Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μελετώ την επιστολή (Ε.1) και συμπεραίνω

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μελετώ την επιστολή (Ε.1) και συμπεραίνω"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μελετώ την επιστολή (Ε.1) και συμπεραίνω
Προς το Αξιότιμο Διοικητικό Συμβούλιο του Ανορθωτικού Συνδέ- σμου Περαμιωτών στη Κων/πολη Αγαπητοί συμπατριώτες, Υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούμε.Το Βαλουκεσέρ καίγεται, όλη η περιοχή βρίσκεται στα χέρια του εχθρού.Η Πάνορμος εκκενώνεται.Οι Αρχές αναχώρησαν.Δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα. Η σωτηρία μας εξαρτάται μόνο από τη φυγή.Πώς όμως θα φύγουμε; Έχουμε άμεσα ανάγκη από ατμόπλοιο.Η τελευταία και μοναδική μας ελπίδα,είστε εσείς. Όταν λάβετε την παρούσα επιστολή,να ναυλώσετε κατάλληλο ατμόπλοιο και να το στείλετε να πας πάρει για να σωθούμε από τη σφαγή.Γι’αυτόν τον λόγο στέλνουμε καϊκι.Να κάνετε γρήγορα. Οποιαδήποτε αναβολή,ή αδιαφορία θα φέρει την καταστροφή. Να κάνετε γρήγορα,διαφορετικά θα έρθει το τέλος μας.Έχουμε τετρακόσιες λίρες στα χέρια μας». «Πέραμος 23 Αυγούστου 1922 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ Ανορθωτικός Σύνδεσμος Περαμίων Κων/πόλεως: Οργάνωση που ιδρύθηκε το 1919 από τους Περαμιώτες της Πόλης με σκοπό να βοηθήσει την Πέραμο μετά τις καταστροφές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου Βαλουκεσέρ:περιοχή κοντά στη Πέραμο Δημογεροντία:πολιτικοί και διοικητικοί άρχοντες της Περάμου Μελετώ την επιστολή (Ε.1) και συμπεραίνω ποιός είναι ο αποστολέας της,ποιό το θέμα της ,σε ποιόν απευθύνεται,καθώς επίσης και τη χρονολογία της συγγραφής της. Ε.1 Επιστολή της Δημογεροντίας Περάμου της Κυζίκου προς τον Ανορθωτικό Σύνδεσμο Περαμίων Κωνσταντινουπόλεως. «Aποδελτιωμένο έγγραφο/1ο Αντάμωμα Περαμιωτών-Άγνωστες σελίδες ιστορίας της Ν.Περάμου» επιμέλεια Νικ.Ρουδωμέτωφ Ν.Πέραμος 2008

2 «Ο Σύνδεσμος[…]ορίζει μια τριμελή επιτροπή και την στέλνει
Η βοήθεια του Ανορθωτικού Συνδέσμου Κωνσταντινουπόλεως προς τους Περαμιώτες «Ο Σύνδεσμος[…]ορίζει μια τριμελή επιτροπή και την στέλνει με ένα πλοίο για να παραλάβουν και να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί,μεταφέροντάς τους Περαμιώτες στη κοντινή Πάνορμο που και αυτή αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα και μετά στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης,που δεν κινδύνευε άμεσα.Το πλοίο έκανε δύο αγώγια και επέστρεψε στην Πόλη μεταφέροντας όσα,κυρίως εμπορεύματα,δεν μπόρεσε να ξεφορτώσει στο Μυριόφυτο.Ο Σύνδεσμος[…]φρόντισε να εκποιήσει τα εμπορεύματα και να στείλει τα χρήματα στους εξουθενωμένους Περαμιώτες στην Καβάλα,όπου εν τω μεταξύ είχαν μεταφερθεί από το Μυριόφυτο.» «1Ο Αντάμωμα Περαμιωτών-Άγνωστες σελίδες ιστορίας της Ν.Περάμου» Επιμέλεια Νικ.Ρουδομέτωφ Ν.Πέραμος 2008 Ε.2 Μελετώ την παραπάνω πηγή(Ε.2)και συμπεραίνω ποια ήταν η βοήθεια του Συνδέσμου προς τους Περαμιώτες πρόσφυγες. Γλωσσάριο Αγώγια:δρομολόγια Εκποιήσει:πουλήσει

