Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ο Δ Ι Ε Γ Ε Ρ Σ Η.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φ Α Ρ Μ Α Κ Ο Δ Ι Ε Γ Ε Ρ Σ Η."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φ Α Ρ Μ Α Κ Ο Δ Ι Ε Γ Ε Ρ Σ Η

2 Φ Α Ρ Μ Α Κ Ο Δ Ι Ε Γ Ε Ρ Σ Η Καλημέρα σας.
Μιλά : Νίκος Καλημέρα σας. Θα σας παρουσιάσουμε την ερευνητική εργασία με θέμα την φαρμακοδιέγερση. Υπεύθυνος καθηγητής μας ήταν ο κύριος Δημήτρης Ιωαννίδης   ο οποίος δημιούργησε ένα blog στην ιστοσελίδα  με τίτλο doping and more. Εκεί έχουμε ανεβάσει κάθε μας εβδομαδιαία εργασία και μπορεί ο καθένας να την παρακολουθήσει . Η εργασία μας ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , το οποίο επέβλεπε και μας καθοδηγούσε όποτε αυτό ήταν δυνατόν.

3 Μιλά : Φανή Χ Η φαρμακοδιέγερση αναφέρεται κυρίως στον αθλητισμό και είναι η χρήση νόμιμων ή απαγορευμένων ουσιών . Στις εργασίες μας, οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από το διαδίκτυο ενώ αυτό που κυρίως μας απασχόλησε ήταν: -ποιες είναι οι κυριότερες κατηγορίες και ουσίες φαρμακοδιέγερσης -ποια κρούσματα υπήρξαν από την χρήση τέτοιων ουσιών -τι προσφέρει και τι προκαλεί κάθε μια από αυτές  -ποιές από αυτές είναι νόμιμες και ποιες όχι ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ

4 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μιλά : Νικόλ Τα πιο γνωστά συμπληρώματα διατροφής είναι οι πρωτεΐνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από όλα, οι ηλεκτρολύτες,τα αμινοξέα και οι υδατάνθρακες. Τις πρωτεΐνες μπορεί κάποιος να τις βρει σε μεγάλες ποσότητες τρώγοντας στήθος κοτόπουλου και κουνέλι ενώ συνήθως βρίσκονται σε μορφή σκόνης. Οι ηλεκτρολύτες προσλαμβάνονται από το αβοκάντο , τη  ντομάτα κ.α. , τα βρίσκουμε σε μορφή ποτού τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά .Οι  πηγές από τις οποίες μπορεί  να λάβει κάποιος υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

5 Μιλά : Μπλου Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ουσίες οι οποίες περιέχουν στοιχεία που λαμβάνονται από τις τροφές. Μπορεί κανείς να τις βρει σε ειδικά μαγαζιά όπου πωλούνται σαν χάπια ή σκόνη. Τέτοιες ουσίες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό προκαλώντας μυϊκά προβλήματα και όχι μόνο. Χρησιμοποιούνται περισσότερο από ανθρώπους που παρουσιάζουν έλλειψη θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό τους.

6 ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Βελτιώνει την αθλητική απόδοση
Γίνεται με μεταφορά νουκλεϊκών οξέων και χρήση τροποποιημένων κυττάρων Για τη μεταφορά τροποποιημένων γονιδίων χρησιμοποιούνται μέθοδοι αμφιβόλου ασφάλειας για την υγεία Οδηγούν στην έλλειψη ελέγχου των ερυθροκυττάρων Μιλά : Νίκος Το γονιδιακό ντόπινγκ βελτιώνει την αθλητική απόδοση ενώ επιτυγχάνεται με μεταφορά νουκλεϊκών οξέων και χρήση τροποποιημένων κυττάρων. Για τη μεταφορά τροποποιημένων γονιδίων, χρησιμοποιούνται μέθοδοι που οδηγούν στην έλλειψη ελέγχου των ερυθροκυττάρων.

