Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΟ TRADING Τι ενδεχομένως χρησιμοποιούν τα μεγάλα παιδιά των Hedge Funds

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΟ TRADING Τι ενδεχομένως χρησιμοποιούν τα μεγάλα παιδιά των Hedge Funds"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΟ TRADING Τι ενδεχομένως χρησιμοποιούν τα μεγάλα παιδιά των Hedge Funds gbosmis@yahoo.com

2 Τι είναι ? Σύστημα που καθορίζει την κατανομή των κεφαλαίων του χαρτοφυλακίου κάθε στιγμή t. Ως είσοδο έχει τις τιμές όλων των m μετοχών του χαρτοφυλακίου μέχρι την στιγμή t. Ως έξοδο έχει την κατανομή του κεφαλαίου σε κάθε μια από τις m μετοχές για το χρονικό διάστημα μεταξύ t και t+1.

3 Σχηματικό Διάγραμμα Αλγορίθμου Σύστημα S1S1 S2S2 S3S3 SmSm Τιμές........ b1b1 b2b2 b3b3 bmbm Κατανομή κεφαλαίου

4 Πως λειτουργεί ? Ο αλγόριθμος εκμεταλλεύεται τις εγγενείς στατιστικές ιδιότητες των τιμών. Με βάση τις ιδιότητες αυτές υπολογίζει το βέλτιστο χαρτοφυλάκιο για διακράτηση στο χρονικό διάστημα t έως t+1. Δεν βασίζεται σε κάποιους δείκτες τεχνικής ανάλυσης. Δεν είναι optimized και δουλεύει σε κάθε τύπο αγοράς.

5 Περισσότερες λεπτομέρειες Στην ανοιχτή βιβλιογραφία υπάρχουν περιγραφές της αρχής λειτουργίας τέτοιων αλγορίθμων. Οι αντίστοιχοι που χρησιμοποιούνται από Hedge Funds είναι φυσικά επτασφράγιστο μυστικό. Η υλοποίηση σε πραγματικό χρόνο απαιτεί την δημιουργία ειδικού προγράμματος και την δυνατότητα δρομολόγησης εντολών κατευθείαν από το πρόγραμμα.

6 Πόσο αποδίδει ? Η πραγματική απόδοση των αλγορίθμων αυτού του τύπου εξαρτάται από το transaction cost του καθενός. Αυτό συμβαίνει γιατί ο όγκος συναλλαγών που πραγματοποιούν είναι πολύ μεγάλος. Υψηλό transaction cost καθιστά την εφαρμογή του αλγορίθμου ανέφικτη. Αλγόριθμος της ανοιχτής βιβλιογραφίας κατάφερε να πετύχει αποδόσεις της τάξης του 50% το χρόνο χωρίς transaction cost χρησιμοποιώντας μετοχές του Dow Jones σε μια περίοδο που ο δείκτης ήταν ελαφρά πτωτικός. Επιβεβαίωσα τα αποτελέσματα του αλγόριθμου εφαρμόζοντας τον ίδιο αλγόριθμο στα ίδια δεδομένα.

7 Παράδειγμα στον FTSE-20 Χρησιμοποίησα για backtesting 5 μετοχές του FTSE-20 (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ) για μια περίοδο 2 ετών (9/11/04 – 3/11/06) χωρίς transaction cost. Το κέρδος μιας απλής παραλλαγής του αλγορίθμου είναι στην περίοδο αυτή 107,5%. Την ίδια χρονική περίοδο η καλύτερη απόδοση από μετοχή αυτής της πεντάδας ήταν 91%. Επειδή την περίοδο αυτή η αγορά ήταν έντονα ανοδική αντέστρεψα την χρονική σειρά των δεδομένων, δημιουργώντας μια έντονα πτωτική αγορά και επανέλαβα τον αλγόριθμο. Παρόλα αυτά ο αλγόριθμος πραγματοποίησε ένα πολύ μικρό κέρδος (< 1%).


Κατέβασμα ppt "ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΟ TRADING Τι ενδεχομένως χρησιμοποιούν τα μεγάλα παιδιά των Hedge Funds"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google