3 Κάπως έτσι,λοιπόν,οι πρόσφυγες από τη Πέραμο της Κυζίκου,
εγκαταστάθηκαν πρόχειρα στη πόλη της Καβάλας και λίγο αργότερα επέλεξαν το χωριό μας,τη Ν.Πέραμο,για τη μόνιμη εγκατάστασή τους…

4 συμπεραίνω από πού ξεκίνησαν οι Περαμιώτες πρόσφυγες και ποιός
Ν.Πέραμος Καβάλας Ε.4 Χάρτης της Κυζικινής χερσονήσου στη Μ.Ασία ‘’Η Πέραμος της Κυζίκου’’Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη Αθήναι 1968 Πέραμος Κυζίκου Μ.Ασία 1. Μελετώ τις πηγές (1.3,1.4) και συμπεραίνω από πού ξεκίνησαν οι Περαμιώτες πρόσφυγες και ποιός ήταν ο τελικός τόπος εγκατάστασής τους. Ε.3 Xάρτης με επισήμανση στην Πέραμο της Κυζίκου στη Μ.Ασία και στη Νέα Πέραμο Καβάλας(o χάρτης στην αρχική του μορφή προέρχεται από το site:googlemaps.com)

5 Θέλετε όμως να μάθουμε τι απέγιναν οι Περαμιώτες
πρόσφυγες; Πού έμειναν τον πρώτο καιρό; Ποιές ήταν οι ασχολίες τους στη νέα πατρίδα; Ποιά προβλήματα αντιμετώπισαν τον πρώτο καιρό της ζωής τους στη Ν.Πέραμο; Ποιές ήταν οι σχέσεις τους με τον ντόπιο πληθυσμό της περιοχής;

6 Ερώτημα σημερινού μαθήματος τοπικής ιστορίας:
Ποιές ήταν οι συνθήκες εγκατάστασης των Περαμιωτών προσφύγων από τη Μ.Ασία στη Ν.Πέραμο Καβάλας;

7 Πού έμειναν οι Περαμιώτες πρόσφυγες όταν ήρθαν στη Ν.Πέραμο;
Κεφάλαιο 1ο Πού έμειναν οι Περαμιώτες πρόσφυγες όταν ήρθαν στη Ν.Πέραμο; Τον Οκτώβριο του 1922 οι περισσότεροι Περαμιώτες πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην Καβάλα.Στεγάστηκαν προσωρινά σε σπίτια,σε δημόσια κτίρια,σε καπναποθήκες κι όπου αλλού βρισκόταν χώρος.Άμεση ήταν η ανάγκη να βρεθεί ένας τόπος κατάλληλος για μόνιμη εγκατάσταση.Έτσι την άνοιξη του ΄23 οι πρώτες οικογένειες Περαμιωτών εγκαταστάθηκαν στον συνοικισμό Νέα Μήδεια,που είχε κτιστεί για τους πρόσφυγες από τη Μήδεια της Μαύρης Θάλασσας,οι οποίοι αφανίστηκαν κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων[…].Αργότερα οι Περαμιώτες πρόσφυγες έδωσαν στον συνοικισμό το όνομα Νέα Πέραμος,σε ανάμνηση της μικρασιάτικης πατρίδας τους. Ιστορία της περιοχής του Δήμου Ελευθερών Ι.Δ.Γιαννικόπουλος Δήμος Ελευθερών 2000 1.1 Μελετώ την πηγή (1.1) και συμπεραίνω πού εγκαταστάθηκαν τον πρώτο καιρό οι Περαμιώτες πρόσφυγες και ποιόν τόπο επέλεξαν για τη μόνιμη εγκατάστασή τους.

