Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ονοματεπώνυμο των μέλλων της ομάδας:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ονοματεπώνυμο των μέλλων της ομάδας:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ονοματεπώνυμο των μέλλων της ομάδας:
1η Μπουτνάρου Κριστίνα 2η Προύντζου Ευαγγελία 3ος Ντίνε Διονύσης 4ος Τζίκα Μάριο Ονοματεπώνυμο των εκπαιδευτικων: 1η Καπετανάκη 2η Παϊκοπούλου

2 Θέμα: Διατροφή και Άσκηση
Υπόθεμα: Ψυχογενής Ανορεξία Και Ψυχογενής Βουλιμία

3 Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι ένα σύνδρομο αυτοπροβαλλόμενης ασιτίας στο οποίο το άτομο περιορίζει με τη θέληση του την πρόσληψη τροφής επειδή φοβάται μήπως γίνει παχύς. Η Ψυχογενής Ανορεξία είναι ένα σύνδρομο αυτοπροβαλλόμενης ασιτίας στο οποίο το άτομο περιορίζει με τη θέληση του την πρόσληψη τροφής επειδή φοβάται μήπως γίνει παχύς.

4 Η νευρική ανορεξία απειλεί κυρίως γυναίκες ηλικίας 12-25 ετών
Η νευρική ανορεξία απειλεί κυρίως γυναίκες ηλικίας ετών. Η αναλογία σε σχέση με τους άντρες είναι 1 άντρας ανά 10 γυναίκες, και φθάνει μέχρι και 1 προς 20. .

5 Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά::
• Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του πάνω από ένα ελάχιστο φυσιολογικό όριο σύμφωνα με την ηλικία και το βάρος του. • Διαρκής φόβος αύξησης βάρους ή παχυσαρκίας ακόμα και όταν το βάρος του ατόμου είναι σημαντικά χαμηλότερο του φυσιολογικού. • Διαταραχή στον τρόπο αντίληψης του βάρους και της εικόνας του σώματος. • Τελειοθηρία, πάθος για την εμφάνιση. • Σε γυναίκες, αμηνόρροια, απουσία τριών τουλάχιστον διαδοχικών εμμηνορρυσιών. • Έντονη σωματική άσκηση, υπερενεργητικότητα, αϋπνίες. • Ανάπτυξη τριχοφυΐας σε αυχένα, πλάτη, πρόσωπο.

6 περίπου το 90-95% των πασχόντων είναι γυναίκες και κορίτσια.
1-2% των Αμερικανών Γυναικών πάσχει από την ασθένεια αυτή. αποτελεί το συνηθέστερο ψυχιατρικό πρόβλημα που πλήττει τις γυναίκες το 5-20% των ασθενών με Ψυχογενή Ανορεξία θα καταλήξει στο θάνατο. Η δυνατότητα για θεραπεία εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση. η Νευρική Ανορεξία παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες Ψυχιατρικές ασθένειες τυπικά εμφανίζεται στην πρώιμη ή μέση εφηβεία.

7 Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας είναι άγχος και κατάθλιψη
Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας είναι άγχος και κατάθλιψη. Η διαταραχή σχετίζεται με λανθασμένη άποψη για την εικόνα του σώματος, και έτσι το άτομο αρχίζει δίαιτες στέρησης ή έχει καθολική άρνηση για τροφή.

8 Ποια είναι τα συμπτώματα:
Το σωματικό βάρος του ανορεκτικού είναι κατά πολλά κιλά λιγότερο από το κανονικό. Παθαίνει πανικό, τρομοκρατείται ακόμη και στη σκέψη ότι μπορεί να παχύνει. Αρνείται να δεχθεί ότι κινδυνεύει η υγεία του. Πιστεύει ότι πρέπει να χάνει συνεχώς κιλά, ακόμη και όταν είναι αποστεωμένο. Έχει μειωμένη ερωτική διάθεση. Παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, γίνεται οξύθυμο και απομονώνεται. Κατά την εφηβεία δεν έχει έμμηνο ρύση. Εμφανίζει σοβαρές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Παρουσιάζει διαταραχές στη σεξουαλική ζωή.