7 ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ Η αυξητική ορμόνη είναι μία από τις πιο αναβολικές ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα και είναι προϊόν του εγκεφάλου.  Χορηγείται σε ενδοφλέβια εναίσιμη μορφή ή ως συμπλήρωμα διατροφής.  Πού βοηθάει; Στη διέγερση της πρωτεϊνοσύνθεσης. Στη διέγερση της  ανάπτυξη των ιστών του σώματος, Είναι ισχυρό λιποδιαλυτικό Αυξάνει την μυϊκή μάζα Προλαμβάνει τα κατάγματα Επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης Μιλά : Φανή Χ Η αυξητική ορμόνη είναι μία από τις πιο αναβολικές ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα. Είναι προϊόν του εγκεφάλου και βοηθά το σώμα να ελέγχει την χρήση των πρωτεϊνών και υδατανθράκων στην διαδικασία της ανάπτυξης. Η τεχνητή αυξητική ορμόνη χορηγείται σε ενδοφλέβια ενέσιμη μορφή ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Η κύρια δράση της είναι η διέγερση της πρωτεϊνοσύνθεσης. Διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών του σώματος, είναι ισχυρό λιποδιαλυτικό και αυξάνει την μυϊκή μάζα. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι η GH ίσως προλαμβάνει τα κατάγματα που προκαλούνται από φυσική πίεση και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Από την άλλη είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες, είναι συγκριτικά ασφαλής και δύσκολα ανιχνεύσιμη.

8 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Παράγεται στα νεφρά.
Ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Γίνεται με ενέσεις κάτω από το δέρμα. Εμπλούτιση αίματος με οξυγόνο. Αύξηση αντοχής και δύναμης. Τεχνητή αύξηση ερυθροκυττάρων και μεταφοράς οξυγόνου. Λήψη αίματος 2-3 μήνες πριν και χορήγηση 1 βδομάδα πριν τον αγώνα. Αύξηση αντοχής και βελτίωση επιδόσεων. Μιλά : Νικόλ Η ερυθροποιητίνη παράγεται από τα νεφρά για ρυθμίζει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων .Το ντόπινγκ με ερυθροποιητίνη γίνεται με ενέσεις κάτω από το δέρμα . Η ερυθροποιητίνη χρησιμοποιείται από τους αθλητές για να εμπλουτίζεται το αίμα με οξυγόνο και αυξάνει την αντοχή. Ακόμη έχουν περισσότερη  δύναμη και αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, έτσι ώστε να μπορεί ο ντοπαρισμένος αθλητής να έχει ατελείωτες ώρες προπόνησης. Η EPO παρέχει τα οφέλη του ντόπινγκ αίματος, χωρίς τους κινδύνους που εμπεριέχει μια μετάγγιση αίματος. Το Doping Αίματος είναι η τεχνητή αύξηση αριθμού των ερυθροκυττάρων στο αίμα (κυκλοφορικό) και αύξηση μεταφοράς οξυγόνου. 2-3 μήνες πριν τον αγώνα ή τη διοργάνωση, λαμβάνεται από τον αθλητή μερική ποσότητα από το αίμα του. Το αίμα αυτό αποθηκεύεται, ενώ το σώμα του αθλητή παράγει φυσιολογικά περισσότερο αίμα για να επιστρέψει σε μια φυσιολογική κατάσταση. Το αποθηκευμένο αίμα χορηγείται στον αθλητή περίπου 1 εβδομάδα πριν τον αγώνα ή τη διοργάνωση. Η χορήγηση επιπλέον αίματος αυξάνει τον αριθμό των ερυθροκυττάρων και έτσι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος του αθλητή να μεταφέρει οξυγόνο. Αυξάνοντας τον αριθμό των ερυθροκυττάρων κατά 20% αυξάνεται παράλληλα η ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα όσον αφορά και τις επιδόσεις του αθλητή και αφορούν κυρίως την αντοχή, η οποία αυξάνεται μέχρι και 30% σε αθλήματα όπως οι αγώνες δρόμου (μεγάλων συνήθως αποστάσεων) και η ποδηλασία. ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΗ (ΕPO) DOPING ΑΙΜΑΤΟΣ