8 Πού έμειναν οι Περαμιώτες πρόσφυγες όταν ήρθαν στη Ν.Πέραμο;
Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου και της Μαρίνης γεννηθείς το 1913. Ντόπιος κάτοικος από το χώριο Ελευθεραί.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξιαζόμενο:μηδενικός. 1.2 1.3 Μελετώ τις παραπάνω προφορικές μαρτυρίες και συμπεραίνω σε ποια σπίτια έμειναν οι Περαμιώτες πρόσφυγες,ποιά οργάνωση τους βοήθησε να τα φτιάξουν (1.2)και ποιά ήταν η δική τους συμμετοχή στην επιδιόρθωση αυτών των σπιτιών (1.3).

9 Πού έμειναν οι Περαμιώτες πρόσφυγες όταν ήρθαν στη Ν.Πέραμο;
Τσέτσος Ευστράτιος του Κων/νου και της Σμαραγδής γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζίκου.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξια- ζόμενο:μηδενικός. 1.4 1.5 Μελετώ τις παραπάνω προφορικές μαρτυρίες και εντοπίζω διαφορές με τις προηγούμενες ως προς την αναφορά τους στο μέγεθος της προσφοράς του κράτους για την επιδιόρθωση των σπιτιών.Επίσης συμπεραίνω ποιές ενέργειες έκαναν οι πρόσφυγες για την επιδιόρθωση των σπιτιών,κάτω από ποιες συνθήκες ζούσαν τον πρώτο καιρό(1.4,1.5)καθώς και το ποιός καθόριζε ποιό σπίτι θα πάρει η κάθε οικογένεια προσφύγων(1.5).

10 Πού έμειναν οι Περαμιώτες πρόσφυγες όταν ήρθαν στη Ν.Πέραμο;
Καϊάφα Βασιλική του Ιωάννη και της Τριανταφυλλιάς και Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου.Προσφυγοπούλες γεννηθείσες το 1922 και 1920 αντίστοιχα,στη Πέραμο της Κυζίκου.Τη συνέντευξη παραχωρούν στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη. Βαθμός συγγένειας με τις συνεντευξιαζόμενες:μηδενικός. 1.6 Μελετώ την προφορική μαρτυρία(1.6) και συμπεραίνω ποιά ήταν η διαρρύθμιση των σπιτιών των προσφύγων.

11 Σωματεία και οργανώσεις των Περαμίων τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς.
Η Επιτροπή των Περαμιωτών είχε συγκροτηθεί αμέσως σαν συνέχεια της Δημο- γεροντίας της παλαιάς Περάμου και είχε ν’αντιμετωπίσει τα πιο άμεσα προβλήματα για τη στέγαση και την περίθαλψη των ξερριζωμένων Περαμιωτών. «Η Πέραμος της Κυζίκου» Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη Αθήναι 1968 1.7 Μελετώ την γραπτή πηγή (1.7) και συμπεραίνω σε ποιά οργάνωση των Περαμίων,κατά τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς,αναφέρεται,καθώς επίσης και τον ρόλο αυτής.

12 Οι εργασίες των προσφύγων στη νέα πατρίδα
Κεφάλαιο 2ο Οι εργασίες των προσφύγων στη νέα πατρίδα 2.1 2.2 2.3 Περαμιώτες πρόσφυγες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στη Ν.Πέραμο. «1ο Αντάμωμα Περαμιωτών-Άγνωστες σελίδες ιστορίας της Ν.Περάμου» Επιμέλεια Νικ.Ρουδομέτωφ Καβάλα 2008 Οι πρόσφυγες σε ποσοστό 75% ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης,κυρίως αμπελουργία ,οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά[…]καλλιεργούσαν σε μεγάλη κλίμακα καπνά[…]Η κτηνοτροφία,ιδίως κατσίκια και πρόβατα,υπήρχε αλλά ήταν περιορισμένη[…]Γύρω στις 20 ψαρόβαρκες απασχολούσαν ανάλογο αριθμό κατοίκων[…] «Η Πέραμος της Κυζίκου» Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη Αθήνα 1968 2.4 Μελετώ τις πηγές (2.1,2.2,2.3,2,4) και επισημαίνω σε ποιές ασχολίες των προσφύγων αναφέρονται.

