες του πρωινού. Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ γίνεται μικρή κατανάλωση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα γλυκά και τα φαστ φουντ κυριαρχούν στη διατροφή της εβδομάδας. Θα μπορούσαμε στα θετικά, να αναφέρουμε την ισορροπημένη διατροφή στα όσπρια και τα ζυμαρικά, καθώς και την μικρή κατανάλωση αναψυκτικών.

6 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΚΑΛΗ ΚΩΝ/ΝΑ ΧΑΛΙΛΗ
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΟΡΦΑΚΙΔΟΥ

7 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

8 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΕΛΛΑΔΑ: φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψαριά πλούσια σε ω3 λιπαρά. ΣΟΥΗΔΙΑ: 3 γεύματα καθημερινά. Σουηδικό ψωμί, σάντουιτς βουτύρου, σκληρά τυριά, νωπά κρέατα, χαβιάρι, ζαμπόν, λαχανικά, μαρμελάδα, σοκολάτα, βραστή πατάτα, Σολωμός καπνιστός. ΒΙΕΤΝΑΜ: βότανα, καρυκεύματα, λαχανικά, θαλασσινά, νερό η ζωμό αντί για λάδι. ΜΕΞΙΚΟ: φασόλια, σάλτσες ντομάτας, σούπες, καλαμπόκι. ΤΑΪΛΑΝΔΗ: σούπα Tom Yung Gung που προλαμβάνει τον καρκίνο, γαρίδες, πιπερόριζα.

9 ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Ποικιλία καλής ποιότητας τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, κόκκινο / άσπρο κρέας, γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συνδυαστεί με καλή φυσική κατάσταση. Η σωστή διατροφή βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού του έφηβου και ενισχύει την πορεία του ως ενήλικας.

10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Οι περισσότεροι έφηβοι θεωρούν ότι δεν τηρούν πολύ την διατροφική πυραμίδα. Μικρότερο ποσοστό θεωρούν ότι τηρούν κατά πολύ τη διατροφική πυραμίδα και με διαφορά λιγότεροι έφηβοι τηρούν ακριβώς τη διατροφική πυραμίδα ή και καθόλου. Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων τρώνε καθημερινά πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Αντίθετα, παραλείπουν το δεκατιανό και το απογευματινό.

11 Οι περισσότεροι μαθητές προτιμούν το σπιτικό κολατσιό παρά του κυλικείου.
Οι περισσότεροι έφηβοι πιστεύουν πως η διατροφή τους είναι σωστή και υγιεινή. Λιγότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν άποψη και ακόμα λιγότεροι πιστεύουν πως δεν τρέφονται σωστά.

12 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΛΛΗ ΕΓΚΟΛΦΙΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΝΕ ΧΑΡΑ ΜΑΜΟ ΚΛΕΟΝΤΙΝΑ ΤΡΙΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

13 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Δυσλειτουργία στην οικογένεια(υπερβολική αυστηρότητα, υπερπροστασία, υπερβολικές απαιτήσεις από τους γονείς) Κακοποίηση Σεξουαλική παρενόχληση Θυματοποίηση από συμμαθητές Εσωτερικές συγκρούσεις και καταπιεσμένα συναισθήματα Επιρροή Μ.Μ.Ε. Αλλαγές την εποχή της εφηβείας(διανοητικές, συναισθηματικές)

14 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία
Παχυσαρκία: η υπερβολική απόθεση λίπους(ΔΜΣ>30) Η νοσογόνος παχυσαρκία σκοτώνει κάθε χρόνο 2.8 εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπτώσεις στην υγεία Καρδιακές παθήσεις Διαβήτης τύπου 2 Καρκίνος Οστεοαρθρίτιδα Θεραπεία Ειδικές δίαιτες Σωματική άσκηση Φαρμακευτική αγωγή Χειρουργικές επεμβάσεις

15 FAST-FOOD Με βάση τα λίπη, τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά, τα πιο επιβαρυντικά fast-food είναι: Τηγανιτές πατάτες Τηγανιτά κοτόπουλα Burgers Διάφορες πίτες Club sandwiches

16 ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Βουλιμία: επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας και ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για να αποτραπεί η απόκτηση βάρους. Αίτια Οργανικά νοσήματα και φάρμακα Stress,ψυχολογικά νοσήματα Ιδιοπαθής βουλιμία Θεραπεία Αντικαταθλιπτικά φάρμακα Ψυχοθεραπεία (ατομική ή ομαδική) Τεχνικές για την σωστή συμπεριφορά γύρω από το φαγητό

17 ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Νευρική ανορεξία :είναι μία ψυχογενής διατροφική διαταραχή. Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν με τη θέληση τους την πρόσληψη τροφής καθώς έχουν τον παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν. Το ποσοστό θνησιμότητας από την νευρική ανορεξία αγγίζει το 20%. Τρόποι αντιμετώπισης Ατομική ψυχοθεραπεία Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία Συστηματική θεραπεία του συγγενικού περιβάλλοντος

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΣ»

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28


Κατέβασμα ppt "ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google