Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ νύμφη του Θερμαϊκού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ νύμφη του Θερμαϊκού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ νύμφη του Θερμαϊκού

2 Η θέση της

3 Από δορυφόρο

4 Γεωγραφία Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του σημερινού νομού Θεσσαλονίκης, στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου. Βόρεια-Βορειοανατολικά της πόλης υψώνεται ο Χορτιάτης, φυσική οχύρωση και πηγή μέρους του νερού που χρησιμοποιείται για την ύδρευση της. Βορειοδυτικά απλώνεται η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης σε ύδρευση. Η πεδιάδα ευνόησε την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής, καθώς σχηματίστηκε (περίπου τον 1ο π.Χ. αιώνα) από τις προσχώσεις των ποταμών που διαρρέουν το νομό κι έτσι είναι ιδιαίτερα εύφορη.

5 Ήχος και εικόνα

6

7

8

9 Γεωγραφία Οι τρεις αυτοί ποταμοί, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Γαλλικός, εκβάλλουν δυτικά της πόλης ενώ ακόμα νοτιότερα εκβάλλει ο Αλιάκμονας. Το δέλτα του Αξιού αποτελεί υγροβιότοπο στρεμμάτων ιδιαίτερης σημασίας, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Η θέση της πόλης στην ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας-Θράκης, η ύπαρξη του λιμανιού της ως φυσικής πύλης της περιοχής αυτής προς τη θάλασσα αλλά και η φυσική οχύρωσή της καθιστούν τη Θεσσαλονίκη αφενός σημαντικό στρατηγικό σημείο, αφετέρου εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτισμικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα έως και τα σημερινά χρόνια.

10 Κλίμα Το κλίμα της Θεσσαλονίκης είναι μεσογειακό αλλά εμπεριέχει και ηπειρωτικά χαρακτηριστικά. Γενικότερα πάντως, η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει αρκετές ηλιόλουστες μέρες κατά την διάρκεια του έτους. Η χιονόπτωση κατα τον χειμώνα δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη και μπορεί να σημειωθεί ανα πάσα στιγμή από τις αρχές του Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, αλλά όσο χιόνι φτάνει στο έδαφος συνήθως λιώνει μέσα σε λίγες ώρες.Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις στον κανόνα, με τις ιστορικές χιονοπτώσεις του 1988 και του 2001 να επαληθεύουν το γεγονός.

11 Ιστορία Η πόλη της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από το βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας. Πολύ σύντομα αυτή η πόλη έγινε εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο τόσο της Μακεδονίας όσο και των Βαλκανίων. Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στη Μεσόγειο.

12 Ο Μέγας Αλέξανδρος

13 Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Η ΔΕΘ είναι σημαντική ετήσια έκθεση για όλο το Βαλκανικό χώρο, και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1925 στη Θεσσαλονίκη με εμπορικό χαρακτήρα και η πρώτη διοργάνωση έγινε το Στην έκθεση αυτή που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο, συμμετέχει σήμερα μεγάλος αριθμός εκθετών από πολλές χώρες σε ιδιαίτερα περίπτερα - χώρους παρουσίασης. Παράλληλα πραγματοποιούνται πλήθος δραστηριοτήτων, συναυλιών κλπ, ενώ είθισται ο Πρωθυπουργός της χώρας να εκφωνεί λόγο σχετικό με την κατάσταση της οικονομίας.

14 Αρχιτεκτονική

15 Βυζαντινή πόλη

16 Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο

17 Αεροδρόμιο Μακεδονία

18 Σιδηροδρομικός σταθμός

19 Τέχνες

20 Εικόνες

21 Πάρε, πάρε κόσμε, κουλούρι πάρε!

22 Μμμ! Με κρέμα ή τυρί νόστιμη πολύ!!!
Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε ως Σερραία, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Η μπουγάτσα δεν υστερεί σε δημοτικότητα και στη Θεσσαλονίκη .

23 αθλητισμός

24 Τι εννοούν οι Θεσσαλονικείς όταν λένε;
έπαθα φούιτ = έπαθα λάστιχο τον τηλεφώνησα = του τηλεφώνησα με είπε = μου είπε πίτα με σουβλάκι = πίτα με καλαμάκι τουρλού = μπριάμ αρχινίζω = αρχίζω όζα = μανό Να σε δώσω κιμά να με κάνεις κεφτέ ; = Να σου δώσω κιμά να μου κάνεις (ζυμώσεις) κεφτέδες;

25 τραγούδι Όμορφη Θεσσαλονίκη Είσαι το καμάρι της καρδιάς μου
Στίχοι-μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Είσαι το καμάρι της καρδιάς μου Θεσσαλονίκη όμορφη γλυκιά Κι αν ζω στην ξελογιάστρα την Αθήνα Για σένα τραγουδώ κάθε βραδιά. (ρεφραίν) Ω! Όμορφη Θεσσαλονίκη Ω! Τα μαγικά σου βράδια νοσταλγώ Μέσα στα στενά σου τα σοκάκια Έζησα τις πιο γλυκές στιγμές Καντάδες χίλιες νύχτες έχω κάνει Για όλες τις μποέμικες καρδιές. ρεφραίν

26 Οι χάρτες μας

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38


Κατέβασμα ppt "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ νύμφη του Θερμαϊκού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google