Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνες καθηγήτριες:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνες καθηγήτριες:
Έφηβοι και κινητό τηλέφωνο: Η μεγάλη μου ελευθερία ή η μικρή μου φυλακή; 3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ Τάξη Α’ Σχολικό έτος Υπεύθυνες καθηγήτριες: Βασιλείου Μαρία Παπαδιώτη Αικατερίνη

2 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΚΕΛΜΕΝΤ ΧΟΤΖΑ ΚΛΑΪΝΤΙ ΧΟΤΖΑ ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

3 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ;
Μπλα ραδιοκύματα Όταν ένα κινητό τηλέφωνο είναι ενεργοποιημένο, δηλαδή ανοιχτό, επικοινωνεί περιοδικά με την κεραία που δίνει κάλυψη στη συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται. Με αυτόν τον τρόπο, το κινητό τηλέφωνο δίνει το "στίγμα" του στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορεί ο χρήστης να πραγματοποιήσει ή να δεχθεί μια κλήση σε κάθε σημείο της χώρας. Εάν ο συνδρομητής μετακινείται, τότε το σήμα που εκπέμπει το κινητό εντοπίζεται από τις κεραίες στις περιοχές όπου κινείται. Όταν ένα κινητό τηλέφωνο είναι ενεργοποιημένο, δηλαδή ανοιχτό, επικοινωνεί περιοδικά με την κεραία που δίνει κάλυψη στη συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται. Με αυτόν τον τρόπο, το κινητό τηλέφωνο δίνει το "στίγμα" του στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορεί ο χρήστης να πραγματοποιήσει ή να δεχθεί μια κλήση σε κάθε σημείο της χώρας. Εάν ο συνδρομητής μετακινείται, τότε το σήμα που εκπέμπει το κινητό εντοπίζεται από τις κεραίες στις περιοχές όπου κινείται.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΨΕΛΕΣ; Κάθε σταθμός βάσης καλύπτει μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η οποία χωρίζεται σε μια η περισσότερες κυψέλες. Το μέγεθος κάθε κυψέλης καθορίζεται από τον αριθμό των συνδρομητών.

5 ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ;
1η γενιά: Η αρχή έγινε με την 1G, που έκανε την εμφάνισή της πριν από το 1990 σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Στην Ελλάδα δεν έφθασε ποτέ. Ογκώδεις συσκευές, χαμηλότατες ταχύτητες, χαμηλή ποιότητα και μετάδοση φωνής με αναλογικό τρόπο, αλλά και πολλά προβλήματα σύνδεσης ήταν τα χαρακτηριστικά της 1G. 2η γενιά: Εισήχθη στο παγκόσμιο στερέωμα στις αρχές της δεκαετίας του '90, κυρίως μέσω των τεχνολογικών υποδομών GSM (Global System for Mobile Communications). Στην Ελλάδα, το πρότυπο 2G που χρησιμοποιείται είναι το GSM. 3η γενιά: Ενσωματώνει, αρκετά πρότυπα με πιο διαδεδομένα τα πρότυπα UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). Η 3G είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και προσφέρει πολλές δυνατότητες υπηρεσιών πολυμέσων (λ.χ. παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων από το κινητό). 4η γενιά: Τελευταία, η συνέχεια σε αυτή τη διαδοχή των γενιών δόθηκε μετά το 2010, με το λανσάρισμα της τέταρτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (4G), που βρίσκεται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και εκτιμάται ότι θα ξεπερνά κατά πολύ όλες τις προηγούμενες.

6 GSM (Global System For Mobile Communication)
Το gsm είναι ένα πρότυπο σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Είναι ο τρόπος επικοινωνίας που αρχικά χρησιμοποιούνταν από κινητά 2ης γενιάς τα οποία δεν μπορούσαν να μεταφέρουν μεγάλο όγκο δεδομένων. Σύμφωνα με το πρότυπο gsm οι γεωγραφικές περιοχές χωρίζονται σε μια ή περισσότερες υποπεριοχές οι οποίες ονομάζονται κυψέλες. Οι κυψέλες έχουν σταθερό μέγεθος. Κάθε γεωγραφική περιοχή διαθέτει ένα σταθμό βάσης που μπορεί να εξυπηρετήσει συνδρομητές. Όταν ένας χρήστης μετακινείται από μια κυψέλη στην άλλη τότε τον εξυπηρετεί ένας άλλος σταθμός βάσης.

