Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

2 Είμαστε οι μαθητές… Τσατσάλοβα Χριστίνα Σκούρτη Άννα – Μαρία
Πλουμιστού Αγγελική Τσεπελέ Ρίγκο Τόσκας Παναγιώτης Απόστολος Ξυδάκης Σ’ αυτό κομμάτι της εργασίας θα παρουσιαστούν όλοι όσοι συμμετείχαν

3 Και στo πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας…
Kάναμε μια εργασία με θέμα τα Δημητριακά και διάφορα άλλα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και η πατάτα. Πρόλογος. Και αυτό το κομμάτι της εργασίας θα παρουσιαστεί από όλους.

4 Κεφάλαιο 1 - τα δημητριακά
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Τσεπελέ Ορίλντο

5 Σ’ αυτό το μέρος, ο Ρίγκο θα μας παρουσιάσει αναλυτικά τον χωρισμό των ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ…

6 Κεφάλαιο 1 - τα δημητριακά
ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Τσατσάλοβα Χριστίνα

7 Τα δημητριακά είναι τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος
Τα δημητριακά είναι τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Παλαιοβοτανικά ευρήματα δείχνουν ότι η καλλιέργειά τους ήταν γνωστή πριν το 7000 π.Χ. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τους δημητριακούς σπόρους, που τους έτρωγαν ωμούς ή τους έβραζαν. Ψωμί από σιτάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο όπου το ζύμωναν με τα πόδια. Ο Όμηρος αναφέρει ένα είδος αλεύρου.

8 Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών
ΕΙΔΗ ΔHΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Τόσκας Παναγιώτης

9 Τα σιτηρά που καλλιεργούνται σήμερα στη χώρα μας είναι το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι. Και κατά δεύτερο λόγο η βρώμη και η σίκαλη. ΣΙΤΑΡΙ Το σιτάρι προτιμά κυρίως δροσερό και υγρό καιρό κατά την διάρκεια της ανάπτυξής του και ζεστό και ξηρό καιρό κατά τον σχηματισμό των σπόρων του. Οι κλιματικές συνθήκες στην χώρα μας πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα. ΚΡΙΘΑΡΙ Το κριθάρι είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία και στις αρρώστιες από το σιτάρι. Σχετικά με τις απαιτήσεις σε θερμοκρασία το κριθάρι φυτρώνει στους 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά η ανάπτυξή του σ’ αυτή τη θερμοκρασία είναι αργή.

10 ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Το καλαμπόκι απαιτεί αρκετές ποσότητες νερού. Οι μέσες θερμοκρασίες που σ’ αυτές έχει ομαλότερη ανάπτυξη είναι βαθμοί Κελσίου. Το καλαμπόκι είναι το πιο γρήγορο αναπτυσσόμενο φυτό.

11 Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών
ΠΑΤΑΤΕΣ Τσατσάλοβα Χριστίνα

12 Η πατάτα είναι φυτό που ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές
Η πατάτα είναι φυτό που ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία [18% υδατάνθρακες, 2% πρωτεΐνες]. Η πατάτα κατάγεται από την Νότια Αμερική και τις Ινδίες. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1565 και στην Ελλάδα το 1830, την εποχή του Καποδίστρια. Σήμερα η παραγωγή πατάτας ξεπερνάει σε αξία και βάρος βασικά προϊόντα (σιτάρι, ρύζι). Χώρες με μεγάλη παραγωγή πατάτας είναι κατά σειρά: η Ρωσία, η Γερμανία, η Πολωνία. Ο Καποδίστριας κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την καλλιέργεια και την διάδοση της πατάτας στην Ελλάδα.