9 Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή
Τι είναι: Λόγοι χρήσης Φυσικές/ τεχνητές ενώσεις Δράση παρόμοια με την τεστοστερόνη Αύξηση μυϊκού ιστού Ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών Λήψη με ενέσεις/τζελ Αύξηση ανταγωνιστικότητας Αύξηση μεγέθους και ισχύος των μυών Αύξηση αντοχής Αίσθημα ευφορίας Μιλά : Μπλου Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Αναπτύσσουν τα ανδρικά χαρακτηριστικά του φύλου (ανδρογόνος δράση) και αυξάνουν σταδιακά τον μυϊκό ιστό(αναβολική δράση). Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την λήψη των ανδροειδών, όπως οι ενδομυϊκές ενέσεις, τα διαδερμικά τζελ και τα μπαλώματα για τα εμφυτεύσιμα σφαιρίδια. Πολλοί αθλητές λαμβάνουν τα ανδρογόνα στεροειδή για να: Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους. Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία. Μερικές από τις πιο καταφανείς ομάδες αθλητών που εμπλέκονται στην χρήση τους είναι, οι bodybuilders Τα αναβολικά στεροειδή όλο και περισσότερο λαμβάνονται από αυτούς που επιθυμούν μια πιο μυώδη σωματική ανάπτυξη για καθαρά αισθητικούς λόγους ή αυξημένη επιθετικότητα. Οι πλειονότητα αυτών των αθλητών ασχολούνται με προπόνηση με βάρη.

10 Παρενέργειες απαγορευμένων ουσιών

11 Αυξητική ορμόνη ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΥΚΟΖΗ/ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗ ΟΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Μιλά : Νίκος Η αυξητική ορμόνη είναι μια από τις απαγορευμένες ουσίες που μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μακροχρόνια χρήση αυξητικής ορμόνης οδηγεί τον οργανισμό σε αυξημένη εφίδρωση, σακχαρώδη διαβήτη, οστική υπερτροφία, σπλαχνική υπερτροφία, αρθρίτιδα και οστεοπόρωση. Επίσης μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, καλοήθεις όγκους και καρκίνο.

12 Ερυθροποιητίνη ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΑΠΟΠΛΗΞΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ  ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΛΑΣΙΑ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: ΕΞΑΝΘΗΜΑ, ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΑΤΡΟΥ:  ΕΞΑΝΘΗΜΑ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΠΡΗΞΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΛΑΙΜΟΥ-ΓΛΩΣΣΑΣ, ΖΑΛΗ, ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ Μιλά : Φανή Χ Η ερυθροποιτήνη όπως και η αυξητική ορμόνη μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό αλλεργικές αντιδράσεις και υπέρταση. Η χρήση της μπορεί να αποβεί καταστροφική αφού έχει σοβαρές συνέπειες όπως η αποπληξία, η κεφαλαλγία, υπερφόρτωση της καρδιακής λειτουργίας ή καρδιακή ανακοπή με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

13 Ντόπινγκ αίματος ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΡΟΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
AIDS ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΝΗΣΜΟΣ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ ΣΗΨΑΙΜΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΕΡΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ ΘΑΝΑΤΟΣ Μιλά : Νικόλ Το doping αίματος μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις για το ανθρώπινο σώμα. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα επίφοβη, γιατί σχετίζεται άμεσα με την καρδιαγγειακή λειτουργία . Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η αύξηση του αίματος, η μετάδοση ασθενειών όπως το AIDS και η ηπατίτιδα, καθώς επίσης υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν φαινόμενα σηψαιμίας, βακτηριδιακών μολύνσεων, αερώδους εμβολής ή αλλεργικού σοκ.