7 UMTS (Universal Mobile Telecommunication System)
Το παγκόσμιο σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών η αλλιώς umts βοηθάει τους συνδρομητές να μεταφέρουν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σε σχέση με το gsm. Το σύστημα umts το υποστηρίζουν μόνο κινητά 3ης γενιάς (smartphone) με τα οποία μπορούμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, να ανεβάσουμε - να κατεβάσουμε εικόνες, βίντεο και τραγούδια.

8 ΠΑΡΟΧΟΙ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
COSMOTE H COSMOTE είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με 7,9 εκατομμύρια συνδρομητές. Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Αθήνα και είναι 100% θυγατρική του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Η COSMOTE ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Απρίλιο του 1998.

9 VODAFONE Η Vodafone είναι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και μία από τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία επιχειρήσεις, με παρουσία στην Ηπειρωτική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Άπω Ανατολή, με θυγατρικές εταιρείες, ελεγχόμενες εταιρείες και επενδύσεις

10 WIND Η WIND είναι εταιρεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Εδρεύει στην Λ. Κηφισίας και είναι θυγατρική της ιταλικής εταιρίας Wind Telecomunicazioni SpA . Ξεκίνησε με το όνομα Telestet το Στις 5 Ιουνίου 2007 η εταιρία αλλάζει για δεύτερη φορά όνομα και μετατρέπεται σε WIND Hellas.

11 ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Με τους κινδύνους της ακτινοβολίας ,τις συνέπειές στον ανθρώπινο οργανισμό και την ασφαλή χρήση των κινητών ασχολούνται: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΒΑΘΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΑΘΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑ

12 ΤΙ EINAΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ή Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, (World Health Organization), γνωστή και με το διεθνές WHO, είναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ. Σκοπός αυτού του Διεθνούς Οργανισμού είναι η απόκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου Υγείας σε όλους τους λαούς της Γης. Υπέρ αυτού του σκοπού προσφέρει υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα. ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ή Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, (World Health Organization), γνωστή και με το διεθνές WHO. Eίναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ. Σκοπός αυτού του Διεθνούς Οργανισμού είναι η απόκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου Υγείας σε όλους τους λαούς της Γης. Υπέρ αυτού του σκοπού προσφέρει υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα.

13 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για θέματα ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας στη χώρα. Αποστολή της είναι η προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες. ( Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για θέματα ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας στη χώρα. Αποστολή της είναι η προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

14 ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ;
Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που διαδίδεται στο χώρο υπό τη μορφή κύματος και μεταφέρουν ενέργεια. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που διαδίδεται στο χώρο υπό τη μορφή κύματος και μεταφέρουν ενέργεια. Η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα εντάσσεται στις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Οι ακτινοβολίες αυτές είναι αδύνατο να προκαλέσουν ιοντισμό, δηλαδή μετάλλαξη ή αλλοίωση των μορίων. Αντίθετα, οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι αυτές που μεταφέρουν πολύ μεγάλη ενέργεια και είναι ικανές να διασπάσουν χημικούς δεσμούς. ΠΗΓΗ:

15 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ;
Σύμφωνα με μελέτες της ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) οι δυσμενείς βιολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο από τα κινητά προκύπτουν με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά 1οC. Η αύξηση αυτή γίνεται με την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. ΠΗΓΗ: Σύμφωνα με μελέτες της ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) οι δυσμενείς βιολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο από τα κινητά προκύπτουν με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά 1οC. Η αύξηση αυτή γίνεται με την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.

