Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ Δ/ντής Κλινικής Φροντίδας Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.

2 Παρόμοια κλινική εικόνα με την εποχική γρίπη

3 ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από πάσχοντα άτομα όταν αυτά βήχουν, φταρνίζονται, μιλάνε ή γελάνε έντονα.

4 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1 μεταδίδουν τη νόσο για διάστημα μιάς (1) ημέρας πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων μέχρι πέντε (5)- επτά (7) ημέρες μετά.

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πυρετός >37,8ο C Βήχας
Πόνοι στούς μύες και τις αρθρώσεις Πονοκέφαλος Ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση Πόνος στο λαιμό Ρίγη Εντονη καταβολή Διάρροιες-Εμετοι Πνευμονία 85% 82% 52% 51% 50% 41% 3-5% 1%

6 Οι περισσότεροι ασθενείς θα παρουσιάσουν ύφεση των συμπτωμάτων χωρίς να χρειαστούν ιατρική φροντίδα.

7 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

8 ΠΑΙΔΙΑ Ταχύπνοια ή εργώδης αναπνοή Κυάνωση Αφυδάτωση Συνεχείς έμετοι
Μειωμένη αντίδραση, βυθιότης Εντονη ευερεθιστότητα Συμπτωματολογία βαθμιαία επιδεινούμενη.

9 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ρηχές και εργώδεις αναπνοές Πόνος ή/και πίεση στο στήθος
Ξαφνική αίσθηση ιλίγγου Σύγχυση Συνεχείς έμετοι Συμπτωματολογία βαθμιαία επιδεινούμενη.

10 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και πετάξτε το μετά από τη χρήση. Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια σας,τη μύτη ή το στόμα. Πλένετε πολύ συχνά τα χέρια σας με σαπούνι ή/και αλκοολούχο διάλυμα.

11 ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό. Περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες Φροντίδα από ένα μόνο άτομο. Παραμονή στο σπίτι ένα 24 ωρο από την υποχώρηση του πυρετού. Ανάπαυση και λήψη άφθονων υγρών. Κάλυψη του στόματος με μαντήλι όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Χρήση μάσκας-εαν γίνεται ανεκτή- όταν υποχρεωνόμαστε να είμαστε μαζί με άλλα άτομα.

12 ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκπαίδευση μαθητών-τριών να καλύπτουν στόμα και μύτη με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται Υπενθύμιση σε διδακτικό προσωπικό και μαθητές της αυστηρής τήρησης κανόνων ατομικής υγιεινής. Ευαισθητοποίηση και άμεση αντίδραση επί υπάρξεως συμπτωματολογίας γρίπης σε κάποιο άτομο της σχολικής κοινότητας. Συνεχής επικοινωνία με φορείς παροχής υγείας της περιοχής.

13 ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (για εμφάνιση επιπλοκών από τον ιό Η1Ν1)
ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (για εμφάνιση επιπλοκών από τον ιό Η1Ν1) Παιδιά ηλικίας< 5 ετών (κυρίως <2 ετών). Ατομα ηλικίας>65 ετών. Ατομα ηλικίας <19 ετών τα οποία λαμβάνουν ασπιρίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γυναίκες σε εγκυμοσύνη Πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (Σ.Δ.,αναπνευστικά,καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι,Χ.Ν.Α.,χρόνια νοσήματα ήπατος, μεταμοσχευθέντες...) Τρόφιμοι ιδρυμάτων

14 ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΗΣ-1
ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΗΣ-1 Ηλικία>65 χρ. Τρόφιμοι ιδρυμάτων Ενήλικες και παιδιά με χρόνια καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα Ατομα με χρόνια μεταβολικά νοσήματα Ανοσοκατασταλμένοι Ατομα ηλικίας 6 μηνών-18 ετών με χρόνια λήψη ασπιρίνης.

15 ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΗΣ-2
ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΓΡΙΠΗΣ-2 Γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Υπηρετούντες στο Στρατό, σε Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας Απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία (αποφυγή πιθανής συν-λοίμωξης από Η5Ν1)

16 Το εμβόλιο της κοινής γρίπης δεν προστατεύει από τον νέο ιο της γρίπης Α (Η1Ν1)

17 ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ (23-δύναμο μη συζευγμένο εμβόλιο)
Ατομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV Ατομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα Ατομα με σπληνεκτομή Ατομα με Σ.Δ. Ανοσοκατασταλμένα άτομα εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας Ατομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια. Ατομα >65 ετών

18 Παιδιά ηλικίας 2 μηνών-5 ετών (που δεν έχουν εμβολιασθεί σύμφωνα με το Ε.Π.Ε.) εμβολιάζονται με το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο

19 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ Τα χέρια πλένονται με την κατάλληλη ποσότητα σαπουνιού (3-5 ml) για τουλάχιστον 15sec.

20 ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ Πριν αγγίξουμε το στόμα μας για να φάμε, να πιούμε ή να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Μετά τη χρήση της τουαλέττας Οταν αγγίζουμε επιφάνειες όπως:πόμολα, χειρολαβές ή σε πολυσύχναστα μέρη. Οταν ερχόμαστε σε επαφή με άρρωστα άτομα.

21 ΣΩΣΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ Πλένουμε τα χέρια μας προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Τρίβουμε καλά όλες τις επιφάνειες ανάμεσα στα δάχτυλα. Σκουπίζουμε τα χέρια μας με χειροπετσέτα. Χρησιμοποιούμε τη χειροπετσέτα για να κλείσουμε τη βρύση και να ανοίξουμε την πόρτα.

22 Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση κανένα άλλο μέτρο πρόληψης.

23 H ΧΡΗΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

24 Η ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Κατέβασμα ppt "ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google