14 Στεροειδή αναβολικά ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
ΝΑΝΙΣΜΟ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΡΚΙΝΟ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ, ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ: ΑΚΜΗ, ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΝΕΦΡΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΕΙΑ, ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ, ΑΝΔΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΗΣΕΩΣ, ΑΝΔΡΟΓΕΝΗ ΣΩΜΑΤΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. Μιλά : Μπλου Τα στεροειδή αναβολικά είναι συνθετικές μορφές της τεστοστερόνης και είναι γνωστά για τη δράση τους στους μυς, στα οστά και στη σύσταση του σώματος. Στους άνδρες προκαλούν ακμή, στειρότητα, αναστολή σπερματογένεσης, νεφρικές βλάβες, γυναικομαστία και υπερτροφία προστάτη ενώ στις γυναίκες έντονη τριχοφυΐα, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, διαταραχές εμμήνου ρήσεως, αυξημένη σεξουαλική διάθεση και υπερτροφία κλειτορίδας. Τέλος στους έφηβους σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και το σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες και αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών. Όπως βλέπετε και στην εικόνα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Heidi Krieger η οποία μετά το τέλος της αθλητικής της καριέρας προχώρησε σε εγχείρηση αλλαγής φύλλου και σήμερα ζει πλέον ως Andreas Krieger.

15 Εδώ βλέπετε 4 κορυφαίες αθλήτριες, σωστά ; Λάθος
Μιλά : Νίκος Εδώ βλέπετε 4 κορυφαίες αθλήτριες, σωστά ; Λάθος Στην πραγματικότητα βλέπετε μόνο μια γυναίκα ΟΙ υπόλοιπες τρεις μετά από τεστ φύλου αποδείχτηκε ότι ήταν άντρες

16 Ψυχολογικές Παρενέργειες
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗ ΨΥΧΩΣΗ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΡΓΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Μιλά : Φανή Χ Εκτός από τα παραπάνω, όλες οι απαγορευμένες ουσίες έχουν και ψυχολογικές παρενέργειες. Τα αναβολικά προκαλούν κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, μη ελεγχόμενη εκρηκτική συμπεριφορά, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση και ψύχωση. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν επιθετική συμπεριφορά, ξεσπάσματα οργής, παράνοια, ψευδαισθήσεις, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, βιαιότητα, παράνοια και υπερδιέγερση.

17 Το doping στην αρχαιότητα
Κρέας Αυγά Βότανα Μανιτάρια Ξηρά σύκα Αφεψήματα φυτικών σκευασμάτων Μιλά : Νικόλ Οι απαγορευμένες ουσίες χρησιμοποιούνται από τους αθλητές εδώ και χιλιάδες χρόνια… Από τους  πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες (776 π. Χ.) οι αθλητές κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βοδινού κρέατος και αυγών, δοκίμαζαν σπάνια βότανα και μανιτάρια προκειμένου να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα αλλά και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ακόμα έπιναν ένα μείγμα κρασιού και στρυχνίνης , ενός δηλητηρίου που σε μικρές δόσεις λειτουργεί σαν διεγερτικό. Τα ξηρά σύκα για αυξημένη ποσότητα σακχάρου, ήταν βασικά στοιχεία διατροφής. Έπιναν επίσης ορισμένα αφεψήματα φυτικών σκευασμάτων και τονωτικών τα οποία είχαν διουρητική και αποτοξινωτική δράση.

18 Μιλά : Νικόλ Επιπλέον, ο κόκορας που επιβίωνε από τις κοκορομαχίες, θεωρούταν ιδανική τροφή για έναν αθλητή επειδή του ανέβαζε την τεστοστερόνη. Αυτά ήταν και τα πρώτα “αναβολικά” που αναγνωρίστηκαν σε ολυμπιακούς αγώνες.

19 ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ Ωμό κρέας Καθόλου επιδόρπια Όχι παγωμένο νερό Όχι αλκοόλ
Μιλά : Μπλου Οι παλαιστές τρέφονταν με μείγμα από κρέας ταύρου και χοίρου για να πάρουν πρωτεΐνες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι αθλητές υποβάλλονταν σε νηστεία ή σε ειδική δίαιτα. Οι προπονητές τους συμβούλευαν να τρώνε ωμό κρέας, καθόλου επιδόρπια, να μην πίνουν παγωμένο νερό και να μην καταναλώνουν πολλά ποτήρια κρασιού.