16 ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εικάζεται ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό μπορεί να είναι ένας παράγοντας που ελλοχεύει για τον ανθρώπινο οργανισμό πολλούς κινδύνους, όπως: Καρκινογένεση Ημικρανία Προβλήματα συγκέντρωσης Αρρυθμία Αϋπνία Εμφάνιση δυσπλασιών σε κύημα Οι έρευνες βέβαια είναι υπό εξέλιξη, καθώς η χρήση του κινητού γίνεται για λίγα σχετικά χρόνια και γι ’αυτό δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Οι έρευνες βέβαια είναι υπό εξέλιξη, καθώς η χρήση του κινητού γίνεται για λίγα σχετικά χρόνια και γι ’αυτό δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

17 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ S.A.R; Όταν εκτιθέμεθα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μια ποσότητα ενέργειας από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία απορροφάται από το σώμα μας. Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης ενέργειας ή SAR (Specific Absorption Rate) εκφράζει την απορροφούμενη ενέργεια ανά μονάδα χρόνου και μάζας στα διάφορα μέλη του σώματος. Ο ειδικός ρυθμός απορρόφησης ενέργειας ή SAR (Specific Absorption Rate) εκφράζει την απορροφούμενη ενέργεια από το σώμα σε ένα second ανά κιλό σε διάφορα μέλη του σώματος.

18 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ S.A.R Υπάρχει ο μέσος ολόσωμος SAR που εκφράζει την μέση τιμή της απορροφούμενης ενέργειας σε όλο το σώμα και Ο τοπικός SAR που αναφέρεται στην τοπική απορρόφηση σε μια περιοχή του σώματος Στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων τα αντίστοιχα μεγέθη είναι ο τοπικός SAR στην περιοχή του κεφαλιού και στην περίπτωση των σταθμών βάσης ο μέσος ολόσωμος SAR. Μονάδα μέτρησης του SAR είναι 1 W/Kg (1 Watt/kg).

19 ΟΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ 0,08 0,056 2 1,4 4 2,8 ΟΡΙΑ Ε.Ε (W/Kg) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΟΡΙΑ Ε.Ε (W/Kg) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΙΑ Μέσος ρυθμός απορρόφησης (SAR) ολόκληρου του σώματος. 0,08 0,056 Τοπικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) στο κεφάλι και στον κορμό. 2 1,4 Τοπικός ρυθμός απορρόφησης (SAR) στα άκρα. 4 2,8 Σε αυτή την διαφανεια βλεπουμε τα ορια εκθεσης στην ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια όπως τα θετει η ευρωπαικη ενωση καθως κ τα ορια που επικρατουν στον ελληνικο χωρο

20 ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΟ SAR ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΜΟΥ;
Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων δίνουν τις τιμές για τον τοπικό SAR στο κεφάλι για τα διάφορα μοντέλα των κινητών τους στα φυλλάδια τεχνικών χαρακτηριστικών των κινητών τους και στα εγχειρίδια χρήσης τους. Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να πληκτρολογήσει στο Google τα αρχικά SAR και το μοντέλο του κινητού του και να πατήσει αναζήτηση.

21 ΤΙΜΕΣ S.A.R

22 ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ OΜΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ;
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το 85% των νέων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια, παρόλο που γνωρίζουν την αρνητική επίδραση της ακτινοβολίας στον οργανισμό, το 38% από αυτούς χρησιμοποιούν το κινητό πάνω από 30 λεπτά ημερησίως. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το 85% των νέων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια παρόλο που γνωρίζουν την αρνητική επίδραση της ακτινοβολίας στον οργανισμό, το 38% από αυτούς χρησιμοποιούν το κινητό πάνω από 30 λεπτά ημερησίως. Επίσης, λανθασμένα, το 61% των ατόμων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι το είδος της ακτινοβολίας που εκπέμπει το κινητό είναι ραδιενεργή ενώ στην πραγματικότητα είναι ακτινοβολία ραδιοκυμάτων.

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

24 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

25 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Επίσης, λανθασμένα, το 61% των ατόμων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι το είδος της ακτινοβολίας που εκπέμπει το κινητό είναι ραδιενεργή ενώ στην πραγματικότητα είναι ακτινοβολία ραδιοκυμάτων.

26 ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Το κινητό τηλέφωνο έχει πια γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η χρήση του όμως δεν είναι πάντα προς όφελος της υγείας μας, καθώς εκπέμπει ακτινοβολία, που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μας βλάψει. Για αυτό αναζητήσαμε τρόπους προστασίας.