13 Οι εργασίες των προσφύγων στη νέα πατρίδα
Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου και της Μαρίνης γεννηθείς το 1913. Ντόπιος κάτοικος από το χώριο Ελευθεραί.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξιαζόμενο:μηδενικός 2.5 Μελετώ την παραπάνω πηγή (2.5) και συμπεραίνω σε ποιά ασχολία των προσφύγων αναφέρεται.Είχαν κέρδος από αυτήν οι πρόσφυγες σύμφωνα με την προφορική μαρτυρία;

14 Οι εργασίες των προσφύγων στη νέα πατρίδα
Καϊάφα Βασιλική του Ιωάννη και της Τριανταφυλλιάς και Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου.Προσφυγοπούλες γεννηθείσες το 1922 και 1920 αντίστοιχα,στη Πέραμο της Κυζίκου.Τη συνέντευξη παραχωρούν στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τις συνεντευξιαζόμενες:μηδενικός. 2.6 2.7 Μελετώ τις προφορικές μαρτυρίες (2.6,2.7) και εντοπίζω τις ασχολίες των προσφύγων στις οποίες αναφέρονται.

15 Οι εργασίες των προσφύγων στη νέα πατρίδα
Τσέτσος Ευστράτιος του Κων/νου και της Σμαραγδής γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζίκου.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξια- ζόμενο:μηδενικός. 2.8 2.9 Μελετώ τις προφορικές μαρτυρίες και συμπεραίνω σε ποιές ασχολίες των προσφύγων αναφέρονται και ποιά είναι η σχέση τους με τις εργασίες των προσφύγων στη Πέραμο της Κυζίκου(2.8).Ακόμη επισημαίνω πότε έγινε η επίσημη διανομή του κλήρου από το κράτος,με ποιά κριτήρια και τον τρόπο με τον οποίο οι πρόσφυγες έκαναν δικά τους τα χωράφια πριν τη διανομή(2.9).

16 Κεφάλαιο 3ο Ποιά ήταν τα βασικότερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στη καθημερινότητά τους τον πρώτο καιρό; Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου και της Μαρίνης γεννηθείς το 1913. Ντόπιος κάτοικος από το χώριο Ελευθεραί.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξιαζόμενο:μηδενικός 3.1 Στηρίζομαι στην παραπάνω προφορική(3.1) μαρτυρία και επισημαίνω σε ποιά συνηθισμένη σοβαρή ασθένεια των προσφύγων αναφέρεται.

17 Ποιά ήταν τα βασικότερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στη καθημερινότητά τους τον πρώτο καιρό; Καϊάφα Βασιλική του Ιωάννη και της Τριανταφυλλιάς και Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου.Προσφυγοπούλες γεννηθείσες το 1922 και 1920 αντίστοιχα,στη Πέραμο της Κυζίκου.Τη συνέντευξη παραχωρούν στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τις συνεντευξιαζόμενες:μηδενικός 3.2 Σε ποιά βασικά προβλήματα των προσφύγων τον πρώτο καιρό της ζωής τους,αναφέρεται η παραπάνω προφορική μαρτυρία(3.2);

18 Ποιά ήταν τα βασικότερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στη καθημερινότητά τους τον πρώτο καιρό; Τσέτσος Ευστράτιος του Κων/νου και της Σμαραγδής γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζίκου.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξια- ζόμενο:μηδενικός. 3.3 Στηρίζομαι στην προφορική μαρτυρία (3.3) και συμπεραίνω σε ποιά προβλήματα των προσφύγων αναφέρεται, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν κάποια από αυτά οι Περαμιώτες πρόσφυγες.

19 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
Κεφάλαιο 4ο Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της περιοχής; Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου γεννηθείσα το 1920 στη Πέραμο της Κυζίκου και Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου και της Μαρίνης,ντόπιος κάτοικος γεννηθείς το 1913 στο χωριό Ελευθεραί.Την συνέντευξη παραχωρούν στους: Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τους συνεντευξιαζόμε- νους:μηδενικός. 4.1 4.2 Μελετώ τις προφορικές μαρτυρίες(4.1,4,2) και εντοπίζω διαφορές ως προς την αναφορά τους στο λόγο που οι ντόπιοι κάτοικοι από το χωριό Ελευθεραί εγκαταστάθηκαν ταυτόχρονα με τους πρόσφυγες,στη Ν.Πέραμο.

