Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ
Project : Αξιοποίηση μικροοργανισμών στην παραγωγή τροφίμων ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : BATΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

2 μικροοργανισμοί Γενικά, ως μικροοργανισμούς ή μικρόβια χαρακτηρίζουμε εκείνους τους οργανισμούς τους οποίους δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, αντίθετα με την κυριαρχούσα άποψη, όχι μόνο δεν είναι βλαβεροί για τον άνθρωπο, αλλά αντίθετα είναι χρήσιμοι ή και απαραίτητοι, καθώς συμμετέχουν σε σημαντικές διεργασίες ή χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή ουσιών χρήσιμων σε διάφορους τομείς (πχ διατροφή).

3 κόκκοι κεφίρ Οι κόκκοι κεφίρ είναι μια αποικία φιλικών βακτηρίων και μυκήτων, που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός γαλακτοκομικού ποτού, του κεφίρ, το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα.

4 μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ
μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ Ένα «τσαμπί» με κόκκους κεφίρ έχει βυθιστεί σε απιονισμένο νερό για δύο ημέρες. Παίρνοντας μια σταγόνα απ΄αυτό το νερό και παρατηρώντας την στο μικροσκόπιο, θα προσπαθήσουμε να βρούμε ορισμένα είδη μικροοργανισμών που συνθέτουν τους κόκκους αυτούς.

5 υλικά - αντιδραστήρια ποτήρι ζέσης με απιονισμένο νερό όπου βρίσκονται βυθισμένοι για δύο ημέρες οι κόκκοι κεφίρ αντικειμενοφόρο πλάκα καλυπτρίδες πιπέτα ανατομική βελόνα οπτικό μικροσκόπιο διηθητικό χαρτί

6 διαδικασία Με την πιπέτα παίρνουμε από το ποτήρι ζέσης, μικρή ποσότητα νερού.

7 Βάζουμε μια σταγόνα από το νερό που πήραμε, σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα.

8 Καλύπτουμε το δείγμα με μια καλυπτρίδα
Καλύπτουμε το δείγμα με μια καλυπτρίδα. Ακουμπούμε την άκρη της καλυπτρίδας στην άκρη της σταγόνας και κατεβάζουμε την καλυπτρίδα σιγά – σιγά, με την βοήθεια της βελόνας.

9 Με ένα κομμάτι διηθητικού χαρτιού προσροφούμε το τυχόν πλεόνασμα νερού στα όρια της καλυπτρίδας.

10 Παρατηρούμε το παρασκεύασμα στο οπτικό μικροσκόπιο ξεκινώντας από την μεγέθυνση Χ4 και προχωρώντας στην Χ10 και Χ40.

11 τι παρατηρούμε

12

13

14 Lactobacillus cauvasius

15 Saccharomyces florentinus

16 Streptococcus lactis

17 μικροοργανισμοί των κόκκων κεφίρ
Τρεις κυρίως μικροοργανισμοί συμμετέχουν στον σχηματισμό των κόκκων κεφίρ. Είναι το βακτήριο Lactobacillus cauvasius, με το χαρακτηριστικό ραβδοειδές σχήμα, το βακτήριο Streptococcus lactis, που φαίνεται στο δείγμα σαν μικρός κόκκος και ο μύκητας Saccharomyces florentinus, με μέγεθος μεγαλύτερου του Streptococcus lactis και παρουσιάζει βλαστήματα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί αξιοποιώντας τον υδατάνθρακα «κεφιράν» χτίζουν τους κόκκους κεφίρ.


Κατέβασμα ppt "γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google