27 ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

28 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ ΕΝΣΥΡΜΑΤΑ HANDSFREE
Επιτρέπουν να περνάνε μόνο οι ακουστικές συχνότητες που είναι απαραίτητες για να ακούμε και να μιλάμε. Δεν αναμεταδίδουν δηλαδή τα εξαρτήματα αυτά την ακτινοβολία στο κεφάλι μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε ακτινοβολία στον εγκέφαλο μας. Μας βοηθούν να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία, ειδικά, όταν οδηγούμε. Χρησιμοποιώντας ενσύρματα handsfree όταν οδηγούμε είμαστε ασφαλέστεροι καθώς έχουμε την προσοχή μας στον δρόμο και οι πιθανότητες να πάθουμε ατύχημα είναι πολύ λιγότερες. Το κόστος των ενσύρματων handsfree είναι αρκετά χαμηλό καθώς κυμαίνονται από 1 ευρώ έως 60. (Κινητή τηλεφωνία και Υγεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) Τα ενσύρματα handsfree είναι ειδικά ακουστικά τα οποία μας επιτρέπουν να μιλάμε στο κινητό μας τηλέφωνο χωρίς να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

29 Bluetooth Ακουστικά Είναι μια ασύρματη τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία η οποία μπορεί να μεταδώσει σήματα μέσω μικροκυμάτων σε ψηφιακές συσκευές. Μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων καθώς το τοποθετούμε στο αυτί μας. Όταν χρησιμοποιούμε Bluetooth ακουστικά η συχνότητα ραδιενέργειας που δεχόμαστε είναι φορές χαμηλότερη από το κανονικό. (Κινητή τηλεφωνία και Υγεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Βικιπαίδεια)

30 ΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Είναι ένα προϊόν το οποίο κατασκευάζεται εδώ και 12 χρόνια Eίναι απαραίτητες για κάποιον που χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο πάρα πολύ συχνά, καθώς σύμφωνα με έρευνες του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών μειώνουν την ακτινοβολία που εισέρχεται στο σώμα μας έως και 97,5%. Είναι εύχρηστες και κατάλληλες για όλα τα κινητά τηλέφωνα και οι τιμές τους κυμαίνονται από 5,50 ευρώ έως 55 ευρώ. (Μηνιαία Ενημερωτική εφημερίδα Bionews,

31 ΟΡΘΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 16 ΕΤΩΝ
Αν και δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες σε ότι αφορά την έκθεση τους σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, προτείνεται από κάποιους διεθνείς φορείς τα παιδιά κάτω των 16 ετών να αποθαρρύνονται από την χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αυτό υποστηρίζεται διότι: Έως την ηλικία των 16 ετών περίπου, το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αναπτύσσεται, Συνεπώς δεν αποκλείεται κατά τις ηλικίες αυτές τα άτομα να είναι πιο ευαίσθητα σε κάποιους παράγοντες από ότι αργότερα. Τα άτομα μικρής ηλικίας έχουν στατιστικά μεγαλύτερο χρόνο ζωής μπροστά τους απ’ότι οι μεγαλύτεροι και έτσι αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιδράσεις από την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλωθούν σε κάποιοι που ξεκινά την χρήση από νεαρή ηλικία παρά σε κάποιο μεγαλύτερο. Υπάρχει γενικά μεγαλύτερη ευαισθησία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών απ’ότι στους μεγαλύτερους. (Κινητή τηλεφωνία και Υγεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας)