13 Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών
ΡΥΖΙ Σκούρτη Άννα Μαρία

14 Το ρύζι ήρθε στη Δύση από την Ινδία ή την νοτιοανατολική Ασία
Το ρύζι ήρθε στη Δύση από την Ινδία ή την νοτιοανατολική Ασία. Στην Κίνα καλλιεργείται από το 3000 π.Χ. Η Ευρώπη και η Αμερική αργότερα. Ενώ θεωρείται πολύ υδροχαρές φυτό, το 50% των ορυζώνων δεν ποτίζεται. Το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή του μισού πληθυσμού του πλανήτη. ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου στρέμματα με ρύζι που αποδίδουν κατά μέσο όρο πάνω από 400 κιλά/στρέμμα. Για την ελληνική γεωργία, το ρύζι αποτελεί συμπληρωματική καλλιέργεια. Το ρύζι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα ζαχαρότευτλα, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, που έχουν μικρότερες ανάγκες καλλιέργειας και υψηλότερες αποδόσεις.

15 ΕΙΔΗ ΡΥΖΙΟΥ ΣΠΟΡΟΙ ΡΥΖΙΟΥ

16 Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών
ΖΥΜΑΡΙΚΑ Αγγελική Πλουμιστού

17 Αμυλούχα προϊόντα διατροφής, όπως είναι τα μακαρόνια, ο φιδές και οι χυλοπίτες. Τα ζυμαρικά συνδέονται με την ιταλική κουζίνα και παρασκευάζονται από σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι συμβάλει στην καλή ποιότητα των ζυμαρικών. Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη παρασκευάζονται από μαλακό σιτάρι και από ρύζι. Δεν είναι καλές πηγές βιταμινών, αλλά τρώγονται συνήθως βούτυρο, λάδι και τυριά Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται από πολλά είδη δημητριακών όπως σόργο κ.α.

18 Κεφάλαιο 2 - προϊόντα Δημητριακών
ΨΩΜΙ Απόστολος Ξυδάκης

19 Παρασκεύασμα από αλεύρι, νερό και αλάτι, το οποίο με την προσθήκη ζύμης και μετά από κατάλληλο ψήσιμο γίνεται εύγεστο θρεπτικό προϊόν. Είναι από τις σπουδαιότερες τροφές του ανθρώπου. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών.

20 ΙΣΤΟΡΙΑ Οι αρχαίοι Έλληνες μακεδόνες. Αφού κοβόταν το ψωμί, δοκίμαζε και τις δύο μερίδες ο μέλλων σύζυγος. Έτσι έγινε και στον γάμο του Μ. Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη. Στην μυκηναϊκή εποχή, κάθε σπίτι έφτιαχνε μόνο του το ψωμί που κατανάλωνε και για το λόγο αυτό είχε το χειροκίνητο μύλο του, που μετέτρεπε το στάρι σε αλεύρι. Η Κύπρος ήταν μία από τις σιταποθήκες του ελληνικού κόσμου. Κατά τα λεγόμενα του Πλίνιου, το στάρι της Κύπρου έδινε ένα περίφημο καστανόξανθο ψωμί.

21 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κάποιοι μύθοι για το ψωμί. Αυτοί είναι: Το ψωμί δεν παχαίνει αν δεν καταναλωθεί σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Επίσης, σε σχέση με τις φρυγανιές το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες. Το μαύρο ψωμί είναι σαφώς καλύτερο από το άσπρο ψωμί, γιατί περιέχει πιο διαιτητικές φυτικές ίνες και ολόκληρο το φλοιό του δημητριακού. Αντίθετα, όπως πολλοί πίστευαν, η κόρα έχει περισσότερες θερμίδες, όχι η ψίχα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κόρα έχει σπόρους, που περιέχουν σε μικρές ποσότητες λίπος.

22 Ενώ οι αμυλούχες τροφές θα έπρεπε να αποτελούν τη βάση της διατροφή μας, παρατηρείται ότι καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες. Συνεπώς για να αυξήσουμε την κατανάλωση τέτοιων τροφών, καλό θα ήταν να συνοδεύουμε με ψωμί όλα τα κύρια γεύματα και να τρώμε συχνότερα μακαρόνια, ρύζι, πατάτες και δημητριακά πρωινού.