20 Μίλων ο κροτωνιάτης Μιλά : Νίκος Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα  του Μίλωνα από τον Κρότωνα, ολυμπιονίκης της πάλης, ο οποίος κατείχε τη φήμη πως κατανάλωνε 7,5 λίτρα κρασιού, 9 κιλά ψωμί και μεγάλη ποσότητα κρέατος καθημερινά. Είχαν δημιουργηθεί διάφορες ιστορίες για την ρώμη και την μυϊκή του δύναμη. Λέγεται για παράδειγμα ότι είχε σηκώσει στους ώμους του έναν ταύρο όταν ήταν τεσσάρων ετών. Στην πραγματικότητα ο Μίλων είχε ανακαλύψει την προπόνηση με προοδευτική επιβάρυνση μέσω της σταδιακής αύξησης της αντίστασης όταν κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του για τους αγώνες άρχισε να σηκώνει ένα μοσχαράκι και να βαδίζει κάποια απόσταση. Με τον καιρό το μοσχάρι μεγάλωνε και έτσι ο Μίλων αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη δύναμη.

21 ΜΜΕ ΚΑΙ ΡΕΚΟΡ Η αντίδραση των ΜΜΕ είναι άμεση
Οι πρωταθλητές γίνονται γνωστοί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου κατακτούν  το θαυμασμό όλων Από πολλούς δημοσιογράφους γίνεται λόγος για ντοπάρισμα Προώθηση αθλητών Στόχος: η κατάρριψη των ρεκόρ Μιλά : Φανή Χ Κάθε φορά που οι αθλητές σπάνε τα κοντέρ των αγώνων, η αντίδραση των ΜΜΕ είναι άμεση. Οι δημοσιογράφοι δίνουν στους αθλητές των ρεκόρ χαρακτηρισμούς ηρώων με υπερφυσικές ικανότητες, όπως ‘’η αμερικανίδα σουπεργουμαν’’ ή άλλοτε ‘’ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου’’, ‘’άνθρωπος- ψάρι ’’, ‘’ιπτάμενος’’ κ.ά. Οι πρωταθλητές γίνονται γνωστοί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και κατακτούν  το θαυμασμό όλων.   Οι ικανότητές τους σαφώς αναγνωρίζονται από την πλειοψηφία, αλλά δε λείπουν και οι δημοσιογράφοι που κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δημοσιεύματα διχάζουν και όλο και περισσότεροι θεωρούν ως αιτία των ρεκόρ το ντοπάρισμα.  Έτσι έμμεσα γίνεται κατανοητό ότι ξεχωρίζουν και προβάλλονται μόνο οι καλύτεροι, ή έστω όσοι έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους. Επιπλέον, η προβολή των αθλητών μέσω των ΜΜΕ συμβάλλει στην προώθησή τους και έξω από το χώρο του αθλητισμού.  Γι’ αυτό και σήμερα, στόχος πολλών αθλητών είναι η κατάρριψη του προηγούμενου ρεκόρ έτσι ώστε να προβληθούν οι ίδιοι, απομακρυνόμενοι ολοένα και περισσότερο από το νόημα τις αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αθλητισμός.

22 Μιλά : Μπλου Στο project αυτό λοιπόν μάθαμε πάρα πολλά για το doping, τις απαγορευμένες ουσίες, τις παρενέργειες τους, αλλά και για την ισορροπημένη διατροφή. Πολλά μας εντυπωσίασαν και συγχρόνως πολλά μας ξάφνιασαν και μας τρόμαξαν. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Ιωαννίδη, τους συμμαθητές μας με τους οποίους συνεργαστήκαμε άψογα και τέλος εσάς που μας παρακολουθήσατε!! Ευχαριστούμε πολύ!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!


Κατέβασμα ppt "Φ Α Ρ Μ Α Κ Ο Δ Ι Ε Γ Ε Ρ Σ Η."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google