32 Συμβουλές για την σωστή χρήση κινητού (1/2)
Κάθε φορά που θέλετε να μιλήσετε στο τηλέφωνο, ειδικότερα αν πρόκειται για μία κλήση που θα διαρκέσει αρκετή ώρα, απαραίτητο είναι να χρησιμοποιείτε αξεσουάρ, που επιτρέπουν να μην ακουμπά η συσκευή στο κεφάλι σας. Να έχετε πάντα μαζί με τη συσκευή σας bluetooth ή έστω handsfree. Αν δεν έχετε, επιλέξτε την ανοιχτή ακρόαση για να συνομιλήσετε. Γενικότερα πάντως, αποφύγετε τις μακροχρόνιες κλήσεις. Κάνουν κακό στην υγεία σας. Το κινητό πρέπει να μένει όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα μας. Αποφεύγετε να το έχετε στην τσέπη σας, ιδίως σε αυτήν του πουκαμίσου ή του σακακιού. Προτιμήστε μία θήκη προστασίας. Κυκλοφορούν δεκάδες στην αγορά και μπορείτε να βρείτε πάρα πολύ εύκολα. Ελαχιστοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση του κινητού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις αγροτικές περιοχές και γενικά οπουδήποτε βρίσκεστε μακριά από κεραίες. Έρευνα έχει δείξει ότι η αναζήτηση σήματος εκπέμπει αρκετές δόσεις ακτινοβολίας. Προσπαθήστε να αφήσετε κλειστό το κινητό σας τηλέφωνο μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε. Αυτό βοηθάει πολύ, διότι αν ένα κινητό τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο τότε δεν εκπέμπει ακτινοβολία.

33 Συμβουλές για την σωστή χρήση κινητού(2/2)
Αποφύγετε τις κλήσεις όταν βρίσκεστε μέσα σε κτίρια, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από χάλυβα. Όταν βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει μεγαλύτερη ακτινοβολία από το κανονικό και αυτό το κάνει περισσότερο βλαβερό για την υγεία μας. Να προτιμάτε το σταθερό τηλέφωνο από το κινητό, όταν στη διάθεσή σας είναι και τα δύο. Το (ενσύρματο) σταθερό τηλέφωνο δεν εκπέμπει μεγάλη ακτινοβολία και για αυτό το προτιμούμε από το κινητό όταν έχουμε στην διάθεση μας και τα δύο. Προτιμάτε να στέλνετε γραπτά μηνύματα, όποτε αυτό μπορεί να υποκαταστήσει μια συνομιλία από το κινητό. Δέχεστε λιγότερη ακτινοβολία αν το κινητό τηλέφωνο δεν βρίσκεται κοντά στο κρανίο σας. Απερίσκεπτη είναι η αγορά κινητού σε ανηλίκους. Κυρίως τα μικρότερα παιδιά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο από την ακτινοβολία, αφού τα κρανία τους είναι λεπτότερα από αυτά των ενηλίκων. Να μην επιτρέπεται στα μικρά παιδιά να κοιμούνται με το κινητό στο προσκέφαλό τους ή γενικά οπουδήποτε δίπλα στο κρεβάτι τους. Το ίδιο να κάνουν και οι ενήλικοι. (Ημερήσια ενημερωτική εφημερίδα

34 Συμπεράσματα Έρευνας 1/2
Σύμφωνα με την ερεύνα το 40% των χρηστών χρησιμοποιούν πολύ συχνά τέτοιες συσκευές, το 34% σπάνια ενώ το 26% συχνά. Άρα η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν συσκευές προστασίας από την ακτινοβολία.

35 Συμπεράσματα Έρευνας 2/2
Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε το 53 % των χρηστών χρησιμοποιεί τα ενσύρματα handsfree για να εμποδίσουν την ακτινοβολία των κινητών να συσκευές προστασίας από την ακτινοβολία. εισέλθουν στο σώμα τους. Το 21% απάντησε ότι χρησιμοποιεί bluetooth ακουστικά, το 8% θήκες προστασίας ενώ μόλις το 18% απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί καμία συσκευή.

36 ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

37 Γιατί επιλέγεται το κινητό ως μέσο επικοινωνίας από τους νέους (1/2)
Διευκολύνει την καθημερινότητα τους. Η σχολική τους ζωή βελτιώθηκε αφού μπορούν να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές, τους φίλους τους όπου κι αν βρίσκονται Μπορούν να συνδέονται με το διαδίκτυο, να αποθηκεύουν πληροφορίες Δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί από το σπίτι του, να εμπλακεί σε κυκλοφοριακό χάος, να σκεφτεί πως θα ντυθεί και ποιο σημείο επαφής να επιλέξει Παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας στους γονείς, που μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τα παιδιά τους, μειώνοντας τις ανησυχίες τους σε μία εποχή έξαρσης της εγκληματικότητας