23 Τα δημητριακά στη διατροφή
Κεφάλαιο 3 - τα δημητριακά σήμερα Τα δημητριακά στη διατροφή ΣΚΟΥΡΤΗ ΑΝΝΑ - ΜΑΡΙΑ

24 ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Όπως ήδη προαναφέραμε, ακόμα και σήμερα, τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της διατροφής πολλών λαών, είναι τροφές θρεπτικές και με κατάλληλη επεξεργασία μας δίνουν πολλά είδη… Τα δημητριακά και όλες οι τροφές που περιέχονται σ’ αυτή την ομάδα αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, περιέχουν πολλές βιταμίνες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του στομαχιού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να τρώμε προϊόντα ολικής αλέσεως σε όλα τα γεύματα.

25 Στην κατηγορία των δημητριακών κατατάσσονται και τα δικά μας Corn Flakes. Τα οποία έχουν λίγες θερμίδες. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. ΣΈνας από τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς για πρωινό είναι γάλα με Corn Flakes.

26 Κεφάλαιο 4 - ποιος είναι ο ρόλος τους
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Απόστολος Ξυδάκης

27 Μέχρι τώρα είδαμε το πώς παράγονται τα δημητριακά, το αν παίζουν ρόλο, που καλλιεργούνται, τι ρόλο παίζουν στις μέρες μας. Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα δούμε ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών, τι μας προσφέρουν και τι προκαλεί η έλλειψή τους.

28 Τι μας προσφέρουν; Ας πάρουμε για παράδειγμα το ψωμί. Η ψίχα του ψωμιού περιέχει άμυλο. Ακόμη οι σπόροι του ψωμιού έχουν πρωτεΐνες. Τα αναποφλοίωτα δημητριακά περιέχουν Βιταμίνη Β1, σίδηρο, φυτικές ίνες, κάλιο και μέταλλα.

29 ΑΜΥΛΟ. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.
Το άμυλο ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων. Δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, δηλαδή ότι έχεις το στομάχι σου γεμάτο. Υδατάνθρακες είναι η γλυκόζη και η σακχαρόζη, δηλαδή η συνηθισμένη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε ως γλυκαντικό στα τρόφιμα. Το άμυλο διασπάται στο στόμα με την βοήθεια του σάλιου. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Οι πρωτεΐνες συμβάλουν στη δόμηση νέων κυττάρων, στη συντήρηση των ιστών, στο χτίσιμο του σκελετού, βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, στη συστολή μυών και στην επιτάχυνση των αντιδράσεων του μεταβολισμού. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Συντελούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και ταυτοχρόνως βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες δεν μπορούν να διασπαστούν διότι ο οργανισμός δεν περιέχει το κατάλληλο ένζυμο. Χωρίζονται σε: Μη διαλυτές Υδατοδιαλυτές Οι υδατοδιαλυτές βρίσκονται στα δημητριακά και δίνουν όγκο στην τροφή σαν αποτέλεσμα να περνούν πιο εύκολα από το έντερο.

30 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 ΜΕΤΑΛΛΑ. {ΣΙΔΗΡΟΣ} ΚΑΛΙΟ.
Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται στα αναποφλοίωτα δημητριακά και κυρίως συντελούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθάει στην ανάπτυξη του οργανισμού. ΜΕΤΑΛΛΑ. {ΣΙΔΗΡΟΣ} Ο σίδηρος είναι απαραίτητος. Εκτελεί λειτουργίες καταλύτη και μεταφοράς. Επίσης, συμμετέχει στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης και μερικών αναπνευστικών ενζύμων των κυττάρων. Εκτός αυτού, στον οργανισμό μας βρίσκεται μια εφεδρική ποσότητα στο συκώτι και στο μυελό των οστών. Ένας ειδικός μηχανισμός ρυθμίζει την απορρόφηση του από το έντερο ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. ΚΑΛΙΟ. Το κάλιο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην φαρμακευτική και χρησιμεύει ως τονωτικό των νεύρων.

