Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, Χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Δεδομένα και Πληροφορίες Ενότητα 1η.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, Χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Δεδομένα και Πληροφορίες Ενότητα 1η."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, Χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Δεδομένα και Πληροφορίες Ενότητα 1η

2 Περιγραφή ενότητας Στην ενότητα αυτή θα περιγραφούν οι βασικές έννοιες του δεδομένου και της πληροφορίας όπως και οι διαφορές τους. Θα παρουσιάσουμε την αναγκαιότητα της αποθήκευσης της πληροφορίας στον υπολογιστή και θα περιγράψουμε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της αποθήκευσης.

3 Αναμενόμενα αποτελέσματα  Θα γνωρίζετε την έννοια του δεδομένου και της πληροφορίας.  Θα έχετε κατανοήσει τη σημασία της επεξεργασίας στη δημιουργία της πληροφορίας.  Θα γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της αποθήκευσης της πληροφορίας στον υπολογιστή.  Θα έχετε κατανοήσει τη χρησιμότητα της αποθήκευσης των δεδομένων στον υπολογιστή. Όταν ολοκληρώσετε την ενότητα αυτή:

4 Δεδομένα Πλάτων, Η 2 Ο, 36, mole, δραχμές, γραμμάρια, π.Χ., 8,20’ κ.λπ., 427, 348, ήλιος, αστραπή οι ηλικίες των μαθητών του τμήματος.

5 Πληροφορίες  Ο Πλάτων έζησε από το 427 έως το 348 π.Χ.  2 mole Η 2 Ο είναι 36 γραμμάρια  Ο ήλιος αύριο δύει στις 8,20’  Η αστραπή είναι μετεωρολογικό φαινόμενο  427 + 36 = 453  Ο Μέσος Όρος των ηλικιών του τμήματος.

6 Δεδομένα και Πληροφορίες Δεδομένα ή στοιχεία πληροφορίας είναι οποιαδήποτε παράσταση, όπως χαρακτήρες, αριθμητικές ποσότητες, σύμβολα κ.λπ., στην οποία δίνεται ή μπορεί να δοθεί μια σημασία. Πληροφορία είναι η σημασία που μπορεί να δώσει κάθε άνθρωπος σε ένα σύνολο δεδομένων, τα οποία επεξεργάζεται με τη βοήθεια προκαθορισμένων κανόνων που έχει θεσπίσει ο ίδιος.

7 Δεδομένα και Πληροφορίες

8 Αρχείο Η ανθρώπινη μνήμη έχει συγκεκριμένες και πολύ περιορισμένες δυνατότητες στο να αποθηκεύει, να επεξεργάζεται και να συγκρατεί αναλλοίωτα τα δεδομένα που χρειάζεται Αρχείο είναι μια συλλογή δεδομένων, τα οποία έχουν αποθηκευτεί.

9 Κύκλος Μετατροπής Δεδομέν ων σε Πληροφορίες

10 Κωδικοποίηση Πληροφορίας Κωδικοποίηση ονομάζεται η διαδικασία με την οποία κάθε χαρακτήρας αντιστοιχίζεται σε μια διαφορετική οκτάδα δυαδικών ψηφίων που χαρακτηρίζει μια διαφορετική κατάσταση του υπολογιστή. AEK 010000010100011001001011 Bit Byte

11 Μονάδες μέτρησης πληροφορίας AEK 010000010100011001001011 Bit Byte Bit. Η μικρότερη πληροφορία που μπορεί να αποθηκευτεί στον υπολογιστή είναι το δυαδικό ψηφίο bit (0 ή 1). Byte. Η στοιχειώδης μονάδα αποθήκευσης είναι ο χαρακτήρας

12 Πολλαπλάσια του Byte

13 1. Ο Ουμπέρτο Έκο διάσημος σημειολόγος, σε συνέντευξή του έχει χαρακτηρίσει «σοβαρό κίνδυνο» την κοινωνική διάκριση που θα βασίζεται στις δυνατότητες πρόσβασης στην τεχνολογία και την πληροφόρηση. Ποια η άποψή σας πάνω στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι ζούμε στην «Κοινωνία της Πληροφορίας»; Συζήτηση - Προβληματισμός

14 2. Στην κοινωνία της έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφορίας που ζούμε, ο όγκος των πληροφοριών που καθημερινά μας κατακλύζουν και άμεσα ή έμμεσα μας επηρεάζουν είναι τεράστιος. Χρειάζονται λοιπόν «φίλτρα» προστασίας για να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας, να «επιλέγουμε» τις πληροφορίες που θα «αποθηκεύσουμε». Ποια η γνώμη σας και ποια θα μπορούσαν να είναι τα φίλτρα αυτά; Συζήτηση - Προβληματισμός


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, Χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Δεδομένα και Πληροφορίες Ενότητα 1η."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google