38 Γιατί επιλέγεται το κινητό ως μέσο επικοινωνίας από τους νέους (2/2)
Διευκολύνει την εξ αποστάσεως επικοινωνία με την κάλυψη των χιλιομετρικών αποστάσεων Επιτρέπει στο νέο χρήστη να συνδυάζει ρόλους που διαφορετικά θα απαιτούσαν την ταυτόχρονη παρουσία του σε διαφορετικά μέρη και να διατηρεί επαφές με τους άλλους ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο κινείται. Το κινητό καθιστά το περιεχόμενο της επικοινωνίας απόλυτα ιδιωτικό και καλύπτει, έτσι, τις προσωπικές ανάγκες του ατόμου Παρέχει μεγάλο εύρος λειτουργιών και εξυπηρετήσεων (π.χ. ενημέρωση για ψυχαγωγικές επιλογές). Θεωρείται μόδα και διαφήμιση

39 Κινητά και κοινωνικοποίηση των νέων
ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ: Προάγει τα αισθήματα ασφάλειας, αφού οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, μειώνοντας τις ανησυχίες τους Αποτελεί τον <<καλύτερο φίλο>> των νέων καθώς γίνεται σύντροφος στην διασκέδασή τους Οι νέοι εκτιμούν ότι το κινητό τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν με οποιονδήποτε επιθυμούν, έχοντας τη δική τους προσωπική πύλη επικοινωνίας. οι νέοι αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές ομάδες και καθορίζουν τα όρια των κοινωνικών τους δικτύων. Οι νέοι νιώθουν μια «ασφάλεια κοινωνικότητας». Το κινητό λειτουργεί ως όργανο απελευθέρωσης στην επικοινωνία των νέων.

40 Κινητά και κοινωνικοποίηση των νέων
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ: Υποκαθιστά την αμεσότητα της επικοινωνίας και μειώνει, έτσι, τη θετική επίδραση της κοινωνικής προσέγγισης Η διαπροσωπική επικοινωνία μπορεί να εκφυλιστεί με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η επικοινωνία «πρόσωπο με πρόσωπο» και οι νέοι εθίζονται σε μια «τεχνητή» επαφή με τους συνομήλικους τους Οδηγεί στην απομόνωση και καλλιεργεί την εσωστρέφεια Μετατρέπεται σε εργαλείο προσβολής των συμμαθητών πίσω από την ανωνυμία μηνυμάτων Η κατάχρησή τους έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, κυρίως στους ανήλικους χρήστες. Υποσκάπτει τη γνήσια επικοινωνία που έχουν ανάγκη οι νέοι

41 Συμπεράσματα το 74% στον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν να συναντηθούν από κοντά με τους φίλους τους, παρά να τηλεφωνήσουν στο κινητό τους, πράγμα το οποίο δείχνει ότι το κινητό δεν έχει υποκαταστήσει την «κατά πρόσωπο» επικοινωνία.

42 Συμπεράσματα Το 41% των μαθητών θεωρεί περισσότερο απαραίτητο το κινητό τηλέφωνο για να ενημερώνει τους γονείς/φίλους τους σχετικά με το που βρίσκονται, το 36% για να συζητά με τους φίλους του και το υπόλοιπο 22% για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

43 Συμπεράσματα Το 55% των συμμαθητών μας αποδείχτηκε ότι χρησιμοποιεί το κινητό τους για λιγότερο από 10 λεπτά στη διάρκεια της μέρας, το 21% για λεπτά, το άλλο 21% για λεπτά ενώ η μειοψηφία (3%) για πάνω από μισή ώρα.

44 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ GREEKLISH ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΞΑΝΘΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗ

45 ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ GREEKLISH Η λέξη greeklish είναι συνδυασμός των λέξεων greek και english και αποδίδει την ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Με τον όρο «Greeklish» περιγράφουμε τον άτυπο τρόπο μεταγραφής(transliteration) των ελληνικών γραμμάτων σε: αριθμούς, σύμβολα και χαρακτήρες της λατινικής αλφαβήτου. Η ψηφιακή αυτή γλώσσα ή ιδίωμα επινοήθηκε στα πρώτα στάδια της εμφάνισης των προσωπικών υπολογιστών στη δεκαετία του 1980 διότι οι πρώτοι φυλλομετρητές (internet explorer, netscape navigator) δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν το ελληνικό αλφάβητο.

