Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι μεγάλες οροσειρές του πλανήτη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι μεγάλες οροσειρές του πλανήτη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι μεγάλες οροσειρές του πλανήτη

2 Μεγάλες οροσειρές Η οροσειρά είναι γεωγραφική περιοχή η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βουνών τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ορεινά συστήματα που περιλαμβάνουν πολλές οροσειρές αποκαλούνται κορδιλιέρες. Οι οροσειρές συνήθως κατακερματίζονται από υψίπεδα, ορεινά περάσματα και κοιλάδες. Τα επιμέρους βουνά μιας οροσειράς δεν έχουν αναγκαστικά την ίδια γεωλογική δομή και πετρολογία. Μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από διαφορετικές γεωλογικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα σύγκρουση τεκτονικών πλακών, δράση ρηγμάτων ή να είναι ηφαίστεια, με αποτέλεσμα μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πετρωμάτων.

3 Βραχώδη Όρη Με το όνομα Βραχώδη όρη φέρεται μεγάλη οροσειρά της δυτικής Βόρειας Αμερικής που εκτείνεται, σχεδόν κατά μήκος του Ειρηνικού ωκεανού, από Αλάσκα, με κατεύθυνση προς νότο, (Καναδά, ΗΠΑ) και καταλήγει στο Μεξικό.Σε μήκος φτάνει περίπου τα χλμ. Τα Βραχώδη όρη αποτελούν μια σειρά από ηφαιστειογενείς και γρανιτώδεις αλυσιδωτές εξάρσεις, οι οποίες διαιρούνται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: τα Βόρεια Βραχώδη όρη, τα Κεντρικά Βραχώδη όρη και τα Νότια Βραχώδη όρη.

4 Άνδεις Οι Άνδεις είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής, με γενική κατεύθυνση βορρά-νότου. Το μήκος τους φθάνει τα km, το μέσο ύψος τους φτάνει τα m και το πλάτος τους υπερβαίνει σε κάποια γεωγραφικά πλάτη τα 500 km. Σε σύγκριση με τα Ιμαλάια, οι Άνδεις έχουν περίπου ίσο πλάτος αλλά υπερδιπλάσιο μήκος. Στην περιοχή των Άνδεων υπάρχουν περίπου 70 ηφαίστεια, πολλά από τα οποία είναι ενεργά και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

5 Ιμαλάια Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκονται στην Ασία, όπου χωρίζουν την Ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ. Ιμαλάια ονομάζεται πολλές φορές και ολόκληρο το ογκώδες ορεινό συγκρότημα που περιλαμβάνει τα κυρίως Ιμαλάια, το Καρακορούμ (Karakoram), την οροσειρά του Ινδοκούχου (Hindu Kush) και πολλές μικρότερες οροσειρές. Το εκτεταμένο συγκρότημα των Ιμαλαΐων περιέχει όλες τις βουνοκορφές της Γης (πάνω από 140) που είναι υψηλότερες από μέτρα (υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας) και βέβαια την υψηλότερη όλων, την κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). Τα Ιμαλάια εκτείνονται σε έξι χώρες: την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με τις τρεις πρώτες να ασκουν κυριαρχία στο μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς. Από την οροσειρά πηγάζουν τρία από τα μεγαλύτερα ποτάμια συστήματα της Γης: του Ινδού, των Γάγγη-Βραχμαπούτρα και του Γιανγκτσέ.

6 [συνέχεια] Ιμαλάια Οι παγετώνες και τα χιόνια των Ιμαλαΐων θα περιορισθούν στο μέλλον σημαντικά από το συνεχώς εντεινόμενο ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λόγω του μεγέθους και της έκτασής τους, τα Ιμαλάια αποτέλεσαν φυσικό εμπόδιο στις μετακινήσεις των λαών για χιλιάδες χρόνια. Συγκεκριμένα, απετράπη η ανάμειξη φυλών από την Ινδική Χερσόνησο με λαούς της Κίνας και της Μογγολίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν αρκετά διαφορετικές συνήθειες, γλωσσικά ιδιώματα και ήθη μεταξύ αυτών των περιοχών. Η οροσειρά επίσης δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο, αλλά και εμπόδιζε στρατιωτικές εκστρατείες πέρα από αυτή, όπως την περίοδο κυριαρχίας του Τζένγκις Χαν, ο οποίος δεν μπορούσε να επεκταθεί νότια των Ιμαλαΐων.

7 Καύκασος Ο Καύκασος ή Καυκάσια όρη είναι οροσειρά στην Ευρασία, ανάμεσα στη Μαύρη και την Κασπία θάλασσα, στη περιοχή της Καυκασίας. Αποτελείται από δύο επιμέρους οροσειρές, το Μεγάλο Καύκασο, ο οποίος ξεκινά από την περιοχή του Σότσι (το οποίο φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014) που ακολουθώντας πορεία προς ανατολικά-νοτιοανατολικά φτάνει μέχρι το Μπακού, και το Μικρό Καύκασο. Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς είναι το όρος Ελμπρούς, στο Μεγάλο Καύκασο. Ο Καύκασος σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης της αραβικής τεκτονικής πλάκας με την ευρασιατική.

8 Άτλας Άτλας ονομάζεται οροσειρά της ΒΔ Αφρικής που απλώνεται από το Μαρόκο έως την Τύνιδα, σε έκταση τ.χλμ., μήκος χλμ. και βάθος 500 χιλιομέτρων. Η υψηλότερη κορυφή της είναι στο Μαροκινό μεγάλο Άτλαντα έχει υψόμετρο 4500 μ. το Τζέμπελ Τούμπκαλή Αζασί. Έχει πάρει το όνομά της από τον Τιτάνα Άτλαντα, γιατί εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, απολιθώθηκε ο τιτάνας όταν ο Περσέας του έδειξε το κεφάλι της Μέδουσας. Απλώνεται από τις ακτές του Ατλαντικού έως τις ακτές της Μεσογείου και της ερήμου Σαχάρας και καταλαμβάνει εδάφη του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας. Αποτελείται από πολλές οροσειρές που κατευθύνονται από ΝΔ προς ΒΑ, είναι παράλληλες και σχηματίζουν πολλές χαράδρες, κοιλάδες και οροπέδια. 

9 Κιλιμάντζαρο Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος μέτρα. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μαβένσι (5.355 μ.). Η Κίμπο είναι κρατήρας ηφαιστείου που βαίνει σε οριστική σβέση, η δε Μοβένσι είναι επίσης κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου, άλλοτε ψηλότερη που έχασε μέρος του ύψους της από διάβρωση. Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.

10 Αυστραλιανές Άλπεις Άλπεις, Αυστραλιανές (Australian Alps). Ορεινό συγκρότημα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας με ψηλότερη κορυφή την Κοσιούσκο (Mount Cosciusko, μ.). Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Μεγάλης Οροσειράς, που είναι γνωστή ως Διαχωριστική και έχει μήκος περίπου 200 χλμ., διασχίζοντας την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Νέας Νότιας Ουαλίας και Βικτορίας

11 Από την Γιολάντα Κατσαρού Α3
ΤΕΛΟΣ Από την Γιολάντα Κατσαρού Α3


Κατέβασμα ppt "Οι μεγάλες οροσειρές του πλανήτη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google