20 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Καραμπερίδης Γεώργιος του Στέργιου και της Ευαγγελίας γεννηθείς το 1924 στο χωριό Ελευθεραί.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη. Βαθμός συγγένειας με τον συνετευξιαζόμενο:μηδενικός. 4.3 Μελετώ την παραπάνω προφορική μαρτυρία (4.3) και συμπεραίνω ποιά άποψη εκφράζεται σχετικά με την ταυτόχρονη με τους πρόσφυγες,εγκατάσταση του ντόπιου πληθυσμού από το χωριό Ελευθεραί,στη Ν.Πέραμο.

21 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου γεννηθείσα το 1920 στη Πέραμο της Κυζίκου και Καραμπερίδης Αναστάσιος του Σταύρου και της Ασπασίας,ντόπιος κάτοικος γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο.Τη συνέντευξη παραχωρούν στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τους συνεντευξιαζόμενους:μηδενικός 4.4 4.5 Μελετώ τις προφορικές μαρτυρίες(4.4,4.5) και εντοπίζω τις διαφορές ως προς την αναφορά τους στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσαν οι ντόπιοι,όταν οι πρόσφυγες έπαιρναν χωράφια της περιοχής για να τα καλλιεργήσουν.

22 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου γεννηθείσα το 1920 στη Πέραμο της Κυζίκου και Καραμπερίδης Αναστάσιος του Σταύρου και της Ασπασίας,ντόπιος κάτοικος γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο.Τη συνέντευξη παραχωρούν στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τους συνεντευξιαζόμενους:μηδενικός. 4.6 4.7 Μελετώ τις προφορικές μαρτυρίες(4.6,4,7)και εντοπίζω διαφορές ως προς την αναφορά τους στις σχέσεις των προσφύγων με τους ντόπιους κατοίκους της Ν.Περάμου.

23 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου γεννηθείσα το 1920 στη Πέραμο της Κυζίκου και Καραμπερίδης Αναστάσιος του Σταύρου και της Ασπασίας,ντόπιος κάτοικος γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο.Τη συνέντευξη παραχωρούν στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τους συνεντευξιαζόμενους:μηδενικός 4.9 4.8 Ποιά άποψη εκφράζει η προσφυγοπούλα στην μαρτυρία της για τους ντόπιους και ποιά ο ντόπιος για τους πρόσφυγες;Σε τι μοιάζουν οι δύο μαρτυρίες(4.8, 4,9);

24 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Χατζηνικολή Ελένη της Σμαρώς και του Κων/νου γεννηθείσα το 1920 στη Πέραμο της Κυζίκου.Την συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη. Βαθμός συγγένειας με την συνεντευξιαζόμενη:μηδενικός. 4.10 Τι μαρτυρεί η παραπάνω πηγή (4.10) για τη σχέση προσφύγων και ντόπιων;

25 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Καραμπερίδης Γεώργιος του Στέργιου και της Ευαγγελίας γεννηθείς το 1924 στο χωριό Ελευθεραί.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη. Βαθμός συγγένειας με τον συνετευξιαζόμενο:μηδενικός. 4.11 Ποιά στάση των ντόπιων απέναντι στους πρόσφυγες αποκαλύπτει η παραπάνω προφορική μαρτυρία;

26 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου και της Μαρίνης ,ντόπιος κάτοικος από το χωριό Ελευθεραί,γεννηθείς το 1913 και Τσέτσος Ευστράτιος του Κων/νου και της Σμαραγδής,γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο.Την συνέντευξη παραχωρούν στους:Μι- χαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τους συνεντευξιαζόμε- νους:μηδενικός. 4.12 4.13 4.14 Μελετώ την πρώτη και δεύτερη προφορική μαρτυρία(4.12,4.13) και διακρίνω τις διαφορές που επισημαίνονται μεταξύ ντόπιων και προσφύγων.Σε ποιά συμπεριφορά των προσφύγων δίνει ο ντόπιος έμφαση;Συμφωνεί με την άποψή του,η μαρτυρία(4.14) του πρόσφυγα;