46 ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ GREEKLISH Δεν πρόκειται για νέα γλώσσα ή διάλεκτο, ή ιδίωμα επικοινωνίας δεδομένου ότι τα κείμενα που γράφονται με greeklish δεν έχουν αναγκαστικά γλωσσική απόκλιση. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, γράφονται και κατανοούνται από γνώστες της ελληνικής γλώσσας. (massmedia-gr)

47 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ GREEKLISH ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Oι νέοι έχουν αναπτύξει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας, τα λεγόμενα greeklish.

48 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ GREEKLISH ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Σήμερα με την χρήση αυτή οι άνθρωποι ‘’απατούν’’ την ελληνική γραφή με αποτέλεσμα την αλλοίωση της γλώσσας μας . Πολλοί χρησιμοποιώντας τα Greeklish, ξεχνούν την ορθογραφία, έτσι όταν γράφουν κάνουν υπερβολικά πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Επειδή τα Greeklish είναι ανάμειξη ελληνικής γλώσσας με λατινικό αλφάβητο και δεν έχουν σημεία στίξης, υπάρχει έλλειψη σαφήνειας και κατανόησης .Επίσης ο καθένας χρησιμοποιεί τη δικιά του μέθοδο για να γράφει τα greeklish με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η κατανόηση μεταξύ τους καθώς πολλοί δημιουργούν δικές τους λέξεις με την μέθοδο της σύντμησης των λέξεων π.χ τέλος πάντων = tespa , κατάλαβα = ktlv . Αυτή η σύντμηση των λέξεων δημιουργεί πρόβλημα στην κατανόηση και οδηγεί στην λεξιπενία

49 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ GREEKLISH ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Εάν τη λέξη ειρήνη τη γράψεις όλα με γιώτα (ι) και με ένα ι της λατινικής ισοπεδώνεις όλη την ιστορία αυτής της λέξης. Το ίδιο αν γράψεις τη λέξη δημοκρατία, το ίδιο αν γράψεις τη λέξη πολιτεία. Με την χρήση των greeklish αποστασιοποιούμαστε από το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του πολιτισμού μας τη γλώσσα, την οποία καλούμαστε να την προφυλάξουμε. Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» των Ελλήνων από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, προειδοποιώντας ότι «οι νέοι άνθρωποι θα το πληρώσουν ακριβά» (

50 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Τα ποσοστά της έρευνας έδειξαν ότι το 39% χρησιμοποιεί συντομογραφίες greeklish συχνά, το 38% καθόλου και το 23% σπάνια. Βάσει της έρευνας που έγινε με την χρήση ερωτηματολογίων αποδείχθηκε ότι το 60% των ατόμων χρησιμοποιεί τα greeklish για εξοικονόμηση χρόνου. Το 23% τα χρησιμοποιεί επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποδώσει αυτά που θέλει να πει στην ελληνική γλώσσα και το 17% επειδή δεν θέλει να κάνει ορθογραφικά λάθη.

51 Αποτελέσματα της έρευνας
Χρησιμοποιείτε συντομογραφίες greeklish όταν γράφετε μηνύματα στο κινητό;

52 Αποτελέσματα της έρευνας
Γιατί χρησιμοποιείτε τα greeklish :

53 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, Γιώργος Ν. Μπατζίνας (2004)
Έκφραση-Έκθεση Α’ Λυκείου, Δημήτρης Β. Λούλος (2004) Λόγου Δοκιμές Β’ Λυκείου, Αλ. Τότσικας, Δ. Χουλιτούδης, Π. Καχριμάνη (1998) Κινητή τηλεφωνία και Υγεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Βικιπαίδεια Μηνιαία Ενημερωτική εφημερίδα Bionews, Ημερήσια ενημερωτική εφημερίδα MOBILE NETWORK TELECOMMUNICATION SYSTEM IN GREECE PILIDOU ALEXANDRA University of Macedonia Master in Information Systems «Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία» -Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ( περιοδικό “Popular Medicine” Σεπτέμβριος 2007


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνες καθηγήτριες:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google