9 Τι προβλήματα υγείας προκαλεί:
. Τα προβλήματα υγείας ταυτίζονται με αυτά του υποσιτισμού: υπόταση, υπογλυκαιμία, αναιμία, υποθερμία, γαστρεντερικά προβλήματα, αρρυθμίες, καρδιακή υπόταση, ωχρή όψη, διαταραχές στις εγκεφαλικές λειτουργίες, τριχόπτωση, μείωση της οστικής μάζας, κακή διάθεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 20% αυτών των περιπτώσεων καταλήγουν σε θάνατο. Ορισμένες φορές οι περίοδοι άρνησης τροφής διακόπτονται από επεισόδια βουλιμίας. Δηλαδή το άτομο τρώει ακατάπαυστα και ανεξέλεγκτα ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια προκαλεί εμετό ή χρησιμοποιεί καθαρκτικά, διουρητικά, ακόμη και κλύσμα.

10 Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα άτομο πάσχει από νευρική ανορεξία:
Στην αρχή το περιβάλλον του ανόρεκτου ατόμου δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Το άτομο αρχίζει να αδυνατίζει με κάποια δίαιτα, και προοδευτικά όλο και ελαττώνει την πρόσληψη τροφής. Συχνά κρύβουν τρόφιμα σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή έχουν στις τσάντες τους γλυκά. Μπορεί να κόβουν το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια και να καταναλώνουν πολύ χρόνο για να τακτοποιήσουν τη τροφή στο πιάτο τους. Επίσης ενοχλούνται όταν οι άλλοι τους βλέπουν να τρώνε.

11 Με λένε Στέλλα, μικρή με φώναζαν Σταλίτσα
Με λένε Στέλλα, μικρή με φώναζαν Σταλίτσα.Είμαι 27 ετών και τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής μου πάσχω από νευρική ανορεξία. Παλεύω εδώ και τρία χρόνια να νικήσω την ασθένεια κι ακόμη δεν έχω κερδίσει. Αποφάσισα να αφηγηθώ την ιστορία μου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρω να δω τον εαυτό μου όπως είναι, ότι αυτήν τη φορά ο καθρέφτης θα μου πει την αλήθεια. Στέκομαι μπροστά σας αδύνατη, αδύναμη, γυμνή, ελπίζοντας να βοηθήσω άλλα κορίτσια που παλεύουν με τον ίδιο δαίμονα, που αναζητούν το δικό τους καθαρτήριο πάνω από λεκάνες τουαλέτας, που κοιτάζουν το αποσκελετωμένο κορμάκι τους και θέλουν να πριονίσουν τα «λίπη» που «ξεχειλίζουν», ακόμη και γι’ αυτές που νομίζουν ότι μπορούν ακίνδυνα να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες… Είναι μια ιστορία εφιαλτική. Δεν ξέρω μεγαλύτερο εφιάλτη από το να οδηγείς συνειδητά τον εαυτό σου στο θάνατο. Η νευρική ανορεξία καταργεί ακόμα και το πιο πρωτόγονο ένστικτο, αυτό της επιβίωσης. Αναστρέφει τον ορθολογισμό, στρεβλώνει την πραγματικότητα. Ο καθρέφτης αντεστραμμένος. Η ιστορία μου είναι σίγουρα μια ιστορία αγάπης, η πιο δυνατή που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, είναι μια ιστορία προς το θάνατο που παλεύει να γίνει μια ιστορία για τη ζωή.

12 Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί:
. Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας πρέπει να περιλαμβάνει ψυχολογική θεραπεία, κυρίως γνωσιακού τύπου, διατροφική φροντίδα και πολλές φορές φαρμακευτική υποστήριξη.

13


Κατέβασμα ppt "Ονοματεπώνυμο των μέλλων της ομάδας:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google