31 Τι προκαλεί η έλλειψή τους Πλουμιστού Αγγελική

32 Είναι γνωστό ότι αν δεν παίρνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία:
Νερό Βιταμίνες Μέταλλα και ιχνοστοιχεία Πρωτεΐνες Λίπη Υδατάνθρακες Μπορεί μέχρι και να πεθάνουμε. Σ’ αυτό το υποκεφάλαιο θα δούμε τι μπορούμε να πάθουμε αν δεν πάρουμε διάφορα στοιχεία που βρίσκονται στα Δημητριακά. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αναιμίες, κούραση, κατάθλιψη, αδυναμία και παράλυση. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ. Η έλλειψη φυτικών ινών προκαλεί δυσκοιλιότητα και λιγότερο σπάνια σκορβούτο.

33 ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1. Η έλλειψη βιταμίνης Β1 επιβραδύνει την ανάπτυξη, προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ασθένεια μπέρι – μπέρι. [Στην Ελλάδα η ασθένεια είναι πολύ σπάνια. Εμφανίζεται συχνά στις χώρες της Άπω Ανατολής, γιατί οι λαοί τρέφονται αποκλειστικά με ρύζι. Το μπέρι – μπέρι προκαλείται επίσης από την αποκλειστική κατανάλωση κονσερβών και αποστειρωμένων τροφών. Η θεραπεία γίνεται με την χορήγηση βιταμίνης Β1, που βρίσκεται όπως είπαμε στα αναποφλοίωτα δημητριακά αλλά και στη μπίρα, στα αβγά, στο γάλα κ.α. ΜΕΤΑΛΛΑ. {ΣΙΔΗΡΟΣ}. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμίες. [Η ελάττωση του ποσού της αιμοσφαιρίνης και του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Άσχετα με την αιτία που την προκαλεί, η αναιμία εμφανίζει τα εξής συμπτώματα: χλωμό δέρμα, ζάλη, πονοκέφαλο, το άτομο κουράζεται εύκολα, έχει ταχυκαρδία, ανορεξία. Συναντάται συχνά στην παιδική ηλικία και στις γυναίκες. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την ασθένεια είναι η έλλειψη σιδήρου.

34 Από Την Εργασία Μας Για Τα Δημητριακά
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από Την Εργασία Μας Για Τα Δημητριακά

35 Στην ομάδα των δημητριακών (σιτηρών) ανήκουν όχι μόνο τα ίδια τα δημητριακά, όπως το σιτάρι (το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό είδος της ομάδας), το κριθάρι, η σίκαλη (βρίζα), η βρώμη αλλά και οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί (άρτος). Από την αρχαιότητα ακόμα τα δημητριακά καλλιεργούνταν και αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των ανθρώπων. Ο Όμηρος μάλιστα αναφέρει και ένα είδος αλεύρου. Παρ’ όλα αυτά έχει παρατηρηθεί μείωση της κατανάλωσης των δημητριακών τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να απορεί πολύ κανείς, γιατί τα δημητριακά περιέχουν: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φυτικές ίνες, μέταλλα (σίδηρος), ανόργανα άλατα και βιταμίνη Β1. Η συχνή κατανάλωση δημητριακών προλαμβάνει αρκετούς τύπους καρκίνου όπως: καρκίνο του στόματος, του στομαχιού, του παχέως εντέρου κ.α. Η έλλειψη των παραπάνω στοιχείων μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες όπως: αναιμίες, κούραση, ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης, μπέρι – μπέρι, διαταραχές στο νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα και στην ανάπτυξη αλλά και θάνατο.

36 ΤΕΛΟΣ Στο τέλος της Παρουσίασης, θα μοιράσουμε ένα σχετικό σταυρόλεξο, θα κάνουμε ένα επιστημονικό και απλό πείραμα για τον σίδηρο που εμπεριέχεται στα δημητριακά και θα δεχτούμε ερωτήσεις. Ελπίζουμε να σας ΑΡΕΣΕΙ…


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google