27 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος του Αλεξάνδρου και της Μαρίνης γεννηθείς το 1913. Ντόπιος κάτοικος από το χώριο Ελευθεραί.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξιαζόμενο:μηδενικός 4.15 Μελετώ την προφορική μαρτυρία (4.15) και επισημαίνω την άποψη που εκφράζεται για τη συνεισφορά των προσφύγων στον τόπο.Τι μαρτυρεί για την αντίληψη των ντόπιων για τους πρόσφυγες;

28 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Τσέτσος Ευστράτιος του Κων/νου και της Σμαραγδής γεννηθείς το 1925 στη Ν.Πέραμο. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζίκου.Τη συνέντευξη παραχωρεί στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη.Βαθμός συγγένειας με τον συνεντευξια- ζόμενο:μηδενικός. 4.16 Λέγεται,ότι οι πρόσφυγες από την Πέραμο εκτός από προβλήματα με το ντόπιο πληθυσμό,αντιμετώπιζαν προβλήματα και με πρόσφυγες από άλλα μέρη.Επιβε- βαιώνεται με την παραπάνω προφορική μαρτυρία (4.16) αυτή η άποψη;

29 Ποιές ήταν οι σχέσεις των προσφύγων με τον ντόπιο πληθυσμό της
περιοχής; Αντωνόπουλος Κων/νος ντόπιος κάτοικος,γεννηθείς το 1913.Χατζηνικολή Ελένη και Καϊάφα Βασιλική προσφυγοπούλες γεννηθείσες το 1920 και 1922 αντίστοιχα.Τη συνέντευξη παραχωρούν στους:Μιχαηλίδη Παντελή και Μιχαηλίδου Ελένη. 4.17 4.18 4.19 Πώς συνδέεται η πρώτη με τη δεύτερη(4.17,4.18)προφορική μαρτυρία;Πότε άρχισε να αλλάζει η κατάσταση και να γίνονται γάμοι μεταξύ προσφύγων και ντόπιων;(4.19)

30 Γράφω την δική μου…μυθιστορία!!!
Προτάσεις δημιουργικής γραφής σχετικά με τις συνθήκες εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν.Πέραμο. Γράφω την δική μου…μυθιστορία!!! Υπόθεσε ότι είσαι πρόσφυγας από την Πέραμο της Μ.Ασίας και και μόλις το καράβι σε έχει βγάλει μαζί με άλλους συμπατριώτες σου στη Νέα Μήδεια της Καβάλας(τον γκρεμισμένο συνοικισμό στον οποίο εγκαταστάθηκαν οι Περαμιώτες πρόσφυγες). Πάρε ιδέες από το μάθημα…ανάπτυξέ τες με τη φαντασία σου…και γράψε τη δική σου μυθιστορία!!! Η μυθιστορία σου θα μπορούσε να περιέχει πληροφορίες σχετικά με: Τα συναισθήματά σου τον πρώτο καιρό της προσφυγιάς(π.χ λύ- πη,φόβο,αβεβαιότητα κ.λ.π) Το σπίτι που έμεινες εσύ και η οικογένειά σου. Τις ενέργειές της οικογένειάς σου για την επιδιόρθωση του γκρεμισμένου σπιτιού που βρήκατε από τους Μηδιάτες. Τις ασχολίες των γονιών σου και των άλλων προσφύγων.Είχαν σχέση με αυτές που γνώριζαν από την πατρίδα; Τα προβλήματα της καθημερινότητας σας και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζατε. Τις σχέσεις τις δικές σου και της οικογένειά σου με το ντόπιο πληθυσμό.


Κατέβασμα ppt "Μελετώ την επιστολή (Ε.1) και συμπεραίνω"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google